Politika

Dačić: Svaka država ima suvereno pravo da onemogući nekome ulazak u zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

11:57

Dačić: Svaka država ima suvereno pravo da onemogući nekome ulazak u zemlju
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da svaka država ima suvereno pravo da onemogući nekom licu ulazak u zemlju i ne mora da ima razloga za to.

On je za TV Prva rekao da svi treba da se zapitamo u kakvom se stanju nalazi naš region ako je kao glavni problem i tema prepoznato to što je hrvatska pevačica Severina zadržana na našoj granici.

"Mi nemamo obavezu nikome da objašnjavamo kako se odnosimo prema strancu koji dođe u našu zemlju i kažemo, ne možeš da uđeš u zemlju. To je suvereno pravo svake zemlje", rekao je Dačić za TV Prva.

On je naglasio da je izgleda normalno to što na Kosovo i Metohiju ne može da dođe naš patrijarh, ili on, ali i to što naši ministri ne mogu da idu u Hrvatsku, kao i što se se sa našim državnim zvaničnicima i zaposlenim u državnim službama, uvek kada dođu na hrvatsku granicu, pola sata ili sat vremena malo razgovara sa njima.

"Sećate se i koliko je bilo spiskova da naši  pesnici, žene, naučnici, ne mogu da idu u Crnu Goru. A sad ovde postoji problem", kazao je Dačić.

On je naglasio da se ovo sada što se dešava oko Severine toliko licemerno i cinično, da prosto ne može da se ne stekne utisak da se to sve koristi isključivo kao jedna tema napada na Srbiju, na predsednika Vučića i na srpski narod u celini.

"Normalno je da se snima serija o Naseru Oriću, film o Naseru Oriću. Ali je problem zašto neka pevačica ne može da dođe u Srbiju i da ne znam peva ovde. Pa ja sad pitam jednu stvar, ako je u Srbiji tako loša, ako je ovde sve tako strašno, diktatura, pa šta ćete bre u Srbiji?", zapitao se Dačić.

On jer naglasio i da ne postoje nikakvi spiskovi nekakvog verbalnog delikta na kojima su domaći državljani.

"Nemojte da izmišljate, ni da lažete. Takvi spiskovi za domaće državljane jednostavno ne postoje!", rakao je Dačić.

Dačić je dodao da baš kao i svaka policija u svetu, i naša na granici ima niz spiskova i one evropske, američke, kao i spiskove kriminalaca i da postoji talno propisana procedura.

On je dodao i da je u Srbiji veliko angažovanje pripadnika sektora za vanredne situacije i juče je i danas u proseku oko 200 događaja, gde interveniše taj sektor.

"Od toga je sigurno oko 80 odsto požara i to dosta na nepristupačnom terenu, pa vi onda pogledajte koliko vam ljudi treba za angažovanja", rekao je Dačić.

On je međutim naglasio da je važno da su svi požari u Srbiji ugašeni gotovo u roku od 24 sata, osim kako je naveo onih velikih koji su trenutno aktivni na planini Vidlič kod Pirota i kod Žagubice, ali su i oni pod kontrolom.

"Primenjena je metodologija da se zaustavi širenje požara na naseljena mesta, stvaranjem određenih zona gde požar ne može da prođe. Dva sela su bila posebno kritična i to su Krupac i Basara u okolini Pirota, ali za sada su ti požari pod kontrolom", rekao je on.

Dačić je dodao da na tim lokacijama još uvek postoje problemi zbog mogućeg vetra i stanja prirode, odnosno posledica suše, zbog čega suva trava mnogo brže gori nego što može da se gasi.

On je naglasio i da je najbitnije da u celoj situaciji oko požara da do sada nije bilo žrtava.
Ministar je apelovao i na ljude da vode računa o okolini, jer posebno na selima ima paljena strnjike koje izmaknu kontroli.

Podsetio je i da je Sektor za vanredne situacije MUP-a od početka godine imao 25.000 intervencija, od čega oko 14.000 do 15.000 zbog požara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija