Politika

Varhelji: Jedinstveno regionalno tržište Zapadnog Balkana odskočna daska za dalju integraciju

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

16:28

Varhelji: Jedinstveno regionalno tržište Zapadnog Balkana odskočna daska za dalju integraciju
Varhelji: Jedinstveno regionalno tržište Zapadnog Balkana odskočna daska za dalju integraciju - Copyright Printskrin/audiovisual.ec.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji ocenio je danas da je jedinstveno regionalno tržište za Zapadni Balkan, strukturisano oko četiri slobode, odskočna daska za bližu integraciju regiona sa jedinstvenim tržištem EU i pre pristupanja. 

"Novi akcioni plan koji je danas usvojen nudi više mogućnosti za produbljivanje saradnje Zapadnog Balkana zasnovane na pravilima i standardima EU", napisao je Varhelji na platformi Iks. 

On je prethodno naveo da kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan (EIP) od 30 milijardi evra i Instrument za reformu i rast za zapadni Balkan (RGF) od 6 milijardi evra "povezujemo puteve, pruge, digitalne mreže, diverzifikujemo energetske resurse i podržavamo MSP". 

"Veliki uspeh: očekivana mobilizacija sredstava je već dostigla oko 60 odsto, odnosno 17,2 milijarde evra. To dokazuje relevantnost našeg programa i kapaciteta apsorpcije zemalja Zapadnog Balkana", zaključio je Varhelji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija