Politika

Vučević u Banjaluci: Verujem da ćemo u izazovima biti mudri i očuvati Srbiju i Republiku Srpsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTRS

26/09/2024

-

12:32

Vučević u Banjaluci: Verujem da ćemo u izazovima biti mudri i očuvati Srbiju i Republiku Srpsku
Vučević u Banjaluci: Verujem da ćemo u izazovima biti mudri i očuvati Srbiju i Republiku Srpsku - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Srbije Miloš Vučević, kojeg je danas u Banjaluci Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je da Srbija poštuje Dejton i da veruje da "ćemo u svim izazovima biti mudri, strpljivi, čuvati Srbiju i Srpsku".

"Verujem da uz sve izazove koje imamo pred nama, da ćemo biti odgovorni, mudri, racionalni i strpljivi, da ćemo čuvati Srbiju i da ćemo čuvati Republiku Srpsku u skladu sa dejtonskim sporazumom", naveo je Vučević.

Kako je rekao nakon odlikovanja u obraćanju medijima, Srbija "ne misli da je moguće ono što je donelo mir ovde da bude promenjeno suprotno volji jednog entiteta ili naroda".

"Nažalost neko u BiH osporava teritorijalni integritet Srbije, ali Srbija ne osporava teritoriju BiH... Mi tražimo samo jednak odnos, takav očekujemo i prema Srbiji... Ako hoćete da smo partneri nemojte da nam oduzimate deo teritorije, pustite nas da nađemo dogovor sa Albancima, i ne tražite da amputiramo de svoje teritorije i duše jer će nam kao biti bolje", naveo je on, te dodao:

"Dosta je toga da ne smemo da zajedno sednemo jer to tobože predstavlja opasnost. Dosta je toga da je Srbija razbila Jugoslaviju i da smo agresori, ali nas pustitite da normalno radimo jer smo pripadnici jednog naroda. Smao tražimo jednak tretman", rekao je Vučević.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Na njega se nadovezao Dodik koji je dodao da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda a koja je letos usvojena, istorisjki dokument i da se sve radi u okviru Dejtona i međunarodnog sporazuma.

"Verujem da je Deklaracija čvršći dokument nego Dejton, jer iza njega ne postoji volja da se on čuva", poručio je Dodik.

Dodik je dodao da je naš narod najviše stradao, ali i stvorio državu čiji je Srbija garant, ali da je stanje u BiH narušeno stranim intervencionizmom. Kako je dodao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je zato u Generalnoj Skupštini UN u svom govoru apostrofirao mir.

"Mi smo jedinstven srpski narod i to je Deklaraciji dalo snagu", podvukao je Dodik.

Vučević o odlikovan za naročite zasluge

Vučević je odlikovan za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja za opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.  

Dodik je izjavio da je Vlada Srbije pod vođstvom Miloša Vučevića nastavila da razvija odnose sa Srpskom na najvišem nivou u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.  

Dodik je, po uručenju Ordena Vučeviću, istakao da je srpski premijer pravi prijatelj Srpske i odani pripadnik srpskog naroda, jer se bori za njegova prava, ali i poštuje druge i drugačije zalažući se za mir.  

On je istakao da odlikovanje ide u prave ruke, čoveku koji je život uložio za ravoj Srbije, dobre odnose sa Republikom Srpskom i napredak srpskog naroda.  

"Ovo odlikovanje podseća na izboreno pravo za specijalne i paralelne odnose Srbije i Republike Srpske, što je predviđeno Dejtonskom mirovnim sporazumom. Poštujemo teritorijalni integritet BiH sa pravima koje ima, ali sa pravima entiteta", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Srbije.

Obraćajući se novinarima na konferenciji, Vučević je rekao da je kao gimnazijlac pratio i živeo uz vesti o nastajanju Republike Srpske, o burnim dešavanjima početkom devedesetih.

 

"Kao student sam čekao vesti iz Dejtona i kako će se sve to okončati. Nisam mogao ni da sanjam da ću jednog dana biti u prilici da dobijem ovako visoko, veliko priznanje od predsednika RS i da ću doprineti učvršćivanju odnosa Srbije i Srpske", rekao je Vučević.

Kako je dodao on lično, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić nastaviće da podržavaju Republiku Srpsku.

"Da ljudi budu zadovoljniju, da plate i penzije budu veće, da se uvek okupljamo i kada je lepo, ali i kada nije", rekao je te dodao:

"Bez obzira na povode iz naše prošlosti, kada je na primer 15. septembar ili kada je obeležavanje Oluje, to nisu datumi koju su pitanje ceremonije već identiteta našeg naroda, i to niko ne može da raskine. Trudićemo se da radimo i na auto-putu od Beograda ka Baljaluci", podvukao je Vučević.

Pomenuo je i mnoge infrastrukturne projekte poput aerodroma, škola, vrtića, bolnica.

Dodik je nakon uručenja odlikovanja u palati Republike rekao da je Vučevića upoznao odavno i da odlikovanje ide u "ruke čoveku koji je sav svoj život uložio u razvoj Srbije, dobre odnose sa RS i afirmaciju srpskog naroda gde god da živi".

"Miloš Vučević je prvi prijatelj Republike Srpske i odani prijatelj srpskog naroda", rekao je Dodik.

U čast premijera Srbije ispred Palate Republike postrojena je počasna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Orkestar MUP-a Srpske izveo je himne Srbije "Bože pravde" i Republike Srpske "Moja Republika", a potom je raport zvaničnicima predao komandir počasne jedinice MUP-a Srpske Vitomir Petričević.

Ranije danas, Vučevića su na aerodromu dočekali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

U 13.00 časova planirana je svečana dodela odlikovanja predsedniku Vlade Srbije.

Vučević i Dodik obići će novoizgrađen vrtić "Srbija" u Srpcu i uručiti ključeve stanova koji su dodeljeni mladim bračnim parovima.

Komentari (0)

Srbija