Politika

Apostolović: Na jesen stupa na snagu odluka o ukidanju viza za Srbe sa Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2024

-

11:30

Apostolović: Na jesen stupa na snagu odluka o ukidanju viza za Srbe sa Kosova
Danijel Apostolović - Copyright Tanjug/EESC

veličina teksta

Aa Aa

Srbi sa Kosova, nosioci pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, još ne mogu da putuju bez viza u prostor Šengena, a amabasador Srbije pri Evropskoj uniji Danijel Apostolović kaže za portal "EUpravo zato" da je ta situacija nastala kao posledica neobjavljivanja odluke u Službenom glasniku zbog kolektivnog godišnjeg odmora institucija EU. Apostolović dodaje da bi odluka trebalo da stupi na snagu na jesen.

Iako je Savet Evropske unije krajem jula usvojio odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa Kosova, ona do ovog momenta nije stupila na snagu, pa su Srbi na Kosovu i dalje jedini Evropljani kojima je za putovanje u Šengen zonu potrebna viza, prenosi Kosovo online.

"Odluka, nažalost, još nije stupila na snagu i tu moram da izrazim veliko nezadovoljstvo koje sam preneo i svim sagovornicima u Briselu. Bilo nam je obećano da će se to desiti početkom leta. Smatram da je ovo odugovlačenje veoma nekorektno i diskriminatorno pošto su naši građani sa KiM jedini sa Zapadnog Balkana koji još ne mogu da putuju bez viza u EU", rekao je za EUpravo zato ambasador Srbije pri Evropskoj uniji Danijel Apostolović.

Podseća da je Evropski parlament usvojio odluku u aprilu, na svojoj poslednjoj plenarnoj sednici. Ministri spoljnih poslova EU su je, takođe, potvrdili 22. jula čime je bila završena zakonodavna procedura, što su i sami objavili u saopštenju za medije nakon sastanka.

Sledeći korak bio bi da se odluka objavi u Službenom glasniku EU, a da onda nakon 20 dana stupi na snagu. Međutim, institucije EU su bile na kolektivnom godišnjem odmoru, pa to nije bilo moguće.

"Međutim, odluka još uvek nije objavljena u Službenom glasniku EU, što je preduslov da stupi na snagu. To se nije desilo jer je neophodan potpis Evropskog parlamenta i Saveta EU na dokument koji treba da se pošalje na objavljivanje u Službeni glasnik", kaže Apostolović. 

Kako je rekao Apostolović, prema poslednjim informacijama, stavljanje potpisa na taj dokument je zakazano za 18. septembar.

"Nakog toga, odluka će biti poslata na objavljivanje u Službeni glasnik i stupiće na snagu 20 dana od objavljivanja", dodaje.

Prilikom objavljivanja informacije da je usvojena odluka o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa Kosova, Savet Evrope se osvrnuo na proces. Kako su podsetili u zvaničnoj objavi na svom sajtu, od decembra 2009. godine, nosioci srpskih biometrijskih pasoša bili su izuzeti od obavezne vize kada putuju u šengenski prostor. Jedini građani Srbije koji su morali da vade vize prilikom putovanja u bilo koju zemlju Šengen zone bili su Srbi sa teritorije Kosova, čije pasoše izdaje Koordinaciona uprava Srbije, institucija koja svoj posao obavlja u Beogradu.

U praksi, to je značilo, a po svemu sudeći, znači i dalje da svi nosioci srpskih pasoša koje izdaje ova institucija, da bi izvadili svoj pasoš, moraju da putuju oko 300 kilometara do Beograda, a da bi ga vizirali, u obavezi su da to obavljaju u konzularnim predstavništvima država u koje žele da putuju i to u Prištini. Ove vize srpske građane sa Kosova su koštale od 60 evra pa naviše.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija