Politika

Stano o nastavku dijaloga Beograda i Prištine: Na dnevnom redu potreba da se hitno pristupi primeni sporazuma iz Ohrida

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2024

-

13:00

Stano o nastavku dijaloga Beograda i Prištine: Na dnevnom redu potreba da se hitno pristupi primeni sporazuma iz Ohrida
Peter Stano - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske komisije Peter Stano govorio je na konferenciji za medije o nastavku dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, koji je zakazan za sutra. 

On je rekao da je na dnevnom redu, kao i ranije, potreba da se hitno pristupi implementaciji Sporazuma iz Ohrida i potreba da se obe strane konačno dogovore o procesu, o napretku u dijalogu. 

"U kojim formatima i kako ćemo sutra nastaviti, uvek se trudimo da zadržimo uobičajenu koreografiju, ali kao što dobro znate, ako bude trilateralnog sastanka, to u velikoj meri zavisi od spremnosti obe strane da se sastanu u takvom trilateralnom formatu", rekao je Stano.

Podsetimo, u Briselu se sutra održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije. Poslednji put, glavni pregovarači Beograda i Prištine, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastali su se sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom 17. septembra u sedištu EU, ali tada nije došlo do trojnog sastanka.

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković tada je rekao da do trojnog sastanka sa Prištinom nije došlo, jer je to odbio glavni prgovarač Prištine, Besnik Bisljimi zbog toga što je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su Zajednica srpskih opština (ZSO), poštanske usluge i pitanje primene sporazuma i predstavila mere za zaštitu srpskog naroda.

Bisljimi je nakon poslednjeg neuspešnog dijaloga rekao da do trilateralnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu nije došlo jer je, kako tvrdi, srpska strana uslovila dnevni red sastanka zahtevima koji su neprihvatljivi za Prištinu. Kako je dodao, Lajčakov poziv je bio vrlo jasan i da su predložene teme bilateralnog sastanka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija