Politika

Protest u Loznici protiv projekta Jadar: Okupljeni zatražili od lokalne skupštine da ne usvoji Prostorni plan grada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2024

-

17:36

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U organizaciji ekoloških udruženja večeras je ispred zgrade Gradske uprave u Loznici održan protest protiv otvaranja rudnika litijuma i projekta "Jadar", koji je počeo oko 17.00 časova, a završen uz poruku "nećete kopati".

Organizatori su pozvali odbornike Skupštine grada da ne glasaju za Prostorni plan Loznice, jer bi on, kako tvrde, bio polazna tačka za realizaciju projekta "Jadar".

Reporter Euronews Srbija javlja da su okupljeni u Loznici imali dve ključne poruke - "Ne damo Jadar" i "Rio Tinto, nećeš kopati".

Aktivista udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović rekao je da bi u narednih osam dana trebalo da bude zakazana sednica Skupštine grada da se ne bi prešlo na prinudnu upravu, a da se na toj sednci očekuje rasprava o Prostornom planu.

On je rekao da čekaju sednicu i da će biti spremni da se ponovo okupe kako ne bi dozvolili da se Prostorni plan izglasa.

Okupljenima se obratila i Marijana Petković iz organizacije "Ne damo Jadar", koja je rekla:

"Da znate, sprema nam se Milenijum tim i Srbijagas, ali neće ući. Sprema se put, pruga, cevovod i 5G mreža, ne treba nam ni internet. Ništa nam ne treba, sve nam je Bog u Nedeljicama dao. Kad ode Rio Tinto, onda ćemo da vidimo šta ćemo prvo da gradimo. Do tada, molim vas, pratite mreže, pratite izjave opozicionih poslanika. Još jednom da zapamtite, mi ovakvi kakvi smo, je to što je Srbiji ostalo".

Na skupu, na kome su se ekološki aktivisti obatili sa improvizovane bine, odnosno traktorske prikolice, za subotu su najavljene dve jednočasovne blokade u mestu Brezjak u Gornjim Nedeljicama i na petlji na Preljini.

Osim ekoloških aktivista, na protestu su bili prisutni i predstavnici opozicionih stranaka, ali oni, kako prenosi naš reporter, nisu bili govornici na današnjem protestu.

Protestu su prisustvovali Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Dragana Rakić, Aleksandar Jovanović Ćuta.

Projekat star gotovo 20 godina

Kompanija Rio Tinto je pre gotovo 20 godina dobila dozvolu za istraživanje terena na području oko reke Jadar, najavljujući otvaranje rudnika.

Pre tri godine, u Srbiji su organizovani veliki ekološki protesti zbog mogućeg iskopavanja litijuma, a nastavljeni su i u ovoj, pod sloganom: 'Nećete kopati'. Bilo ih je širom zemlje, da bi sredinom avgusta u Beogradu bio održan skup na kome se okupilo više desetina hiljada ljudi.

Prošle nedelje, poslanici Skupštine Srbije posle četvorodnevne rasprave, većinom glasova izjasnili su se protiv predloga opozicije za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima je tražena zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Opozicija tvrdi da bi ovaj projekat mogao naneti trajne ekološke posledice, a da Srbija od toga neće imati nikakve ekonomske koristi, dok vlast odgovara da je to istorijska razvojna šansa.

Projekat neće biti realizovan dok se ne utvrdi da je sve bezbedno, dodaju iz vlasti, dok kompanija Rio Tinto navodi da će sve biti u skladu sa ekološkim standardima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija