Politika

Papa Franju dočekao protest u Luksemburgu, belgijski kralj mu poručio: Potrebne su konkretne akcije

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

12:43

Papa Franju dočekao protest u Luksemburgu, belgijski kralj mu poručio: Potrebne su konkretne akcije
Papa Franju dočekao protest u Luksemburgu, belgijski kralj mu poručio: Potrebne su konkretne akcije - Copyright Tanjug/AP/Guglielmo Mangiapane

veličina teksta

Aa Aa

Tri aktivistkinje neprofitne organizacije Ljudi za etičko postupanje prema životinjama (PETA) uhapšene su nakon što se jedna od njih bacila ispred vozila papa Franje u Luksemburgu protestujući zbog povezanosti Vatikana sa borbama sa bikovima.

Do incidenta je došlo dok je konvoj vozila, među kojima je bio papamobil 87-ogodišnji pape Franje, prolazio Luksemburgom u četvrtak, kada je jedna učesnica protesta preskočila barikadu i bacila se ispred vozila pape. Na snimku incidenta koji je objavila PETA, kao i na snimcima lokalnih medija, vidi se kako se aktivistkinja baca na kolena, držeći transparent i, kako prenosi Politiko, poručujući papi da "prestane da muči bikove".

Aktivistkinju PETA ubrzo je odvukla bezbednosna služba pape, zajedno sa još dve aktivistkinje, koje su takođe pokušale da dopru do "papamobila". Sve tri su uhapšene.

PETA je u saopštenju navela da su učesnice protesta zadobile povrede prilikom privođenja, ali je navela da to "nasilje" nije "ništa u poređenju sa okrutnošću prema životinjama u arenama za bikove".

Ova organizacija za prava životinja pozvala je papu da okonča povezanost Rimokatoličke crkve sa "okrutnim, nehrišćanskim borbama s bikovima". Borbe sa bikovima, tokom kojih se bik ubija pred publikom, praktikuju se u Španiji, Portugaliji i južnoj Francuskoj, kao i u delovima Latinske Amerike.

Papa Franja doputovao je u četvrtak u jednodnevnu posetu Luksemburgu, a danas će boraviti u Belgiji.

Belgijski kralj: Potrebne konkretne akcije za rešavanje seksualnog zlostavljanja

Belgijski kralj Filip i premijer Aleksandar De Kro rekli su danas papa Franji da bi trebalo da preduzme konkretnije akcije kako bi rešio seksualna zlostavljanja koje je činilo katoličko sveštenstvo.

Kralj je papi u govoru, u kojem mu je poželeo dobrodošlicu u Belgiju, rekao da je Crkvi trebalo "previše dugo vremena" da se "pozabavi" tim skandalima, prenosi Rojters. De Kro je rekao da "samo reči nisu dovoljne i da moraju da se preduzmu konkretni koraci". Papa je doputovao u Belgiju na 600. godišnjicu dva katolička univerziteta, ali, u prvi plan je stavljen crkveni zapis o seksualnom zlostavljanju.

Prema podacima crkve, više od 700 žalbi i prijava zlostavljanja podneto je u Belgiji od 2012. godine. Na današnjem sastanku sa političarima u kraljevskoj palati Leken u Briselu, papa je pokušao da uveri prisutne da se katolička crkva bavi tom temom.

"Tragični slučajevi zlostavljanja dece su pošast sa kojim se crkva spremno suočava... sprovođenjem programa prevencije širom sveta", rekao je papa i dodao da Crkva mora da se "stidi i da traži oproštaj" za zlostavljanje maloletnika, što je nazvao zločinom.

Papa Franja je u martu smenio bivšeg biskupa Briža, Rodžera Vangheluva, koji je 2010. priznao da je zlostavljao nećaka, a 2011. je priznao i druga zlostavljanja. Očekuje se da će papa kasnije danas održati sastanak sa 15 žrtava zlostavljanja u ambasadi Vatikana u Briselu, gde boravi tokom posete.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija