Politika

Ministri iz Prištine nenajavljeno otvorili kosovsku poštu u severnom delu Kosovske Mitrovice, organizovan protest Srba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2024

-

08:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U severnom delu Kosovske Mitrovice, nenajavljeno, kosovski ministri lokalne samouprave i ekonomije, Eljbert Krasnići i Artane Rizvanoli, otvorili su kosovsku poštu, uz jako policijsko obezbeđenje i prisustvo Euleksa.  

Predstavnici Srpske demokratije i grupa građana mirno su protestovali, duvanjem u pištaljku. Objekti Pošte Srbije su zatvoreni a kosovski ministri su poručili da će sa Kosova i Metohije pošiljke moći da se šalju i za Beograd, ali preko Severne Makedonije. 

U Kosovskoj Mitrovici je zbog toga jutros održan protest Srba. Kako javlja dopisnica Euronews Sirbija, okupljeni građani su protestvovali zbog toga što se srpske institucije zatvaraju, a kosovske otvaraju. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

Na protestu je bila i Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative koja je za Euronews Srbija rekla da je ona protesvovala protiv zvaničnika kosovske vlade.

Ističe da su građani srpske zajednice nezadovoljni, a što se tiče otvaranja kosovske pošte, napominje da je to besmisleno i da ona neće poboljšati kvalitet građana zato što preko nje ne može da se šalje pismo u Beograd, niti mogu da se isplate sredstva penzionerima ili korisnicima socijalne pomoći. Takođe, ističe da u njoj nije moguće uplatiti ni obdanište za decu. 

"To je besmisleno i to je politički čin i deo je kampanje", rekla je.  

Potpredsednik Srpske demokratije Stefan Veljković je rekao da je cilj bio da se poruči kosovskim ministrima da nisu dobrodošli i da su nepoželjni zbog niza diskriminatorskih poteza vlade Aljbina Kurtija.  

Kako je rekao,oni su protestvovali na miran način, uz pasivan otpor i pištaljke.

"Svaki put kada dođe neki kosovski ministar na sever da nam poruči kako super živimo, mora da zna da će naići na pasivni otpor građana", dodao je.  

Komentari (0)

Srbija