Politika

Šta možemo očekivati od Tonina Picule: Euronews Svet o "zanimljivoj" biografiji novog izvestioca EP za Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2024

-

22:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Imenovanje hrvatskog evroparlamentarca Tonina Picule na mesto izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju nije dočekano sa oduševljenjem u Srbiji. Predsednik Aleksandar Vučić inicijalno je rekao da je to malo čudna odluka i da "smo dobro razumeli poruku Evropskog parlamenta, ali je dodao da će raditi sa njim. Premijer Miloš Vučević takođe je rekao da je razumeo poruku, ali nije hteo da dodatno komentariše tu temu.

Još jedna stvar koja "bode oči" u vezi imenovanja Picule je to što je on član grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, dok su njegovi prethodnici, Dejvid Mekalister i Vladimir Bilčik, dolazili iz Evropske narodne partije, kojoj inače pripada i SNS.

Na pitanje dopisnika televizije Euronews Srbija iz Brisela Nemanje Milutinovića kako komentariše rekaciju vrha vlasti u Srbiji na njegovo imenovanje, on je rekao a ne želi da se bavi interpretacijom interpretacija, već interpretacijom činjenica.

"Kaže da će razgovarati sa svima u Beogradu, kako sa vlašću, tako i sa opozicijom, akademskom zajednicom, nevladinim organizacijom itd. kako bi sastavio što realniji izveštaj", ističe Milutinović u emisiji Euronews Svet.

Dodaje da je to upravo posao Tonina Picule i svih prethodnih izvestilaca da napravi izveštaj o tome kako Srbija napreduje ka Evropskoj uniji, koliko je usklađena sa evropskim politikama, koliko je uskladila svoje zakonodavstvo, koliko je razvila institucije po onim kriterijumima koji su zadati u Evropskoj uniji i koje moraju da prođu svi oni pre nego što sve potencijalne države i kandidati pre nego što se uđu u Evropsku uniju.

"Ipak jedna škola mišljenja i ovde u Briselu da nije dobro da izvestilac za jednu zemlju dolazi iz susedne zemlje, upravo imajući u vidu neke istorijske odnose", podvlači naš dopisnik.

Tonino Picula će u Beograd, kako je rekao, doći početkom naredne godine. Prvo će sačekati da se predstavi izveštaj o napretku Srbije, ovoj koja je sada u pripremi, u Evropskoj komisiji i to očekujemo vrlo brzo.

"Picula je Crnoj Gori govorio da je sledeća ulazi u EU, videćemo da li će isto reći o Srbiji"

Euronews Srbija

 

Trenutno u trećem mandatu na poziciji evropskog poslanika, Tonino Picula je u Evropskom parlamentu onoliko dugo koliko je i Hrvatska u Evropskoj uniji, podvlači novinarka televizije Euronews Srbija Teodora Vasiljević, i dodaje da novi izvestilac za Srbiju ima veoma zanimljivu političku biografiju.

"Ono što se navodi na njegovom sajtu jeste da je on bio učesnik Domovinskog rata, do duše to ne stoji na ovom zvaničnom sajtu Evropskog parlamenta. Ovo je njegov treći mandat na poziciji evropskog poslanika. I ono što sam čitala u jednom tekstu koji, moram da priznam, je malo subjektivan i naklonjeniji Piculi, navodi se da je on kralj preferencialnih glasova. To znači da je on izabran direktnom voljom hrvatskih građana. SDP, njegova stranka, ga je stavila poslednjeg na toj listi za Evropske izbore. Međutim, građani hrvatski su glasali, odnosno oni naklonjeni SDP su glasali direktno za njega i on je tako ušao u Evropski parlament što govori o njegovoj popularnosti među hrvatskim građanima", rekla je Vasiljević.

Upitana kako su Piculu doživljavale ostale zemlje u regionu, novinarka ističe, da je javnost u Crnoj Gori, gde je on ranije takođe bio izvestilac, bila voema polarizovana

"On je pre toga bio na pozici izvestioca za Crnu Goru i u jednom intervjuu je rekao da je Crna Gora sledeća zemlja koja će ući u Evropsku uniju. Videćemo da li će tako govoriti i za Srbiju sada kada je preuzeo taj resor. Zanimljivo je što je on bio na poziciji izvestioca u tom periodu kada je došlo do te velike političke promene u Crnoj Gori kada je DPS pao sa vlasti i njega su često u crnogorskoj javnosti videli kao neko ko je blizak upravo sa DPS-om  i sa Milom Đukanovićem. Naravno, on se na neki način branio tih optužbi. On je komunicirao i sa vladom Zdravka Krivokapića i sa narednim premijerima", objašnjava novinarka naše kuće.

Na pitanje da li ta buduća aktivnost novog izvestioca mora da bude negativna po Srbiju, Vasiljević ističe da evropski poslanici uvek sprovode politiku svoje matične stranke, samim tim i zemlje iz koje dolaze.

"Ako bismo pratili to pravilo i način na koji funkcioniše Evropski parlament, onda bismo u ovom trenutku mogli da očekujemo da će Tonino Picula da sprovodi politiku Hrvatske, odnosno njegove stranke SDP.  Sad, ne znamo kako će njegovi odnosi unutar stranke uticati na njegovu politiku, ali u suštini videćemo da li bi njegovo ponašanje prema Srbiji i njenim evropskim integracijama moglo da bude u saglasju sa time kakva je Hrvatska kao zemlja i kakva je državna politika Hrvatske", zaključila je Vasiljević.

Prilog iz emisije Euronews Svet na ovu temu pogledajte u videu na početku teksta.

Kompletnu emisiju možete videti OVDE

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija