Politika

Posle neuspeha na izborima, "Dveri" se suočavaju sa odlaskom pojedinih funkcionera: Kakva je budućnost ovog pokreta?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2024

-

19:37

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Deset meseci posle neuspeha na parlamentarnim izborima, pokret "Dveri" dobio je novo rukovodstvo. Osim promene na čelu pokreta koji će od sada voditi bivši narodni poslanik Ivan Kostić, "Dveri" su se suočile i sa odlaskom pojedinih visokih funkcionera.

Ispadanjem iz poslaničke klupe, dugogodišnji lider "Dveri" Boško Obradović uplovio je u ugostiteljske vode. Osim da ceh bude naplaćen, a gosti u čačanskoj kafani ostanu zadovoljni, Obradović će ubuduće obavljati funkciju člana Predsedništva i predsednika Političkog saveta.

"Ostajem apsolutno aktivan i na lokalnom i na republičkom nivou. Posebno posvećen gradu Čačku i Zapadnoj Srbiji, jer verujem da političke promene mogu da krenu upravo iz našeg kraja, iz Zapadne Srbije. Najaktuelnija tema Rio Tinta i litijuma i pobuna koja je krenula iz naroda protiv ugrožavanja naše životne sredine, jeste nešto što može da bude početak smene aktuelne vlasti", rekao je Obradović.

Rezultat ispod cenzusa na izborima 2023, razjedinio je "Nacionalno okupljanje", pa su Zavetnici završili u Vladi, a "Dveri" u političkoj krizi iz koje bi novo rukovodstvo trebalo da ih izvede. 

Novi predsednik Ivan Kostić za Euronews Srbija kaže da se politička platforma i opozicioni status pokreta neće menjati.

"Nemamo nameru da snishodimo SNS-u po bilo kom pitanju, pogotovo po pitanju teme Rio Tinto ili pitanju KiM, jer sa te strane sam apsolutno uveren da ćemo biti čvrsta opozicija i sa te strane smatram da smo otvoreni za saradnju sa svim opozicionim organizacijama. Nama je sada prioritet da se ovaj režim sruši i da Aleksandar Vučić padne sa vlasti", rekao je Kostić.

Euronews Srbija

 

Neuspeh na izborima odrazio se i na deo stranačke organizacije. "Dveri" su napustile potpredsednice Tamara Milenković Kerković i Radmila Vasić koja za Euronews Srbija kaže da je ostavku podnela zbog odsustva plana izlaska.

"Zbog pada ispod cenzusa, blokade računa, duga od 270 hiljada evra, pokret "Dveri" je doveden do ruba propasti, a posebno do razočarenja među glasačima i simpatizerima i biračima. Sa druge strane, što je još važnije, ta prelazna uprava koja je formirana nakon ostavke predsednika Obradovića nije dala ni traženu analizu, ni strategiju, ni viziju kuda će pokret "Dveri" ići i zbog toga je ta moja odluka bila konačna", kaže Vasić.

Osim bez narodnih poslanika, pokret "Dveri" ostao je i bez odbornika u svim beogradskim opštinama, osim u Sopotu. Zbog toga naglašavaju da im je prvenstveni cilj povratak parlamentarnog statusa na svim nivoima.           

"Istorija političkih promena ne daje dovoljno prostora za optimizam"

Sagovornici Euronews Srbija saglasni su oko toga da promene u ovoj političkoj stranci jesu od izuzetnog značaja i da su posledice neminovne. Komentarišući promenu na čelu "Dveri", politički analitičar Vladimir Dobrosavljević kaže za Euronews Srbija da je promena lidera najdramatičniji trenutak u delovanju jedne političke organizacije.

Kako dodaje, da bi ona bila uspešna, zahteva i promenu načina komunikacije sa biračima, rebrendiranje organizacije, ali i harizmu novog vođe.

"Istorija političkih promena kod nas ne daje baš mnogo razloga Dverima za optimizam. Možete na prste jedne ruke nabrojati stranke koje su postajale uspešnije nakon promene svojih lidera. Recimo, kada je na čelo DS umesto Dragoljuba Mićunovića došao Zoran Đinđić, pa posle Đinđićevog ubistva kada je Boris Tadić preuzeo stranku, ona je doživela svoj pik 2008. godine", kaže. 

On objašnjava da nema sumnje da u saveremnoj politčkoj istoriji postoje takvi primeri, ali dodaje u većini slučajeva se dešavalo da stranke koje promene lidere izgube na kapacitetu i značaju koji su imale nekada. 

"To je bio slučaj sa DSS, SPS. Pokazalo se da rebrendiranje nije uspelo, jer se nikada nisu vratili na pozicije koje su nekada imali", rekao je.

Izvršni direktor CESIDa Bojan Klačar rekao je za Euronews Srbija da je desnica u Srbiji u krizi jer je donosila pogrešne odluke kao što su saradnja sa strankama koje nisu njihovi prirodni partneri, kao i sužavanje tema kojima se bave. 

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Jedan od glavnih razloga zbog čega je desnica u krizi to što je SNS odlučila da to svoje polje desnog centra proširi. Zapravo to je uradila korz saradnju sa Zavetnicima i sa Zdravom Srbijom, gospodina Stamatovića iz Čajetine. Na taj način su oni zapravo popunili gotovo čitav prostor desnog centra i još dalje od desnog centra, ostavljajući zapravo ostalim strankama jedan mali prostor koji uglavnom ide ka toj tvrdoj ili ekstremnoj desnici", objasnio je.

Komenarišući novo rukovodstvo "Dveri", Klačar kaže da će upravo odlazak Boška Obradovića biti jedan od razloga zbog kog će se "Dveri" teško pozicionirati kao relevantan akter.

"Dveri bez obzira na to sto su dobili novog predsednika, koji nije novo lice, nalaze se u teškoj i nezahvalnoj poziciji. Oni nisu parlamentarna stranka, ostali su bez harizmatičnog lidera i nisu dobri sa resursima, bice teško da se pozicioniraju kao relevantan akter", kaže Klačar.

Tanjug video

 

Kaže da je Obradović ranije imao dobre prilike da se istakne kao lider, i da je sada vrlo upitno hoće li mu se takva prilika ponovo ukazati.

"On bi mogao da se ponovo angažuje, ali po svemu sudeći teško, barem na nacionalnom nivou. Čini se da su njegove ambicije u ovom trenutku vezane za lokalni nivo ako govorimo o politici i za onaj ekonomski aspekt, odnosno poslovne odluke u kojima se bolje snalazi nego u polsednjim danima  u Dverima. Kada izgubite momentum u kojem se nalazite, Boško Obradović je u jednom periodu, negde između 2014. i 2020. godine, vrlo je teško da ćete dobiti drugu priliku, posebno u situaciji u kojoj je desnica fragmentirana", smatra Klačar.

 

Komentari (0)

Srbija