Politika

Vučević: Insistiram da NVO imaju transparentno finansiranje

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

11:33

Vučević: Insistiram da NVO imaju transparentno finansiranje
Vučević: Insistiram da NVO imaju transparentno finansiranje - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će Vlada Srbije nastaviti dijalog sa nevladinim organizacijama, da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije, ali da kao premijer i predsednik najveće stranke u zemlji insistira na tome da nevladine organizacije imaju transparentno finansiranje.

Odgovarajući na novinarsko pitanje nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta da se odredi prema otvorenom pismu Nacionalnog konventa EU upućenom njemu i predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić a u kojem se tvrdi da su se uključili u kampanju visokih državnih zvaničnika protiv civilnog sektora, kao i kako vidi saradnju sa civilnim sektorom, Vučević je odgovorio da nema nikakav problem da sve institucije države imaju komunikaciju sa nevladinim organizacijama. 
Istakao je da se raduje nastavku saradnje sa Nacionalnim konventom i da veruje da će imati produktivne zajedničke rezultate.

"Ostaje ono što ja ne mogu nikome da objasnim, pa ni sebi, zašto neka država finansira nevladine organizacije u drugoj državi. To je pitanje koje će ostati večno, ali Srbija dovoljno demokratska država da je sve dozvoljeno. Ja samo insistiram kao predsednik vlade, a i predsednik najveće stranke, da kao što političke stranke moraju da imaju transparentno finansiranje, da to isto važi i za nevladine organizacije", rekao je Vučević.

Dodao je da to ne znači da je ikom ugroženo funkcionisanje, jer se onda može postaviti obrnuto pitanje.

"Ako se insistira na javnom i transparentnom prikazu finansiranja političkih stranaka, da li to znači da se ugrožava i rad političkih stranaka? A zašto se drugačije posmatra kada govorimo o nevladinim organizacijama? A zamislite sada da Srbija odluči da finansira neke nevladine organizacije u drugim državama. Da li bi neko rekao da se mešamo u unutrašnje stvari te države? Da se mi malo bavimo unutrašnjim dešavanjima nekih država, pa što nađemo nekoga ko ima neki stav, pa ga finansiramo?", naveo je Vučević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija