Politika

Usaglašavanje sa politikom EU i demokratske reforme: Vučković o tačkama na kojima će insistirati Tonino Picula

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2024

-

20:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Tonino Picula verovatno će se fokusirati na pitanje usaglašavanja sa spoljnom politikom Evropske unije, kao i na demokratske reforme, rekla je za Euronews Srbija Nataša Vučković iz Fondacije "Centar za demokratiju".

"Tačka na kojoj će insistirati su demokratske institucije, procedure, sloboda medija i ono što čini  taj demokratski korpus vrednosti. Tu će verovatno nailaziti na određeno nezadovoljstvo vlade u Srbiji i vladajuće većine, zbog toga što će, moguće, direktnije kritikovati te stavke nego što je to činio Bilčik ranije", ističe Vučković gostujući u emisiji Euronews Veče. 

Ona je naglasila da je prethodni izvestilac Vladimir Bilčik obavljao posao "vrlo korektno", ali da je imenovanje Picule izazvalo burniju reakciju zbog zabrinutosti da će novi izvestilac biti oštrijeg jezika.

Evropski parlament/Eric Vidal

 

Vučković podvlači da je došao red da "izvestilac za Srbiju bude izabran iz grupe socijalista, odnosno socijaldemokrata".

"Do sada smo imali izvestioca iz EPP grupe, iz grupe narodnjačkih partija. Pretpostavili smo da će sledeći doći iz druge političke opcije. To nije opcija naše vladajuće većine, odnosno vladajuće Srpske napredne stranke. Ona bi, verovatno, više volela i dalje da izvestilac iz EPP", kazala je ona.

Kakav je doprinos izvestioca procesu proširenja?

Zadatak izvestioca je pre svega da periodično pripremi izveštaje o zemlji koju prati.

"Ti periodični izveštaji su zapravo na jedan način, i doprinos parlamentaraca, članova Evropskog parlamenta. Oni predstavljaju sliku o Srbiji. Ti izveštaj uvek idu jedan korak dalje u kritici ili osvetljavanju situacija u Srbiji nego što je to onaj zvanični godišnji izveštaj  Evropske komisije koju očekujemo narednih dana", objašnjava Vučković.

Sagovornica dodaje da su izveštaji Evropskog parlamenta uvek "malo otvoreniji i direktniji od drugih izveštaja".

Ističe da je zadatak izvestioca da pripremi EP na prihvatanje jedne slike u Srbiji, i da informiše da li i kako zemlja napreduje u reformama.

Insistiranje na politici proširenja?

Upitana da li se procesi u vezi sa proširenjem zaista suštinski ubrzavaju Vučković ističe:

"Meni se čini da je doneta jedna odluka u Evropskoj Uniji  da se mora insistirati na politici proširenja. Zapadni Balkan je tu prvi, a imamo nove zemlje kandidate, kao što je Ukrajina".

Vučković dodaje da je rat u Ukrajini uticao na to ubrzanje politike proširenja u EU. 

"Ukoliko se ne ubrza ekonomska integracija Zapadnog Balkana, kašnjenje će biti toliko veliko da nećemo moći da stignemo Evropsku uniju. Proces pristupanja će postati nerealističan, zbog toga što ćemo mnogo kasniti u svim tim politikama ekonomskim, pridruživanje, razvoja itd. I na kraju krajeva da će i životni standard, te socijalne dimenzije proširenja ići u jedan zaostatak koji neće biti moguće nadoknaditi. Zato je napravljen taj plan rasta i zato je svaka zemlja uradila svoju reformsku agendu i svaka vlada je usvojila svoju", zaključila je sagovornica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija