Politika

Vučić posle sastanka sa Fernandezom: Sledeće nedelje potpisivanje važnog energetskog ugovora, to će nam mnogo značiti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2024

-

12:09

Vučić posle sastanka sa Fernandezom: Sledeće nedelje potpisivanje važnog energetskog ugovora, to će nam mnogo značiti
Vučić posle sastanka sa Fernandezom: Sledeće nedelje potpisivanje važnog energetskog ugovora, to će nam mnogo značiti - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom da će seldeće nedelje biti potpisan izuzetno značajan energetski ugovor i da će ispunjavanje tog ugovora u budućnosti značiti mnogo za Srbiju i da će to osigurati ono što je najvažnije i zbog čega ćemo moći nekoliko godina da imamo električnu energiju, što nije lako u savremenom svetu.

Potpisivanje ugovora će biti u sredu, rekao je Vučić. Takođe, naveo je i da je Fernandez sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem potpisao i bilaterlani sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike. 

Ostim toga, ističe da su razgovarali o uvođenju 5G mreže i na koji način podaci mogu da budu zaštićeni, a da istovremeno tehnološki napredak bude onakav kakav postoji u najrazvijenijim zemljama sveta. 

Vučić je zahvalio Hoseu Fernandezu zato što je posetio Srbiju.

"Za nas je to čast i privilegija i pprilika da razgovaramo o jednom od najvažnijih aspekata naših odnosa sa SAD", rekao je Vučić i dodao da su imali dug i sadržajan razgovor.

Kako je istakao, ekonomska i trgovinska razmena sa SAD, bez obzira na fizičku udaljenost, značajno napreduje. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Ona je višestruko uvećana i očekujemo da ove godine bude najveća u istoriji i da pređe 1,4 milijarde američkih dolara. Prema našoj računici, u prvih osam meseci je iznosila gotovo 900 miliona", rekao je predsednik Srbije.

"MIneralne sirovine velika šansa"

Prema njegovim rečima, sa sagovornikom je razgovarao i o korišćenju mineralnih sirovina i o litijumu.

"Rekao sam da ćemo konačnu odluku doneti kada budemo sagledali sve studije i da verujemo da je moguće da i uz američku pomoć i podršku obezbedimo najviše zaštitu životne sredine, potpuno zaštitu ljudi i da vidimo kao veliku priliku postojanje mineralnih sirovina na teritoriji Srbije za dalji ekonomski uspon i razvoj naše zemlje", naveo je Vučić.

On je dodao da je za to potrebno da se ispune uslovi i da veruje da je dobio podršku od američke strane.

Vučić je istakao kao važno i dobru saradnju Telekoma i EXIM banke.

"Eksportna i importna banka, već je donela odluku i ide u finansiranje određenih projekata u Telekomu od 50 miliona evra", rekao je Vučić.

On je istakao da očekuje da stopa rasta u Srbiji u ovoj godini bude veća od četiri odsto, uprkos suši koja je pogodila poljoprivredu.

"Da bismo sve to uspeli, da bismo sve to mogli da napravimo, upravo je važno da idemo stepenik po stepenik napred, a ne da samo očekujemo da se sve nastavi i da bude lepo, a da ne moramo ništa novo da uradimo", rekao je Vučić.

Napomenuo je da je neophodno da radimo napornije kako bismo uspeli da popravimo svoju poziciju u svetu i svoju poziciju na globalnom tržištu.

"Srbija konstruktivan partner"

Hoze Fernandez je izjavio da je Srbija konstruktivan partner SAD, kao i ključni partner po brojnim važnim pitanjima u regionu, uključujući energetiku i regionalnu ekonomsku integraciju.

Fernandez je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je u Srbiji prvi put i to u trenutku kada je Srbija dobila kreditni rejting i kada se očekuje njen dvostruki rast u odnosu na Evropsku uniju (EU).

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

On je pozdravio razvoje srpske ekonomije, kao i njeno kretanje u pravcu razvoja modernih tehnologija, koje će, kako je rekao, razvijati i buduće generacije.

Fernandez je podsetio da su Srbija i SAD u septembru u Vašingtonu potpisale Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, na osnovu kojeg će američke kompanije mnogo lakše ulagati u energetski sektor u Srbiji, dodajući da se Srbija pridružila Forumu partnerstva za mineralnu bezbednost.

"Projekat Jadar će dodati jedan do tri odsto na BDP Srbije"

"Srbija će raditi sa nama i našim partnerima u celom svetu - 14 zemalja i EU, kako bismo razvili održive lance nabavke mineralnih sirovina", rekao je Fernandez.

On je naveo da, kada projekat Jadar bude pokrenut, omogućiće da se prave baterije za preko milion električnih vozila godišnje, a dodaće jedan do tri odsto BDP-u Srbije.

Rekao je da će to pomoći Srbiji, ali i državama koje se suočavaju sa egzistencijalnim pitanjima, odnosno klimatskim promenama. 

"Ovo je prilika za Srbiju da iskoristi ovaj generacijski izazov i da iskoristi priliku koja se ne ukazuje tako često. Mi smo u poziciji da je svetu potrebno 42 puta više litijuma, ako hoćemo da do 2050. godine, dostignemo ciljeve čiste energije", rekao je Fernandez.

Podsetio je i da je na Forumu za mineralnu bezbednost razgovarano o projektu Jadra u Srbiji i istakao da pozdravlja javnu raspravu u našoj zemlji.

"Želeli bismo da Amerika doprinese raspravi koja treba da se zasniva na nauci i činjenicama. Mi smatramo da ulaganje u kritične minerale mora da donese dobrobit zajednici, uz poštovanje najviših standarda za zaštitu životne sredine, ali i socijalnih apsekata lokalne zajednice - što će pomoći dalji razvoj zemalja", zaključio je Fernandez.

On je naveo da SAD podržava napore Srbije da razbije svoju ekonomiju i da podržavaju ciljeve čiste energije na globalnom nivou.

"Radujem se što ćemo da nastavimo naše razgovore kako možemo dalje da razvijamo naše ekonomske odnose i kada je reč o kritičnim mineralima, ali i kada je reč o telekomunikacijama i drugim oblastima. Ovo je dobar trenutak za odnose između Srbije i SAD", istakao je Fernandez.

Ulaganje u kritične minerale širom sveta, kako je naveo, mora da donese dobrobit za zajednice, da poštuje visoke standarde zaštite životne sredine, da obuhvati socijalne benefite za zajednice.

"Smatramo da, ako se to uradi kako treba, to će pomoći zemljama koje su uključene u te industrije", zaključio je Fernandez.  

Ugovor sa kompanijom UGTR

Aleksandar Vučić je izjavio da će sledeće nedelje, u sredu, biti potpisan ugovor sa američkom kompanijom UGTR koji će Srbiji obezbediti dobijanje jednog gigavata novoinstalisane snage kroz solarne panele.

"Mi ćemo sledeće nedelje potpisati ugovor sa UGTR. Ja sam o tome razgovarao sve vreme i sa predsednikom Bajdenom. I on je lično govorio koliko je to značajna kompanija i koliko je važno da nastavimo sa ulaganjem u energetiku, jer mi nećemo imati struje ako ne požurimo. Taj projekat bi trebalo da nam donese jedan gigavat novoinstalirane snage kroz solarne panele", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja na konferenciji za medije.

Vučić je dodao da pri tome projekat mora da ima 200 megavata balansirajućih baterija.

"Jer bez toga nam to ne vredi, ne možemo da primimo energiju u sistem, zato što još nemamo mrežu izgrađenu i sve drugo. To je za nas od ključnog značaja i to moramo da požurimo da bismo stigli do 2028. da ubacimo u sistem. To je, recimo, jedan od projekata, a taj projekat nije projekat od 1,6 miliona, već projekat od 1,5 ili 1,6 milijardi. Reč je o ogromnim i strateškim projektima za našu zemlju, a biće ih još", rekao je Vučić.

Kaže da se nada da će rast BDP Srbije do kraja godine iznositi 4,1 odsto, dok će u proseku u EU to biti oko 0,7 ili 0,8 odsto.

"Najmanje pet puta je veća stopa rasta u Srbiji nego u EU, a ne samo dva puta. Ali Fernandez ide u zemlju (Španiju) koja je jedna od četiri sa najvećom stopom rasta u EU", naveo je Vučić.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija