Politika

Niška opozicija traži ostavku predsednika Skupštine grada, Novaković: Nikog nisam targetirao

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2024

-

16:02

Niška opozicija traži ostavku predsednika Skupštine grada, Novaković: Nikog nisam targetirao
Euronews/Ljiljana Pavlović - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Niška opozicija traži ostavku predsednika Skupštine grada Igora Novakovića, zbog, kako kažu, neprimerenog vođenja sednica, selektivne primene poslovnika i odnosa prema odbornicima. 

Kap koja je, navode, prelila čašu je njegov odnos prema pojedinim novinarima i predstavnicima nevladinog sektora, njihovo targetiranje na društvenim mrežama i objava njihovih ličnih podataka, što je, kažu, neviđeni skandal.

"On je nedostojan da bude predsednik Skupštine grada. Ne može da bude reprezent svima nama i građanima Niša. Predsednik Skupštine treba da bude titular svima nama i simbol demokratije, a ne bahatosti. Igor Novaković je vratio narativ iz 90-ih koji je skupo koštao ovu zemlju i naš grad", rekao je dr Dragan Milić, odbornik GG "Dr Dragan Milić".  

Opozicija poziva Novakovića da se izvini građanima Niša i svima koje je na neprimeren način pomenuo. Najavljuju da će tražiti vanrednu sednicu Skupštine grada na kojoj će se raspravljati o njegovom razrešenju ukoliko ne podnese ostavku za pet dana.

Podsećamo, nakon objave Južnih vesti da je njegovo ime na spisku za isplatu zaostalih zarada radnicima propalih društvenih firmi, Novaković je rekao da su spiskovi neažurni i da je ta potraživanja naplatio pre više od deset godina, što je potvrdio i stečajni upravnik.

Novaković je zatim, prenose Južne vesti, krenuo u kampanju uz pritiske, vređanje i optužbe. Reagovao je i NUNS koji zahteva od Igora Novakovića da prestane sa targetiranjem, uz upozorenje da narativ koji koristi ugrožava bezbednost novinara i aktivista.

Novaković: Ne potražujem novac

Igor Novaković kaže za Euronews Srbija da nikog nije targetirao i demantuje da je potraživao bilo kakav novac.

"Ne potražujem ni dinar pomoći iz Programa jer u stečajnom postupku piše - izmirena potraživanja. I to ne za plate, već zbog zloupotrebe korišćenja patenta za vojne uniforme, čiji smo autori. Greška stečajnog upravnika, koji to više nije, nije moja greška. I na kraju, postoji procedura u kojoj bi se utvrdilo da mi preduzeće ništa ne duguje. A i da mi duguje, to su moja prava iz radnog odnosa, koja niko ne može da mi uskrati. Na žalost, nemam potraživanja", naveo je on.

Euronews/Ljiljana Pavlović

Igor Novaković

Dodao je da ukoliko se neko "pronašao uvređenim zbog istine", neka primi njegovo duboko izvinjenje.

"Što se tiče zahteva (opozicije), ako je tako nešto istaknuto, potpuno je legitimno, ako uključuje obrazloženje ili navode koji ukazuju na propuste u radu, kršenje zakona, nepravilnosti ili druge probleme koji bi opravdali smenu. Ovi razlozi se zatim razmatraju tokom postupka u skladu s pravilnicima i zakonima koji uređuju rad skupštine", rekao je on.

Kreni Promeni: Tražimo smenu zbog udžbenika

I niški tim Kreni Promeni objavio je da podržava zahtev opozicije za smenom Novakovića, a kao ključni razlog za to navode "krešenje Ustava i zakona".

"Pored razloga koje druge opozicione stranke ističu posebno ističemo da je Igor Novaković povredio Ustav i Zakon odlaganjem da verifikuje narodnu inicijativu o besplatnim udžebenicima. Igor Novaković je dostavio da odluči Skupština grada o tome, iako je pitanje besplatnih udžbenika nadležnost lokalne samouprave", saopštio je Pokret.

Pokret Kreni Promeni je tražio da se ovo pitanje reši na centralnom nivou, i uvek je isticano da je ovo pitanje lokalnih samouprava i da se to ne želi menjati.

"Sada kada je ovo pitanje rešeno u Beogradu, ali i Sremskoj Mitrovici gde je nakon inicijative lokalnog tima Kreni - Promeni obezbeđeno da sva deca u osnovnoj školi u Sremskoj Mitrovic imaju besplatne udžbenike, Igor Novaković onemogućava da to isto pravo imaju deca u Nišu", navode.

 

Komentari (0)

Srbija