Politika

Tramp: Kraj rata možda moguć ako Ukrajina ustupi deo teritorije Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

20:38

Tramp: Kraj rata možda moguć ako Ukrajina ustupi deo teritorije Rusiji
Tanjug/AP/John Bazemore - Copyright Tanjug/AP/John Bazemore

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi Ukrajina trebalo da ustupi deo svoje teritorije Rusiji kako bi se okončao rat.

On je takođe ocenio da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski delimično snosi krivicu za početak rata sa Rusijom, kao i zbog toga što nije zatražio primirje sa Moskvom, prenosi Rojters.

"To ne znači da ne želim da mu pomognem jer se osećam veoma loše za te ljude. Ali nikada nije trebalo da dozvoli da taj rat počne", rekao je republikanski kandidat.

Zelenski je Trampu predstavio svoj ''plan pobede“ za okončanje rata tokom sastanka u Njujorku u septembru, što je susret koji su oba lidera opisala kao srdačan. Britanska agencija navodi da Trampovi komentari sugerišu da bi mogao da pokuša da ukine pomoć Ukrajini ako pobedi potpredsednicu Kamalu Haris, demokratsku kandidatkinju, na izborima 5. novembra.

Tramp je više puta rekao da bi mogao da okonča sukob pre nego što preuzme dužnost u januaru, ali nije objasnio na koji način. Haris je obećala da će nastaviti da podržava Ukrajinu, navodeći da je pobeda Kijeva ključni interes za nacionalnu bezbednost SAD.

Bivši predsednik SAD često je kritikovao Zelenskog, više puta ga nazivajući ''najvećim prodavcem na svetu” jer je tražio i primio milijarde dolara vojne pomoći SAD od potpune invazije Rusije na Ukrajinu 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija