Politika

Vučević: Rekao sam Zaracinu za velike gužve na Merdaru, to nije u skladu sa CEFTA

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

15:51

Vučević: Rekao sam Zaracinu za velike gužve na Merdaru, to nije u skladu sa CEFTA
Vučević: Rekao sam Zaracinu za velike gužve na Merdaru, to nije u skladu sa CEFTA - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je nemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan Manuelu Zaracinu preneo zabrinutost zbog velikih gužvi na administrativom prelazu Merdare, i nakon što je Priština saopštila da je ukinula zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na AP KiM.

"Vidimo opet neke prepreke i blokade, ali nismo hteli da to potenciramo u tom zvaničnom formatu i kvarimo ovu, na neki način, slavljeničku atmosferu desetogodišnjice Berlinskog procesa. Ali smo mu na marginama rekli, moji saradnici i ja, da to što se dešava trenutno na Merdaru nije ono što bi trebalo da bude dogovor CEFTA", istakao je premijer u izjavi novinarima u Berlinu, gde je učestvovao na samitu Berlinskog procesa.

Dodao je da su Zaracinu dali fotografije koje su dobili od direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića snimljene direktno na tom administrativnom prelazu. Istakao je i da postoji jedna kontradiktornost, a to je da su se neki zahvalili Prištini na rešavanju problema oko CEFTA, a svi su zaboravili da je Priština napravila problem oko CEFTA.

"Napravite problem pa ga onda ispravite, pa vam se svi zahvaljuju. Ali da ne mračim. Hvala kancelaru Šolcu na prijemu, predsednici Evropske komisije i to je. Idemo dalje da radimo", rekao je Vučević.

Naglasio je da Srbija ostaje na evropskom putu, ali da joj ne pada na pamet da prekida ekonomske odnose sa drugim partnerima, ako to nije u našem interesu. Na pitanje da li se može očekivati funkcionisanje regionalnog tržišta nakon što je Priština kočila CEFTA-u i da li se može očekivati neko drugačije ponašanje EU, Vučević je odgovorio da ima obećanje od Nemaca da će "sve to biti bolje ili pristojnije uređeno".

Naveo je da je Priština sada dozvolila samo na administrativnom prelazu Merdare da ulazi roba iz centralne Srbije, kao i da još uvek ne dozvoljava ulaz preko Jarinja i Brnjaka, pod izgovorom da čekaju skenere iz Nemačke.

"Time će da potvrde kako postoji bojazan i od trećeg faktora, od trećih država, da mi, ne znam šta, prenosimo preko administrativne linije, pa su zato potrebni skeneri. Prave se te veštačke gužve, pratićemo", rekao je premijer i podsetio da je u južnoj srpskoj pokrajini trenutno u toku predizborna kampanja pred izbore koje Priština organizuje u februaru naredne godine.

Ocenio je da će u budućnosti zbog toga biti raznih izazova, ali da je, kako je rekao, na građanima Srbije da budu mirni, strpljivi i da shvate da u mirnim uslovima Srbija pobeđuje.

"Mi se najbrže ekonomski razvijamo u odnosu na ostale države i regione, samo trebamo biti pametni i mudri, da nas ne ponese sujeta i ego, nego da budemo strpljivi, da verujemo u sebe i da znamo šta radimo... Trebamo da imamo strpljenja, da nam ekonomski jača država, da čuvamo naš narod, da nam narod ostane, da pomognemo Srbima na Kosovu i Metohiji", zaključio je premijer.

Podsetio je da su srpski pasoši građana Srbije sa AP Kosova i Metohije od danas u punoj funkciji i da su priznati od Evropske komisije, tako da oni bez vize mogu da putuju po Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija