Politika

Nastavak rasprave u Skupštini Srbije o rebalansu sutra u 10 časova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/09/2024

-

09:34

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se, pored ostalog, raspravljati o rebalansu budžeta za ovu godinu počela je danas nešto posle 10.00 časova, a u parlament su premijer Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali i drugi članovi vlade. Poslanici su na početku sednice minutom ćutanja odali poštu stradalima u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u subotu na putu Ušće - Kraljevo.

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je sinoć predloženi rebalans za ovu godinu u načelu i predložiće parlamentu da usvoji izmene i dopune Zakona o budžetu.

Sednicu Skupštine Srbije možete pratiti u našem blogu:

Tanjug/Rade Prelić

 

18.20 Nastavak rasprave o rebalansu sutra u 10 časova

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas, a raspravu o predloženom rebalansu budžeta za ovu godinu nastaviće sutra u 10.00 časova. Ukupni prihodi predvođeni rebalansom iznose 2,173, 3 milijardi dinara, sto je za 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet, a projektovana stopa rasta za 2024. godinu iznosi 3,8 odsto BDP-a. Između ostalog, povećavaju se sredstva za poljoprivredu, a budžet za taj sektor iznosiće 7,3 odsto budžeta, dok je za kapitalne investicije izdvojeno ukupno 706,2 milijardi dinara.

Takođe, kako je rečeno, izdvajanja za prosvetu veća su za 12 milijardi dinara, za zdravstvo 28,7 milijardi dinara, dok je budžet Ministarstva zaštite životne sredine veći za 3,1 milijardu dinara. U Ministarstvu finansija kažu da je udeo kapitalnih rashoda u BDP 7,9 odsto.

14.41 Vlast i opozicija različito o rebalansu budžeta

Poslanici vladajće koalicije najavili su da će podržati predloženi rebalans budžeta za ovu godinu, dok je opozicija uglavnom kritikovala predviđene rashode.Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da ponovo imamo rebalans budžeta zbog povećanih prihoda, što samo po sebi govori o tome da nam je ekonomija zdrava. 

"Ovim rebalansom se nastavlja sa politikom razvoja koja je zacrtana i prilikom usvajanja budžeta. Ciljevi ostaju isti - prosečna zarada  od 1.400 evra na kraju 2027. prosečna penzija 650 evra i minimalna plata 650 evra. Svi koraci koji se preduzimaju su, dakle, koraci ka boljem životu naših građana", rekao je Jovanov.

Narodni poslanik i predsednik Skupštinskog odbora za finansije Veroljub Arsić izjavio je da rebalans budžeta predviđa 135 milijardi dinara više nego što je planirano, a prihodovano je da se na određeni način, kroz zakone o budžetu i druge zakone vrati građanima Srbije. On je istakao da to kako se sada radi u Srbiji bi trebalo da služi kao primer kako se rukovodi javnim finansijama.

"Za vreme bivše vlasti imali smo mnogo rebalansa. Nijedan nije bio zato što su budžetski prihodi veći nego što su planirani, već naprotiv, zato što su budžetski prihodi bili manji, a troškovi veći", rekao je on.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, Jedinstvene Srbije i Socijaldemokratske partije Srbije najavili su da će podržati predloženi rebalans budžeta za ovu godinu rekavši da su primetili napredak koji je ostvaren u ekonomskim rezultatima i ocenili da su sredstva pravilno raspoređen.

Opozicija je uglavnom kritikovala rashode vezano za Ekspo izložbu 2027. godine, izgradnju Nacionalnog stadiona, kao i nabavku aviona Rafal iz Francuske.

Šef poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić kritkovao je rebalans budžeta i rekao da će dovesti do, kako tvrdi, novog zaduživanja u iznosu od osam milijardi evra. Aleksić je ocenio da projekti koji se sada grade u Srbiji neće moći da se isplate na srednji rok i da će biti problem prilikom otplate dugova.

Slobodan Cvejić iz poslaničke grupe Srbija centar-SRCE smatra  da se nastavlja politika neracionalne, fiskalne i ekonomske politike koja, kako je rekao, "tovari teret na leđa" generacija koje će doći. On je naveo da niko neće poreći činjenicu da su napravljeni neki putevi ili da su urađene neke zgrade, ali tvrdi da su mnogi od ovih rezultata "na klimavim nogama".

14.39 Vesić: Izgradnja infrastrukture znači razvoj Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da izgradnja javne infrastrukture znači razvoj Srbije i da će, samo do kraja ove godine, biti izgrađeno 85 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica. Govoreći na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu, Vesić je rekao da je tačno da nemamo dovoljno razvijenu putnu mrežu u odnosu na zemlje srednje i zapadne Evrope, i da zato gradimo puteve.

"Završićemo 54 km brze svabraćajnice do Loznice. Završićemo skoro 30 km autopute između Kruševca i Vrnjačke banje. Završićemo 5,8 km do Valjeva, to već u oktoboru. Završićemo obilaznicu oko Gornjeg Milanovca 9,5 km u narednih desetak dana. Kompletna trasa do Požege sa tunelom Munjino Brdo biće puštena do 1. juna", naveo je Vesić.

Dodao je da će uskoro Požarevac biti spojen sa auto-putem Beograd-Niš, a da će do septembra sledeće godine, pre roka, biti završen kompletan Dunavski koridor. Onima kojima smatraju da su to nepotrebne investicije, Vesić je poručio da pitaju gradjane Trstenika, Vrnjačke banje, Požarevca i Loznice da li su im ti putevi potrebni ili ne.

On je naglasio da je budžet njegovog Ministarstva za ovu godinu iznosio 2,3 milijarde evra, a da je budžet Ministarstva građevinarstva, saobraća i infrastrukture 2012. bio 205 miliona evra.

14.37 Mali: Izjave da se ne izdvaja novac za kulturu je neznanje ili zla namera

Ministar finansija Siniša Mali reagovao je danas tokom rasprave u Skupštini Srbije na tvrdnje da rebalansom budžeta za ovu godinu nisu povećana sredstva za kulturu i istakao da takve izjave predstavljaju neznanje ili zlu nameru. Mali je na sednici Skupštine Srbije rekao da se jasno vidi da su izdvajanja za kulturu rebalansom povećana sa 15,1 milijarde na 15,6 milijardi dinara.

"Pri čemu imate i 4,1 milijona evra koji se nalazi kod Ministarstva za javne ulaganja i koji se onda iz tog budžeta izdvajaju za pet projekata koji su za kulturu važni, a to su gradovi u fokusu, istraživanje, zaštite i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči, konzervacija, restauracija i prezentacija nalazišta Caričin grad u opštini Lebane i takođe imate 350 miliona dinara za muzej istorije Srbije koji se gradi u staroj železničkoj stanici u Beogradu", rekao je Mali.

Osvrnuo se i na izveštaj Fiskalnog saveta Srbije i rekao da i njihov izveštaj kaže da povećanje deficita ne ugrožava fiskalnu i makroekonomsku stabilnost države. Mali je, čitajući izveštaj, rekao i da je primetno povećanje u rebalansu u budžetima u oblasti poljoprivrede, socijalne politike i zdravstva,

"Sve ono što smo mi definisali da su prioriteti i naše ekonomske politike i ono što direktno doprinosi rastu kvaliteta života građana u Srbiji", rekao je Mali.

12.58 Vučević Jovanoviću: Šta je vaša politika o Kosovu i Metohiji

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević pozvao je danas poslanika Aleksandra Jovanovića Ćutu da saopšti šta je njegova politika o Kosovu i Metohiji, kako bi uopšte mogli da razgovaraju na tu temu, kao i poslanike opozicije da svoje kritike o temama kao što su KiM i litijum potkrepe argumentima i činjenicama.

"Ja se radujem da pričam o Kosovu i Metohiji sa vama pod jednim uslovom - da mi kažete kakva je vaša politika o Kosovu i Metohiji, a da ne kažete suprotna od naše politike, jer to suprotno može da bude izdaja Kosova i Metohije, a može da bude i rat. Kada budete izneli jednom vašu poltiku tada ćemo moći da pričamo”, rekao je Vučević u Skupštini Srbije, replicirajući Jovanoviću.

Prema Vučevićevim rečima, teško je dati ozbiljniji odgovor Jovanoviću, koji je pokušao da otvori sve teme koje su medijski atraktivne, ali da bi bilo bolje da se skoncentrisao.

“Proleteli ste od litijuma, rafala, plata, Kosova i Metohije, bez ijedne činjenice koja bi trebalo da potkrepi ono što ste hteli da navedete. Morate da razlikujete šta je Ekspo kao manifestacija, a šta je projekat razvoja Srbije 2027, u koji spada i Ekspo. Zato imate nerazumevanje šta podrazumeva ceo taj finansijski paket i rasta BDP, rebrendiranja Srbije u međunarodnim okolnostima i daleko bolje pozicioniranje Srbije”, naveo je Vučević.

Premijer je istakao da je kupovina “Rafala” dobra akvizicija za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane, kao i da je to dobra geopoliticka odluka. On je odgovarajući na primedbe Jovanovića da ima manju platu zbog kazni i opomena u Skupštini Srbije, rekao da on ne živi od poslaničke plate, već od budžetskih prihoda Republike Srbije.

"Što se tiče Ekspa, morate da razlikujete šta je Ekspo kao manifestacija, a šta je ceo projekt razvoja Srbije do 2027. godine u okviru kojeg je i Ekspo. Pokazujete očigledno nerazumevanje šta podrazumeva ceo taj finansijski paket rasta i razvoja Srbije i rasta bruto društvenog proizvoda Srbije i rebrendiranja zemlje u međunarodnim okolnostima ili međunarodnoj zajednici", istakao je on.

Tanjug/Rade Prelić

 

12.56 Polemika Đurđević Stamenkovski i Jovanovića

Na Jovanovićeve kritike odgovarala je i ministarka Milica Đurđević Stamenkovski kome je poručila da je ponosna na svoj opozicioni rad i da čvrsto stoji iza svake reči izrečene o AP KiM.

"Kosovo i Metohija su sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije. Za mene i za Vladu Republike Srbije, čiji sam ponosni član, KiM je bilo, biće, zauvek deo Srbije i nikada vlada srpskog jedinstva i konsolidacije i kontinuiteta neće priznati lažnu, samoproklavanu tvorevinu", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je navela i da je to poruka predsednika Srbije u Njujorku gde se trenutno nalazi.

"Da li postojale razlike? Postojale su i one nisu sporne, ali ono oko čega smo saglasni jeste da Srbija nikada neće priznati nezavisnost lažne države", rekla je Đurđević Stamenkovski koja se osvrnula na kritike povodom njenog opozicionog delovanja.

Đurđević Stamenkovski je primetila da Jovanović ni reč nije govorio o zakonu o podršci porodici sa decom jer, kako je ocenila, nema šta ni da kaže i da ne postoji argumentacija kojom to može da kritikuje.

"Jako mi je žao što današnje izlaganje nije bilo dovoljno inspirativno, jer smatram da bi bilo daleko korisnije da smo prodiskutovali o ovim temama koje se tiču porodice, roditelja, očeva i majki. Ono što vas je svakako najviše uzbudilo, mnogo više od povećanja roditeljskog dodatka, je smanjivanje vaše plate i više ste vremena posvetili vašoj plati nego onome što će biti na opštu korist svim porodicama u Srbiji", rekla je ministarka Jovanoviću.

Obrativši se Milici Đurđević Stamenkovski, Jovanović je preneo šta je govorila o KiM dok je delovala kao opozicija, a ministra finansija je pitao kako to da organizovanje Ekspa u Srbiji košta više nego u drugim državama.

Tanjug/Rade Prelić

 

12.44 Mali: Ekspo 2027. istorijska prilika da se Srbija predstavi svetu

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas tokom polemike u Skupštini Srbije sa predstavnicima opozicije da Ekspo 2027. neće koštati 17 milijardi evra, već 1,2 milijardi evra i da će to biti istorijska prilika da se Srbija predstavi svetu. Na sednici parlamenta na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta za 2024. godinu, Mali je demantovao navode narodnog poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute koji je rekao da 52 odsto budžeta Srbije ide za nabavku francuskih borbenih aviona Rafal i Ekspo 2027.

"Iz budžeta je namenjeno 48,6 milijardi dinara, što je 3,1 odsto za nabavku Rafala, a 20,4 milijardi dinara za Ekspo, dok je budžet Srbije 2.173,3 milijardi dinara", naveo je Mali.

On je istakao da Program Srbija 2027 podrazumeva 323 projekta u celoj Srbiji, koji uključuju razvoj infrastrukture, gradnju autoputeva, saobraćajnica, brzih pruga, škola, bolnica i ulaganja u energetici.

"Sve to je Srbija 2027. I da, imamo dovoljno novca, deo tih projekata je naravno i u ovom rebalansu koji je danas pred vama. Dakle, hoćemo da nam Srbija potpuno drugačije izgleda 2027. godine. Hoćemo da dočekamo preko tri miliona ljudi koji će posetiti našu zemlju, ali i da iskoristimo ovu istorijsku priliku", poručio je Mali.

On je istakao da je cilj da ulažemo što više u infrastrukturu, da otvaramo nove fabrike i da dođemo do tog cilja od 1.400 evra prosečne zarade, 650 evra penzije i 650 evra minimalna zarada.

"Dakle, to su ulaganje u Srbija 2027. Što se samog Ekspa tiče, on neće izaći na više od milijardu ili 1,2 milijarde evra. Pri čemu, kada govorim o tim ulaganjima, tu podrazumevam, recimo, i izgradnju brze pruge od Zemun polja pa do Ekspa, odnosno Nacionalnog stadiona. Nakon toga, ta pruga ide i do Obrenovca", naveo je ministar.

Dodao je da tu spada i veliki broj ulaganja u kanalizacionu mrežu, vodovodnu mrežu, u trafostanice, energetski sistem, celog tog dela Beograda.

"Tako podižete i dajete šansu za podizanje dalje BDP-a kroz aktivaciju vaše građevinske industrije. Da vas podsetim, mi ćemo tamo izgraditi i jedan tematski park, izgradćemo i 1.500 stanova i novi centar za vodene sportove. To će sve, ne samo da direktno utiče na nas, rast našeg BDP-a, nego utiče i na zapošljavanje građevinske industrije i na sve ove ciljeve koje smo definisali, a to je da i dalje budemo jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi", rekao je Mali.

On je konstatovao da je Ekspo istorijski naša najveća šansa da se predstavimo svetu 2027. godine i da iskoristimo ceo period koji je pred nama za dalje unapređenju zemlje.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Mali: Srbija među najbrže rastućim ekonomijama u Evropi

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija ima drugi najveći rast BDP-a u Evropi u prvoj polovini godini od 4,3 odsto rasta i da polako, ali sigurno ulazi u najbrže rastuće privrede u Evropi. Obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona u budžetu za 2024. godinu na sednici Skupštine Srbije, Mali je rekao da taj predlog Zakona proizilazi iz stanja u kojem se naša privreda trenutno nalazi i da je definisan ciljevima i opredeljenim ciljevima koje su definisani u programu Srbija 2027.

"Za ostvarenje tog programa po kojem ne samo da treba da uložimo dodatan novac u infrastrukturu po celoj našoj Srbiji, u 323 projekta koja treba da podignu kvalitet infrastrukture u našoj zemlji, već nam je to cilj koji treba da dovede do toga da nam prosečna zarada u Srbiji na kraju 2027. godine bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra i minimalna zarada 650 evra", rekao je Mali.

On je naglasio da je stopa rasta BDP-a u prvoj polovini ove godine 4,3 odsto.

"Mi smo druga zemlja u Evropi po tom podatku i po tom rezultatu, dakle odmah iza Malte. To znači da polako ali sigurno ulazimo u taj krug najbrže rastućih ekonomija kada je Evropa u pitanju. Naša ekonomija je među top pet najbrže rastućih ekonomije u Evropi. Dakle, osnovni cilj koji smo želeli, a to je da nam ekonomija ubrzano raste, da se ubrzano približavamo standardima Evropske unije, upravo na ovaj način to i ostvarujemo", poručio je Mali.

On je istakao da će Srbija ove godina imati oko 76 milijardi evra bruto domaćeg proizvoda.

"Da vas podsetim, 2012. godine BDP, dakle vrednost svega što se proizvede u našoj ekonomiji bio je 33,4 milijardi evra. Do kraja godine očekujem stopu rasta od 3,7 ili 3,8, odsto, dakle i dalje ćemo biti među top dve ili tri ekonomije u Evropi. To je veoma, veoma važno, jer što brže rastemo, što više rastemo, to nam je osnova i za podizanje plata, podizanje penzija, podizanje minimalne zarade i daljih investicija i u poljoprivredu, i u kulturu, i u ekologiju, i u zdravstvo i sve ono što je na kraju kreva i deo ovog rebalansa budžeta", rekao je Mali.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je za Euronews Srbija rekao Radoslav Milojčić, poslanik Srpske napredne stranke, centar ovog budžeta je običan narod, običan čovek koji živi od svog rada i jasno je da je dokaz da je država stabilna i predlog rebalansa ovog budžeta.

"Srbija ima stabilne finansije, Srbija je pre samo 12 godina imala bruto domaći proizvod od 33 milijarde, Srbija sada ima bruto domaći BDP od 69,5 milijardi. Pozivam i opoziciju da glasaju za ovaj budžet i kako da ne glasaju za nešto što povećava deset puta dečiji dodatak za prvo dete, osam puta dečiji dodatak za drugo dete", rekao je on.

Na dnevnom redu i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i predlozi odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2024. godinu, kao i na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2024. godinu, koji je podnela vlada.

Tanjug/Rade Prelić

 

Vlada Srbije usvojila je prošlog četvrtka Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu  kojim je predviđeno da budžet Srbije zajedno sa rebalansom iznosi 2.173 milijarde dinara, odnosno da bude povećan za 132,5 milijarde dinara.

Premijer Miloš Vučević rekao je nedavno da rebalans donosi dosta dobrih vesti za građane i državu, te da se izdvaja više novca i za podršku porodicama sa decom, 25 milijardi, a da dodatnih 20 milijardi ide za zdravstvo, kao i 20 milijardi dodatnih za poljoprivrednike. 

"Opredelili smo sredstva koja treba da nam pojačaju i saobraćajnu infrastrukturu, pre svega kupovina novih vozila, koji treba da saobraća između glavnog grada, aerodroma "Nikola Tesla" i EKSPA. Pripremamo i infrastrukturu za vraćanje obaveznog vojnog roka. Tu je i osam milijardi za plate u prosveti. Čeka nas težak razgovor sa svim subjektima za budžet 2025. godine", rekao je Vučević.

Predviđeno je i da se razmatra zakon o potvrđivanju Sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine i babice, u kontekstu Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji, između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Projekt ugradnje pametnih brojila u Srbiji) između Republike Srbije i Evropske investicione banke, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa 2 Sporazuma između vlada Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Odluke broj 1/2023 Zajedničkog komiteta Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu od 7. decembra 2023. godine o izmenama i dopunama Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu.

Kritike opozicije

Sa druge strane, očekuje se da bi opozicija ovo zasedanje mogla da iskoristi ne samo da govori i kritikuje rebalans budžeta, već da će tema biti i litijum. Kada je reč o budžetu, opozicija smatra da još jedan rebalans znači da država nije dobro isplanirala svoje finansije i da smo u deficitu i da je to sve moglo drugačije i na bolji način da se uradi. 

"Zastrašujuće je da ovaj nazovi rebalans budžeta u stvari predstavlja pokazatelj ekonomskog sloma Republike Srbije. Srpska napredna stranka je postala džuboks za bogaćenje i bahaćenje ministara iz redova ove stranke. U taj džuboks kroz ovaj rebalans budžeta ubacuje se milijardu evra za izgradnju nacionalnog stadiona u državi u kojoj blizu 70.000 građana čeka operacije. I u taj džuboks se ubacuje 17 milijardi evra za Ekspo, opet u državi gde padaju plafoni, gde ljudi čekaju na operacije. Planira se čak i dodatno bahaćenje u Beogradu. Samo da vas podsetim da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio izgradnju delfinarijuma Ja mislim da to oduševljava preko milion građana Vojvodine koje u ovome trenutku ne mogu piti vodu", rekao je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija