Politika

"Dosta je saopštenja, trebaju nam konkretne stvari": Srbi sa Kosova i Metohije očekuju reakciju međunarodne zajednice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2024

-

14:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Radnici privremenih organa i institucija na severu Kosova i Metohije jutros su se okupili ispred zgrada tih institucija gde je raspoređena kosovska policija. Na tim institucijama su sada postavljene improvizovane table kosovskih institucija. Radnici su hteli da uđu u svoje kancelarije, ali im nije bilo dozvoljeno.

Zatvaranje srpskih institucija je samo poslednji u nizu esklatornih poteza vlade u Prištini. Kordon italijanskih karabinjera povukao se sa mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, ali na prilazu mostu ostalo je nekoliko karabinjera sa dva blindirana i dva terenska vozila, javila je dopisnica Euronews Srbija. 

Kaže da je situacija mirna i da nema incidenata. Ivan Orlović iz Srpske demokratije je rekao za Euronews Srbija da Kurti sopstvenim građanima uveo sankcije i podsetio je na ukidanje dinara, zatvaranje platnog prometa, zatvaranje pošte i sada zatvaranje sprskih institucija.

Kako ističe, sve to negativno utiče na život Srba jer npr. majka koja se porodi ne može da ostvari svoja prava i da završi papirologiju, a najugroženije će biti samohrane majke, osobe sa invaliditetom i penzioneri koji će za jedan papir morati da putuju do Raške, Leskovca ili Novog Pazara.

"Mi od međunarodnih predstavnika i institucija tražimo da budu otvoreniji i da jasno iskažu stav. Dosta nam je saopštenja, trebaju nam konkretne stvari. Kurti ne poštuje sopstveni ustav i zakone, a ni konvencije koje su iznad tog ustava", naveo je Orlović.  

Tanjug

 

Inače, radnici koji su se jutros okupili ispred institucija u kojima su zaposleni su naveli da oni nisu došli da protestuju, već da su došli na posao. 

Građani su obavili kratak razgovor sa pripadnicima kosovske policije, tražili su da uđu u svoje kancelarije, ali im je rečeno da ne mogu da pređu žutu traku jer su unutra smeštene kosovske institucije. 

"U roku od pet minuta možemo da znamo šta će biti, a šta neće"

Inače, danas je i prvi dan škole a srpski đaci su seli u klupe i južno i severno od Ibra. Broj učenika se nije drastično promenio, ima oko 15.000 osnovaca, srednjoškolaca i predškolaca koji pohađaju nastavu po sistemu Srbije. Dopisnica Euronews Srbija ističe da je ove godine upisano 1.090 prvaka i da za sada sve normalno protiče.  

Međutim, roditelji su zabrinuti za bezbednost dece i strahuju da bi možda kosovska vlada i polcija mogli da preduzmu mere u školama i zdravstvenim ustanovama. 

Orlović je naveo za Euronews Srbija da nastava jeste krenula, ali da roditelje brine zato što sve odluke donosi jedan čovek. Zabrinuti su zbog toga šta će da se događa jer su poučeni prethodnim iskustvom i, kako kaže, "u roku od pet minuta mogu da znaju šta će biti, a šta naće".  

Na pitanje kakva je situacija sa udžbenicima zbog zabrane uvoza srpske robe, napominje da je teška i da su se roditelji snalazili kako je ko mogao – neko je kopirao, neko kupio od prethodnih generacija, a neko je odlazi u centralnu Srbiju da ih donese.  

Komentari (0)

Srbija