Politika

Bregu: Zapadnom Balkanu na putu ka EU treba i mentalitet rasta, ne samo Plan rasta

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

22:25

Bregu: Zapadnom Balkanu na putu ka EU treba i mentalitet rasta, ne samo Plan rasta
Bregu: Zapadnom Balkanu na putu ka EU treba i mentalitet rasta, ne samo Plan rasta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinga Bregu ocenila je danas da regionalna saradnja ne bi trebala da se odnosi samo na potpisivanje sporazuma, već i na sprovođenje obaveza, kao i da je u postepenom pristupanju zemalja Zapadnog Balkana EU potreban ''i mentalitet rasta, a ne samo Plan rasta''.

''Nije dovoljno ukazivati na druge niti čekati na inicijativu drugih. Ima prostora da svako uradi nešto više, svima nam treba više integracije nego dezintegracije i svima je potrebno više saradnje nego izolacije, potrebno nam je više zajedništva ne samo na rečima već i na delima'', istakla je Bregu, a saopšteno iz RCC.

Bregu je navela da RCC, zajedno sa partnerima, radi na Akcionom planu za drugu fazu zajedničkog regionalnog tržišta, čije se odobrenje očekuje na samitu u okviru Berlinskog procesa kasnije ovog meseca.

Istakla je da je u prethodnih šest godina, koliko je bila na čelu RCC, Veće predvodilo rad na zajedničkom regionalnom tržištu kao glavnom ujedinjujućem i ujedno i najrazrađenijem okviru regionalne saradnje i integracije.

''Pokazalo se kako istinsko zajedničko tržište može izgledati, a ujedno je dat i uvid u potencijale jedinstvenog tržišta. Preostale prepreke, političke blokade ili neispunjene obaveze, zajedno sa još uvek velikim a neiskorištenim potencijalima, su isto tako stvari koje region mora da nastoji da reši'', ukazala je Bregu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija