Politika

Petković posle trilaterale u Briselu: Imali smo mučan sastanak sa Bisljimijem, insistirali smo na formiranju ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

17:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u Briselu, posle današnje runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, da je Beograd insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) koja je, kako je istakao, od suštinske važnosti za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i za normalan život Srba na Kosovu i Metohiji.

Petković je, nakon trojnog sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, rekao da je Lajčaka upoznao sa terorom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima, naročito na severu KiM.

"Ukazali smo na sve otežane okolnosti života Srba na Kosovu i Metohiji. Govorili smo o etničkom čišćenju koje nad Srbima sprovodi vlast u Prištini, njihovim jednostranim i eskalatornim potezima, gašenju srpskih institucija, protivpravnim hapšenjima Srba i svim drugim stvarima kojima se u potpunosti otežava položaj i život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, zbog čega je došlo i do odlaska dela Srba sa prostora severa Kosova i Metohije", rekao je Petković i dodao:

"Takođe, razgovarali smo i o kršenju sporazuma o IBM-u, odnosno o upravljanju prelazima, gde je naša strana ukazala s jedne strane da stotine kamiona čeka na Merdaru, što je apsolutno neprihvatljivo, jer ako imamo odluku o ukidanju zabrane ulaska srpske robe, kako je moguće da stotine kamiona i dalje čeka iz centralne Srbije da uđe preko Merdara. Tražili smo otvaranje i drugih prelaza, i u tom kontekstu naša strana je pokrenula pitanje usklađivanja veterinarskih sertifikata, što je važno, jer posle duže vreme, da tako kažem, zaustavljanja srpskog mesa, mesnih proizvoda, mleka i mlečnih proizvoda, tražimo usklađivanje i tih sertifikata, što će mnogo značiti za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji".

Euronews/Nemanja Milutinović

 

Prema rečima Petkovića, trilateralni sastanak u Briselu je bio mučan, a Bisljimi je u jednom trenutku hteo da napusti razgovor. 

"Vidite da ne postoji nikakva iskrena spremnost da se dogovaramo, nije oko čega. Priština odbija da razgovara o predlozima Beograda. U jednom trenutku, gospodin Bisljimi je skupio svoje papire, stavio ih u torbu i hteo da ustane i da krene. Ja sam skrenuo pažnju gospodinu Lajčaku da, bez obzira na to da li gospodin Bisljimi želi da ostane ili ide, ja sam tu, ostajem za stolom sa svojim papirima, da iznesem sve ono što tišti Srbe na Kosovu i što moramo da rešavamo putem dijaloga, jer ne postoji drugi način kako da dođemo do normalizacije odnosa", rekao je Petković.

"Suština dogovora iz Ohrida formiranje ZSO"

Petković je odgovarajući na pitanje novinara o ispunjavanju obaveza iz Ohridskog sporazuma, rekao da Kurti ne želi ZSO, a da je za Beograd glavna tema formiranje ZSO. 

"Za nas je glavna tema ZSO - glavno i osnovno pitanje tog dogovora i implementacionog plana, gde mi znamo naše obaveze. Znamo da ima mnogo stvari koje treba zajednički da uradimo, ali pre svega svi znaju da je preduslov svega toga formiranje ZSO", istakao je Petković.

Ukazao je da Beograd ispunjava obaveze iz sporazuma postignutih u dijalogu sa Prištinom, dok prištinska strana od 2013. godine nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO).

"Ono što je obaveza Beograda biće ispunjeno kao što smo sve naše obaveze do sada ispunjavali. Tu ne postoji nikakav problem. Ali znate li gde postoji problem? Problem postoji kada vi imate sporazum iz Brisela koji je postignut 2013. godine, gde se u prvih šest tačaka tog sporazuma traži formiranje ZSO. Pa imate taj sporazum onda koji ratifikuje prištinski parlament sa dve trećine glasova, gde je to onda i po vašem unutrašnjem pravu i zakonima prevashodna obaveza, a vi 11 godina to nećete da sprovodite", rekao je Petković.

Petković je istakao da ne postoji nikakva vrsta spremnosti Prištine da bilo šta primeni u dijalogu. 

"Kad se postavi pitanje šta Beograd treba da uradi, a imate Briselski sporazum gde je Beograd sve svoje ispunio, a s druge strane imate Prištinu koja najbitnije tačke sporazuma, kičmu dijaloga, a to je ZSO, ne sprovodi, jasno vam pokazuje ko želi da učestvuje u dijalogu, a ko neće. Postoje brojne stvari koje treba da ispunimo, ali preduslov za to jeste da se krene sa formiranjem ZSO", istakao je Petković.

Ukazao je da ako ne bude ZSO, postoji mogućnost da ne bude Srba na AP KiM.

Bisljimi: Nema rezultata po pitanju napretka u normalizaciji odnosa

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da na trojnom sastanku održanom u okviru današnje runde pregovora u Briselu nije bilo rezultata po pitanju napretka u normalizaciji odnosa sa Srbijom. 

On je današnje razgovore u Briselu ocenio kao "neuspelu rundu", tvrdeći da Srbija insistira na "delimičnoj primeni sporazuma", prenosi Koha. 

Prema njegovim rečima, bilo je pozitivnih pomaka u drugim temama.

Euronews/Nemanja Milutinović

 

Dodao  je da je dogovoreno da bude formirana radna grupa, da se usaglasi 20 veterinara, koji bi radili na administrativnim prelazima između AP KiM i centralne Srbije. 

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, Bisljimi tvrdi da Priština ne beži od obaveza i da insistira na punoj primeni sporazuma.

Kako izveštava reporter Euronews Srbija iz Brisela, sastanak srpske strane sa Lajčakom trajao je oko tri sata, a završio se oko 12 sati. Nakon toga je po agendi prištinska strana započela bilateralni sastanak sa Lajčakom.

 

Komentari (0)

Srbija