Politika

Vučić: Razgovaraćemo sa Kinezima o izgradnji banatske pruge

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

14:42

Vučić: Razgovaraćemo sa Kinezima o izgradnji banatske pruge
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mingom razgovarati o izgradnji banatske pruge od Pančeva do Subotice.  

"Rekao sam našem prijatelju Li Mingu, da rešimo pitanje finansiranja banatske pruge od Pančeva preko Opova, Zrenjanina, Miloševa pa ćemo da produžimo do Kikinde, ali i da skrenemo kod Čoke prema Subotici. Time bi smo spojili Severnu Bačku i Srednji Banat sa Beogradom, sa Južnim Banatom i Beogradom. I nije nam to ni preskupo, imajući u vidu stanje naših javnih finansija", rekao je Vučić tokom test vožnje na novoj deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice.

On je rekao da smatra da je ta pruga čak i bolje urađena nego Beograd-Novi Sad.

"Voz sada ide 200 kilometara na sat.  Zato što su ovu prugu bolje radili,  nego čak Beograd-Novi Sad, nećete čuti buku. Ovo sada što čujete je test voz.  Zato vi čujete nešto. Inače, da idemo vozom kakav je Soko ne biste  ništa čuli", rekao je Vučić. 

On je naglasio da se na 80 kilometara pruge razvija brzina od 200 kilometara na sat, a na svega 28 km se ide sporije i da je urađeno 12 stanica: Novi Sad, Sajlovo, Rumenka, Kisač, Zmajevo,  Stepanovićevo, Vrbas, Mali Iđoš, Žednik, Subotica, Bačka Topola, Naumovićevo. 

"U stanicu Subotica je uloženo 55 miliona dolara, a u stanicu Novi Beograd će biti uloženo 40 miliona dolara", naveo je Vučić.

Deficit ne sme da pređe tri odsto

Govoreći o kapitalnim ulaganjima, Vučić je rekao da nam je problem nivo deficita, jer imamo tolika ulaganja da ljudi iz MMF-a kažu da proporcionalno veličini i proporcionalno snazi budžeta Srbija ima ubedljivo najveća kapitalna ulaganja.

"To već postaje problem. Muku mučimo sa deficitom koji ne sme da pređe tri odsto.  A nemojte da smetnete sa uma, da mi sad imamo tri-četiri godine obaveze i za Rafale. To su ogromne obaveze, to su ogromne promene u zemlju, ali gledaćemo da to sve završimo. Zbog Ekspa ne smemo da zabrljamo, jer smo previše počeli. Ne smemo da potrošimo previše, a moramo da završimo sve glavno", poručio je Vučić.

On je ocenio da je veoma teška godina, ali da je Srbija uradila velike stvari.

"Ja se nadam veoma dobrim i važnim vestima u narednih 48 sati, ali ne smem ništa nikome da kažem. Saznaćete u petak uveče ili subotu ujutro", rekao je Vučić.

On je naglasio da je veoma važno da se podignu manje opštine kao što su Novi Bečej, Žitište, Sečanj te u Južnom Banatu poput Plandišta i Alibunara, kao i da se podigne Bela Crkva.

"Razmišljali smo i o mostu preko najšireg dela Dunava, koji spaja dva dela Srbije, a to je most Bela Crkva-Ramska tvrđava. Tada bi se od Vršca do Velikog Gradišta bilo oko 15 km vožnje", rekao je on i dodao da bi to mnogo značilo i za turiste i za sve ali sada nema para za to i da se ne može sve uraditi.

Naveo je i da je pitanje kada će biti rekonstruisana pruga Vrbas-Sombor, koja nam je prema njegovim rečima veoma potrebna.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da ugovoren deo od Bačkog Brega do Sombora, na šta je Vučič u šali rekao "sve si rešio samo pare nisi našao".

Komentari (0)

Srbija