Politika

Delegacija Beograda na Međunarodnom forumu opština zemalja BRIKS-a

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2024

-

14:43

Delegacija Beograda na Međunarodnom forumu opština zemalja BRIKS-a
Beoinfo - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Grada Beograda, koju čine četiri gradska funkcionera, boravi u Moskvi na Međunarodnom forumu opština zemalja BRIKS-a, gde su imali niz značajnih susreta.

Kako se navodi u saopštenju, članica delegacije, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović zahvalila je Vladi Moskve na pozivu za učešće u forumu i mogućnosti razmene ideja i iskustava sa predstavnicima gradova i regiona zemalja BRIKS-a i njihovim partnerima.

"Tokom posete imali smo priliku da se sastanemo sa Sergejem Čerjominom, ministrom u Vladi Moskve i šefom Departmana za spoljno - ekonomske odnose i međunarodne veze Grada Moskve, kao i da u jednom prijateljskom i otvorenom razgovoru spomenemo dalju saradnju Beograda i Moskve, kao i primere dobre prakse", navela je ona.

Kako je dodala, delegacija je posetila Multifukncionalni centar "Moj dokument" u kom građani Moskve mogu na jednom mestu pribaviti sva potrebna dokumenta, izvaditi ličnu kartu, registrovati automobil, podneti zahtev za ostvarivanje različitih prava građana i sve druge usluge za koje bi inače morali ići u svaku ustanovu posebno.

"Verujem da bi uspostavljanje takvog servisa i kod nas olakšalo svakodnevni život građana. Razgovarali smo i na temu razmene kako medicinskog tako i vaspitno-obrazovnog kadra u cilju što bolje edukacije i usavršavanja", rekla je ona.

Podsetila je da Beograd i Moskva dugo godina neguju dobre odnose, te da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Vidović je na kraju zvaničnog obraćanja iskoristila priliku da na forumu promoviše projekat Ekspo 2027.

"Beograd će biti domaćin specijalizovane izložbe Ekspo 2027 od 15. maja do 15. avgusta 2027. Ovaj događaj će biti idealna prilika za razmenu iskustava, kao i za svaku zemlju učesnicu da se predstavi pod našim sloganom 'Igraj za čovečanstvo'. Radujemo se, pozdravljamo vas i očekujemo u našem prelepom gradu za Ekspo 2027 u Beogradu", zaključila je zamenica gradonačelnika Beograda.

Predsednika opštine Stari grad Radoslav Marijanović izjavio je da je bilo veoma korisno da od predstavnika jedne značajne i velike prestonice kao što je Moskva čuju i vide na koje načine je moguće unaprediti rad opština i više ih približiti građanima.

"Neke beogradske opštine već imaju potpisane protokole o saradnji sa opštinama Grada Moskva i verujem da će i Opština Stari grad uskoro ostvariti takav vid zvanične saradnje", kazao je Marjanović.

Pored Vidojević i Marjanović, u delegaciji su bili i predsednik opštine Čukarica Nikola Arnautović i odbornik u gradskom parlamentu Stefan Srbljanović.

Ideja međunarodne međuopštinske integracije podrazumeva i kreiranje inovativnih platformi za kontinuirani dijalog između gradova i regiona partnera BRIKS-a, a cilj ovog događaja je traženje novih rešenja i alata koji doprinose povećanju nivoa interakcije, saradnje i ekonomskog razvoja regiona.

Primeri takvih inicijativa uključuju stvaranje radnih grupa, međunarodne deklaracije o saradnji i zajedničke projekte u različitim oblastima, a različiti sporazumi zaključeni između megagradova pomažu u razmeni tehnologija i najboljih praksi urbanog upravljanja.

Ove inicijative omogućavaju gradovima i regionima da rade na zajedničkim ciljevima koji doprinose društveno - ekonomskom razvoju i poboljšanju kvaliteta života.

Cilj Međunarodnog foruma opština BRIKS-a jeste promovisanje saradnje učesnika u međuopštinskim integracijama.

Glavne teme su održivi razvoj i razmena najboljih praksi u vezi sa pitanjima iz socijalne sfere, ekologije, saobraćaja, informacionih tehnologija, veštačke inteligencije, urbanog planiranja, kao i iz oblasti ekonomske, investicione, turističke i kulturne saradnje između opština sa ciljem ojačavanja strateškog partnerstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija