Politika

Gujon: Britanski Tajms preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića o samitu BRIKS-a

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

22:03

Gujon: Britanski Tajms preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića o samitu BRIKS-a
Arno Gujon - Copyright Tanjug/Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu/Miljan Bosnić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji ''Tajms" objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

Gujon je na mreži X naveo činjenice na engleskom jeziku i potkrepio ih tačnim navodima i datumima kada su objavljene, koje govore da su iskazi u članku koji je objavio ''Tajms'' neistiniti.

"U intervjuu za RTS u vestima (21.10.24) govoreći o samitu BRIKS-a i učešću Srbije, predsednik Aleksandar Vučić je podsetio da je Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU. Samo tokom prošlog i tekućeg meseca, predsednik Vučić se sastao i razgovarao o putu Srbije ka EU sa brojnim evropskim zvaničnicima u zemlji i inostranstvu. U prilog tome govori i to što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas u poseti Srbiji", navodi Gujon.

 

 

On kaže da je predsednik Vučić više puta potvrdio posvećenost Srbije procesu evropskih integracija, kako u unutrašnjim reformama, tako i kroz zajedničku ekonomsku i infrastrukturnu saradnju sa susednim zemljama članicama EU.

„Tokom sastanka sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom u Beogradu (24.10.24.) predsednik Vučić je rekao „Srbija ostaje privržena svom putu ka Evropskoj uniji, potkrepljena snažnom podrškom Poljske“, rekao je Gujon.

Pre dva dana tokom trilateralnog samita lidera u Komarnu u Slovačkoj, gde se predsednik Vučić sastao sa premijerima Slovačke Robertom Ficom i Mađarske Viktorom Orbanom jedna od glavnih tema o kojoj je razgovarano bio je put Srbije ka EU, dok je slovački premijer Fico napomenuo da „ne može da zamisli da neko prestigne Srbiju na putu ka EU“.

Još jedna od činjenica koju je naveo Gujon je da je tokom susreta predsednika Vučića u Beogradu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom, jedna od tema o kojoj je razgovarano bila kako ubrzati put Srbije ka EU.

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon je takođe podsetio da je na sastanku predsednika Vučića u Hamburgu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom tokom

„Pregovora o novoj alijansi“, jedna od tema bila i put Srbije ka EU.

„Kao što se može videti, u periodu od samo nekoliko nedelja pre objavljivanja članka u Tajmsu predsednik Aleksandar Vučić dao je brojne izjave domaćoj i stranoj javnosti koje su u oštroj suprotnosti sa navedenim citatom. Molim magazin 'Tajms' i autora članka Maksima Takera da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i da promene naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu“, zatražio je Gujon.

Tajms je objavio tekst pod naslovom "Srbija bi mogla da odbaci EU i pridruži se BRIKSU-u, kaže predsednik", u kojem tvrdi da je Vučić bacio sumnju u budućnost svoje zemlje u EU nagoveštavajući da bi umesto toga mogla da se pridruži BRIKS-u.

Komentari (0)

Srbija