Politika

Italijanski general preuzeo dužnost komandanta Kfora, Barduani: Kfor stvorio bezbedno okruženje za sve na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/A. Ćup

11/10/2024

-

13:39

Italijanski general preuzeo dužnost komandanta Kfora, Barduani: Kfor stvorio bezbedno okruženje za sve na Kosovu
Italijanski general preuzeo dužnost komandanta Kfora, Barduani: Kfor stvorio bezbedno okruženje za sve na Kosovu - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski general major Enriko Barduani, preuzeo je danas u Prištini dužnost novog komandanta Kfor-a, od turskog generala Ozkana Ulutaša. I stari i novi komandant su ponovili da je Kfor na Kosovu kako bi obezbedio sigurnost za sve zajednice, kao i da Kfor i Nato podržavaju dijalog između Beograda i Prištine.

Kako je rekao Barduani, Kfor je uspeo da stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve koji žive na Kosovu.

"Uveren sam da samo zajedno i jedinstveno možemo da prosperiramo i uspešno izvršimo misiju. Pre svega mislim na jedinstvo unutar Kfor-a, ali i svih drugih institucija na Kosovu. Kfor će nastaviti da izvršava svoju ulogu, nezavisno i u skladu sa Rezolucijom 1244“, rekao je on posle preuzimanja dužnosti naglasivši i da misija Kfora podržava dijalog između Beograda i Prištine.

''Nećemo zaboraviti posvećenost pripadnika Kfora trajnom miru na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Hvala mom prethodniku Ulutašu na sjajnom liderstvu koje je pokazao. U problematičnim vremenima u kojima živimo, misija Kfora je bitna ne samo za Zapadni Balkan, već i za celu evroatlantsku zajednicu''.

Euronews/Anđelka Ćup

 

On je istakao da će Kfor nastaviti da izvršava svoju ulogu ''nezavisno i u skladu sa Rezolucijom 1244''.

Njegov prethodnik, turski general Ozkan Ulutaš, istakao je da nažalost još uvek postoje prepreke u dijalogu između Beograda i Prištine, ali da Kfor taj dijalog podržava i smatra ga jedinim načinom rešenja svih otvorenih pitanja između dve strane.

Primopredaju dužnosti  je predvodio komandant komande združenih snaga u Napulju, Stjuart Manč. On je na konferenciji za medije istakao da je bezbednosna situacija na Kosovu dobra i da nema razloga za zabrinutost. Ponovio je i da Nato i Kfor sarađuju sa svim vojskama u regionu. Na novinarsko pitanje zašto Kfor nije reagovao kada je Kosovska policija zatvarala srpske institucije i da li je bilo koordinacije, odgovorio je:

"Postojale su poteškoće u koordinaciji, ali se nadamo da ih više neće biti“, rekao je Manč, naglasivši da Nato i Kfor nemaju nikakvu ulogu u naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga, niti u formiranju Vojske Kosova.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Za otvaranje mosta na ibru, još nije vreme, istakao je Manč.

"Otvaranje mosta na Ibru bi trebalo da bude deo dijaloga između zainteresovanih strana. To je političko pitanje u ovom trenutku, a ne vojno. Razlog što sada most ne bi trebalo da se otvari, jeste mogućnosti da bi njegovo otvaranje moglo da izazove opasnost i ugrozi slobodu kretanja na Kosovu“, stav je Manča.

Ceremoniji primopredaje prisustvovali su i predsednica i premijer privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, i drugi prištinski političari. Ceremoniji je prisustvovao i italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto, kao i iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić i biskup prizrensko-prištinski Dod Đerđi.

Barduani je 29. komandant misije Kfor, a 14. koji dolazi iz Italije. On je prethodno dva puta službovao na AP KiM - prvi put 2001. godine u svojstvu zamenika šefa italijanske vojne obaveštajne službe u okviru operacije NATO-a ''Zajednički čuvar'', a potom i 2015. i 2016. godine kao šef kabineta u Komandi Kfora.

Komentari (0)

Srbija