Politika

Vučić: Ne bih pristao ni pod kojim uslovima da Sribja postane "hotspot" za migrante, niko to nije ni tražio

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2024

-

13:46

Vučić: Ne bih pristao ni pod kojim uslovima da Sribja postane "hotspot" za migrante, niko to nije ni tražio
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, posle sastanka sa slovačkim premijerom Robertom Ficom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da su rezultati koji se tiču migracione krize postignuti uz zajednički rad.

"Nije bilo jednostavno, ove godine je 80 odsto manje migranata nego prošle. Nastavićemo da radimo zajedno i rezultati će biti dobri. Trenutno je 477 migranata u prihvatnim centrima u Srbiji. Mi ćemo svoj posao u interesu Evrope i naših prijatelja u Mađarskoj i Slovačkoj, i u našem interesu, nastaviti da radimo", rekao je predsednik Srbije. 

Istakao je da su razgovarali o mnom drugim važnim pitanjima i da uvek nešto nauči od svojih sagovornika.

"Nas trojica imamo neko drugačije viđenje povodom onoga što se dešava na ratištu u Ukrajini, ali imamo hrabrosti da izgovorimo reč mir, a malo se govori koliko nam je mir važan. Preneo sam poruke Srbije, zahvalan sam na podršci evropskom putu našim slovačkim i mađarskim prijateljima i verujem da ćemo imati nekog uspeha u budućnosti. Ako ga budemo imali - hvala našim prijateljima. Ako ne - opet hvala", naveo je Vučić. 

Dodao je da je Srbija dobro napredovala i da to ne bi mogla bez prijateljske i bratske podrške onih koji su joj najbliži.

"Radujem se susretima u Beogradu, trilateralne susrete smatram veoma dobrim i važnim", poručio je. 

Predsednik Srbije je govorio i o pokušaju ubistva slovačkog premijera Roberta Fica, navodeći da je srećan zato što ga vidi u dobrom stanju.

"Za nas je 15. maj bio izuzetno težak dan i to nije pitanje mojih odnosa sa Robertom, nego kako se cela Srbija tog dana osećala. Ono što i danas smeta je činjenica da se mnogi u Evropi i svetu prave da se to nije dogodilo. Zato s velikom pažnjom čekamo rezultate istrage, jer smo uvereni da to nije moglo biti samostalno delo pojedinca već sveopšte atmosfere i opštih napada na Fica", rekao je Vučić. 

On se obratio premijeru Slovačke rečima: "Dragi Roberte, želimo vam dobro zdravlje, formu da dugo radite u interesu zemlje i svog naroda".

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je na današnjem sastanku bilo reči o tome da Srbija postane "hotspot" za migrante, odnosno ono što je Albanija za Italiju, Vučić je odgovorio odrično. 

"Naravno da nije bilo reči o tome. Ne pada mi na pamet i ne bih pristao ni pod kojim uslovima da Srbija postane hotspot. Nema trika, niti igre, moji prijatelji niti su to pitali, niti tražili, niti ko drugi to sme da me pita. Ponudili su nam svaku vrstu pomoći i podrške i kroz Fronteks i druge zajedničke patrole i organe. Danas je Robert ponudio i podršku slovačke policije. Zahvalan sam", rekao je.  

Komentari (0)

Srbija