Politika

"Nisam mogao na razmenu ili studentsko putovanje": Šta za Srbe sa KiM znači odluka o ukidanju viza?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2024

-

16:00

"Nisam mogao na razmenu ili studentsko putovanje": Šta za Srbe sa KiM znači odluka o ukidanju viza?
"Nisam mogao na razmenu ili studentsko putovanje": Šta za Srbe sa KiM znači odluka o ukidanju viza? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 2009. godine Srbi sa Kosova i Metohije čekali su mogućnost da u zemlje Evropske unije idu bez čekanja u redovima za vize. Oni su sada na korak od ispunjenja te želje jer je u sredu potpisana Uredba o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša na KiM koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. Ostao je još samo jedan korak, a to je objavljivanje odluke u Službenom glasniku, nakon čega zahtevi za vize zvanično odlaze u prošlost.

Podsetimo, kosovski pasoši ne podležu viznom režimu od 1. januara, a to je odluka koja je one koji poseduju pasoše Koordinacione uprave ostavilo gotovo jedine u Evropi da i dalje moraju da podnose zahteve za vize prilikom putovanja u EU.

Zbog toga mnogi Srbi ističu značaj ove odluke i ističu činjenicu da je u "moru loših vesti ovo jedna dobra". Jedan od njih je i Dušan Borisavljević iz Omladinskog saveta opštine Gračanica koji je za Euronews Srbija rekao da je ova vest vratila nadu da će Srbi na KiM moći da funkcionišu kao i svi ostali i da će Srbi, pogotovo mladi, imati ista prava kao i svi studenti i svi srednjoškolci svuda na Balkanu.

"Ja sam ne tako davno studirao i bio u Mitrovici. Imao sam problem, stvarno sam imao par puta problem da nisam mogao da odem na neku razmenu ili da nisam mogao da odem na neko studentsko putovanje upravo zbog toga. Kada bih sad upisivao fakultet i da imam taj teret da možda neću moći da odem na svoj omiljeni master program zbog toga što imam pasoš koji dolazi sa teritorije Kosova i Metohije, sigurno bih izabrao da upišem negde van Kosova i Metohije. I to je nešto što će možda budućim studentima doprineti da oni odluče da ipak upišu u Mitrovici, ostanu u svojim kućama i naravno, na kraju, potraže posao ovde", rekao je on.

Euronews Srbija

Inače, Priština nije zadovoljna zbog odluke donesene u Evropskoj uniji. Nije zadovoljan, čini se, ni tamošnji civilni sektor, pa su neke nevladine organizacije čak pisale pismo Evropskoj komisiji, tražeći da bezvizni režim ne bude odobren.

"Pošto radim u tom sektoru i stvarno sam pročitao mnogo statuta različitih organizacija, skoro svaki statut tih organizacija se zasniva na poštovanju međunarodnih, međuljudskih odnosa, na poštovanju prava svake individue na jednakost, na ravnopravnost. Ono što se sada dešava je sušta suprotnost svih tih statuta, sušta suprotnost i samog postojanja tih organizacija, jer zašto su ljudi, pogotovo kosovski Srbi koji žive trenutno ovde, drugačiji od bilo koga ko živi, zašto nemaju pravo da odu na razmenu, zašto moraju da uzimaju vizu, da imaju dodatne troškove, kada samo želimo da živimo i želimo da budemo ravnopravni, da budemo u istom košu sa svima ostalima", rekao je Borisavljević.

Kako je ranije navela dopisnica Euronews Srbija sa Kosova, nepoznato je koliko ima nosilaca pomenutih pasoša. Kako kaže, građani su se često koristili tehnikom odjavljivanja sa Kosova i prijavljivali samo zbog pasoša negde u gradovima centralne Srbije ili su, kada je Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, bili primorani da uzmu kosovske pasoše.

"Sada više nema nikoga ko ne može da putuje u EU"

Podsetimo, potpisivanju uredbe Evropskog parlamenta i Saveta EU o izmenama i dopunama Uredbe u pogledu nosilaca srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije prisustvovali su i predsedavajući Odbora EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Havijer Sarsalehos i poslanik EP Matjaž Nemec.

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) iz Slovenije Matjaž Nemec pozdravio je potpisivanje Uredbe o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa AP Kosova i Metohije navodeći da to znači da više neće biti diskriminacije u regionu kada su u pitanju putovanja u EU.

"Drago mi je da sada više nema nikoga ko ne može da putuje u EU, to je za EU stvarno bitno i za Srbe koji žive na Kosovu. U tom smislu nema više diskriminacije u regionu, tako da se danas desilo nešto pozitivno i to je dobro", rekao je za Tanjug Nemec.

Komentarišući za Euronews Srbija, politikolog Ognjen Gogić kaže da je u moru loših i zabrinjavajućih vesti kada je reč o KiM, to jedna dobra vest.

"To je tema koja je prolazila kroz nekoliko instanci i zaista je postojao strah. Iako su dolazili signali da je izvesno da će se desiti, postoji strah da može da se izjalovi u nekom momentu, da neko može da zaustavi. Srećom, pa nije, zato što je to postala jedna diskriminatorna mera", rekao je Gogić.

Kako dodaje, ovo jeste korak napred za Srbe, ali je ovo isto korak nazad za odnose Srba i Albanaca.

"Kosovska strana to ne odobrava, ona je vrlo nezadovoljna tom merom, tako da je to opet jedan problem u odnosima", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija