Politika

Svečani doček za Ursulu fon der Lajen ispred Palate Srbija: "Fokus posete na proširenju EU i planu rasta"

Komentari

Autor: euronews Srbija

25/10/2024

-

12:50

Svečani doček za Ursulu fon der Lajen ispred Palate Srbija: "Fokus posete na proširenju EU i planu rasta"
Svečani doček za Ursulu fon der Lajen ispred Palate Srbija: "Fokus posete na proširenju EU i planu rasta" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao ispred Palate Srbija predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja je danas doputovala u dvodnevnu radnu posetu Srbiji.

Doček je organizovan uz najviše državne počasti, intoniranje himni Srbije i EU, crveni tepih, gardu Vojske Srbije i počasne plotune. Dočeku su prisustvovali i ministri Marko Đurić i Tanja Miščević.

Usledio je tet-a-tet razgovor Vučića i Fon der Lajen, nakon toga biće održani plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Evropske unije koje će predvoditi Vučić i Fon der Lajen, a zatim slede njihove izjave za medije.

Potom će se predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastati sa Fon der Lajen u Palati ''Srbija''.

Predsednica Evropske komisije doputovala je ranije danas u Beograd, a na aerodromu ju je dočekao predsednik Aleksandar Vučić, koji je izrazio zadovoljstvo što Srbija ponovo može da ugosti Ursulu fon der Lajen i pokaže joj napredak koji je zemlja ostvarila od njene prethodne posete.

Vučić je naveo da ga sa Fon der Lajen očekuju važni razgovori o odnosima Srbije i EU, napretku na evropskom putu Srbije i mogućnostima koje naša zemlja želi da iskoristi kada je reč o novom momentumu u procesu proširenja.

Poseta u važnom kontekstu proširenja EU

Iz Brisela je ranije najavljeno da do posete Fon der Lajen Zapadnom Balkanu dolazi u važnom kontekstu proširenja, kao i da će fokus biti na procesu proširenja i planovima rasta koji su od ključnog značaja za partnere sa Zapadnog Balkana.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Uoči dolaska predsednice EK, Vučić je rekao da Fon der Lajen dolazi sa novim paketom, sa novim idejama i sa novim stvarima i da joj je zahvalan zbog toga što je kad god je boravila u Srbiju išla i po unutrašnjosti i pokazala da je to značajno.

Fon der Lajen je 18. jula ponovo izabrana za predsednicu Evropske komisije, kada je najavila da će proširenje EU biti među ključnim prioritetima njenog mandata.

Ona je u septembru organizovala sastanak u Briselu za lidere sa Zapadnog Balkana, kome je prisustvovao i predsednik Vučić.

Fon Der Lajen je poslednji put u Srbiji boravila u oktobru prošle godine, a pre toga i 2022. godine.

Ovo je je njena četvrta poseta Zapadnom Balkanu, koju je započela u sredu u Tirani. 

Ona je pre Srbije posetila i Severnu Makedoniju i BiH, a u planu je da posle Beograda poseti Prištinu i Crnu Goru.

Komentari (0)

Srbija