Politika

Gradonačelnik Đurić otvorio prvu podzemnu javnu garažu u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

12:15

Gradonačelnik Đurić otvorio prvu podzemnu javnu garažu u Novom Sadu
Gradonačelnik Đurić otvorio prvu podzemnu javnu garažu u Novom Sadu - Copyright Tanjug/Kabinet gradonačelnika Novog Sada

veličina teksta

Aa Aa

Podzemna javna garaža, prva u Novom Sadu, od danas je otvorena u centru grada kod Banovine.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da je moderna garaža sa liftom potpuno automatizovana, u javnom je režimu korišćenja, a vozači mogu da je koriste 24 časa dnevno, uključujući vikende i praznike.

"Sada kada obilazimo jednu od ukupno planirane četiri nove javne garaže, koja se nalazi kod zgrade Banovine, mogu reći da se sav trud isplatio", rekao je Đurić dodajući da gradske vlasti nastavljaju da grade budućnost Novog Sada po meri svih građana i da "srpska Atina svakog dana raste".

"Mi smo pre četiri godine, kao lokalna vlast, tada na čelu sa Milošem Vučevićem, prepoznali potrebu za novim prostorom za parkiranje i hrabro se uhvatili u koštac sa svim izazovima koje ta misija nosi sa sobom", podsetio je Đurić.

Sat parkiranja u ovoj garaži koštaće tokom promotivnog dvomesečnog perioda 50 dinara, nakon toga 100 dinara, a korisnicima će biti na raspolaganju mesečne i godišnje karte, dok su dostupna sredstva plaćanja gotovina i platne kartice.

Garaža se prostire na više od 6.000 m2, a na dve etaže raspoređeno je više od 160 parking mesta, na prvom podzemnom nivou nalazi se više od 70 parking mesta, od toga je 9 za vozila osoba s invaliditetom, i 8 za električna vozila, a na drugom podzemnom nivou nalazi se više od 80 parking mesta.

Ulaz u garažu predviđen je iz Ulice vladike Platona, a izlaz je ka Banovinskom prolazu.

Gradonačelnik je saopštio da je u planu da svi nadzemni elementi garaže budu ozelenjeni i da imaju vegetacioni sloj na krovu, a ovaj javni prostor je potpuno bezbedan i bez arhitektonskih barijera, zelene površine su pre nekoliko nedelja nasute zemljom, uređene su pešačke staze, kao i plato uz autobusku stanicu, a postavljene su klupe i kante.

"Na ponos svih Novosađana, svedočimo okončanju prve faze našeg zalaganja za proširenje gradskog kapaciteta za parkiranje, to je značajno i za goste grada, turiste, koji će sada imati garažu za parkiranje svog automobila u samom centru grada, ovo je početak ocrtavanja kontura jednog novog lica Novog Sada", istakao je Đurić i dodao da je u planu i izgradnja garaže kod Železničke stanice.

Grad Novi Sad je 2020. godine doneo stratešku odluku o zaključivanju Ugovora o koncesiji za izgradnju javnih garaža, Ugovor je potpisan između Grada Novog Sada i privrednog društva "Javne garaže" d.o.o. Novi Sad, na osnovu tog ugovora, Novi Sad je preuzeo komunalno opremanje i izgradnju infrastrukture.

Na teritoriji grada je u periodu od 2012. do 2023. godine ukupno izgrađeno više od 11.000 novih parking mesta, a sa ovom praksom se nastavlja i u 2024. godini.

Novi Sad će u narednom periodu izgradnjom javnih garaža koje su predmet Ugovora o koncesiji dobiti više od 1200 novih parking mesta.

Osim garaže kod Banovine i one u Ulici Modene, koja će sledeća biti otvorena za korišćenje, u centru Novog Sada planirana su još dva takva javna objekta, i to na uglu ulica Šafarikove i Uspenske, kao i na Trgu republike, saopštio je Grad Novi Sad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija