Politika

"Ništa ne bismo uradili bez pomoći iz Srbije": Velika uloga srpskih helikoptera u gašenju požara u Grčkoj i BiH

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2024

-

21:00

"Ništa ne bismo uradili bez pomoći iz Srbije": Velika uloga srpskih helikoptera u gašenju požara u Grčkoj i BiH
"Ništa ne bismo uradili bez pomoći iz Srbije": Velika uloga srpskih helikoptera u gašenju požara u Grčkoj i BiH - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Tokom letnje sezone požari su postali neizbežna stvar, a na udaru je kao i svake godine bila Grčka, ali ovaj put i Bosna i Hercegovina. Pojedini požari stavljeni su pod kontrolu, a za to su u dobroj meri zaslužni srpski helikopteri, koji su gotovo od početka bili uključeni u gašenje vatre u ove dve zemlje.   

Na zahtev Grčke i Bosne i Hercegovine, Srbija je uputila ka tim državama pomoć u gašenju požara, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić precizirao je da je u Grčku upućen helikopter Kamov koji ima nosivost pet tona, kao i 35 vatrogasaca sa 12 vozila.

Dačić je tom prilikom naveo da je Srbija spremna da pruži pomoć okolnim državama, odnosno "onima koji to žele", dodajući da je odluka da se reaguje po zahtevu u Grčkoj doneta "na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Ministar policije je saopštio da je na zahtev Republike Srpske i toj teritoriji upućena pomoć, naglasivši ipak da je u određenoj meri vlast u Sarajevu otežavala čitav proces.

"Nekoliko dana smo čekali na odobrenje od strane centralne vlasti Bosne i Hercegovine, oni su to odobrili sinoć i eto posle svih ovih termina vezano za prelete, danas će ovde krenuti sa ovog mesta i dva helikoptera za Republiku Srpsku", izjavio je pre dva dana Dačić.

Tim povodom, Dačić je naveo da su poslati helikopteri Super Puma koja ima nosivost oko četiri tone i jedan manji helikopter Bel koji ima nosivost oko 1,2 tone i vatrogasci kojima je ministar poželeo da "uspešno obave svoj posao".

Kusturić: Pojedinci iz Sarajeva iskoristili ovu ekološku katastrofu zbog sitnih političkih poena

Nije prošlo mnogo, a prvi rezultati upućene pomoći stigli su upravo iz Republike Srpske, a nadležni spasioci poručili su da je požar u Bileći stavljen pod kontrolu zahvalujući helikopterima iz Srbije. A osim Bileće, požar je zahvatio i teritoriju Nacionalnog parka Sutjeska.

U međuvremenu, direktor helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturć izjavio je za Euronews Srbija da je požar u NP Sutjeska "ne samo lokalizovan, nego maltene u potpunosti ugašen".

"Ono u čega se bojimo jeste jači vetar koji obično krene u ovo vreme i visoke temperature, ali mislim da smo juče, imajući u vidu da smo radili u nemogućim uslovima, sprečili da taj požar ne eskalira i da je jutros od sedam sati do sad požar gotovo potpuno ugašen", objašnjava za našu televiziju Kusturić.

On napominje i da je juče oko 14 časova u tom delu vetar bio prejak, te da su u par navrata "životi spasioci bili ugroženi", nakon čega je upravo Kusturić doneo odluku da se prekine gašenje požara, te da ekipe prebace u Bileću gde su nastavili sa akcijom.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

Kusturić je uveren da bi do kraja dana trebalo da budu ugašena sva žarišta u Republici Srpskoj, navodeći "da u slučaju da nisu stigli helikopteri iz Srbije, Nacionalni park Tjentište bi goreo", jer BiH nije imala dovoljno kapaciteta za gašenje.      

"Mi smo u subotu već bili na požarištu i kad smo radili prvo izviđanje, video sam odmah da mi sa svojim kapacitetima i sa relativno skromnim kapacitetima koje poseduju oružane snage BiH, ne možemo ugasiti taj požar. Odmah smo se čuli sa našim prijateljima i kolegama, sa komandantom helikopterske jedinice i sa ljudima iz Srbije. Ljudi su imali spreman helikopter, ponudili su pomoć odmah. Nažalost, pojedinci, pojedini političari iz Sarajeva su iskoristili ovu ekološku katastrofu, zbog nekih sitnih političkih poena da tri dana ne dozvole tim helikopterima da dođu ovde", objašnjava Kusturić.

Kako je tekla akcija gašenja u NP Sutjeska i Bileći, detaljnije možete pogledati ispod. 

Euronews TV

"Požari u Grčkoj su sistemski problem"

A osim Republike Srpske, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uputili su se i u Grčku gde su u skladu sa zahtevom te zelje otpočeli sa gašenjem najpre u mestu Kavala, u rejonu Sera.

Kao što smo prethodno naveli, Srbija je na Peloponez poslala helikpter Kamov koji ima nosivost pet tona, kao i 35 vatrogasaca sa 12 vozila.

U međuvremenu situacija u toj zemlji se smirila, pa u široj oblasti Atine više nema aktivnih šumskih požara, ali su vatrogasne službe i dalje u stanju pripravnosti.

Požar je usled jakog vetra izbio i na ostrvu Kefalonija, koji otežava gašenje vatrogascima. Visok rizik od požara zabeležen je i u oblasti Tesalija, kao i na Sporadima, gde su vatrogasne jedinice i službe civilne zaštite pripremljene za hitno reagovanje.

O požarima u Grckoj razgovarali smo sa novinarom Nikosom Arvanitisom koji se nalazi u Atini, i koji navodi da je požar u u okolini tog grada ugašen, al da su vatrogasne službe u pripravnosti.

"Oni su u pripravnosti, međutim više nema šta da se uništi. U ovom trenutku službe su u pripravnosti i posmatraju situaciju na terenu", kaže za Euronews Srbija novinar iz Atine.

On nabraja da je vatrena stihija u Atini uništila otprilike 40 kilometara zemljište, da je oko 130 objekata pretrpelo velike štete, ali i da je jedna žena umrla od posledica požara.

"Verovatno jedina pozitivna stvar u celoj toj priči jeste što nismo imali mrtvih kao što je to bio slučaj pre šest godina kada smo imali od 200 do 300 žrtava požara", objašnjava Nikos.

Dodaje i da je su požari koji se dešavaju u Grčkoj svake godine "sistemski problem", te da toj zemlji nedostaje oko 4000 vatrogasaca.

Nikos je govorio i o tome na koji način bi učestali požari u Grčkoj mogli da utiču na Micotakisovu vladu, a detaljnije o tome možete pogledati u videu koji se nalazi ispod teksta. 

Euronews TV

Atika i ove godine u plamenu 

Severoistočna Atika se i ove godine našla u nemilosti šumskih požara. Vatrogasci su se danima borili sa vatrenom stihijom na raznim lokacijama. Pojedina područja ostala su bez vode i struje, jer je infrastruktura pretrpela veliku štetu. Jedna od ozbiljno pogođenih oblasti je Varnavas, gde je izbio požar.

Stručnjaci upozoravaju da je rizik od dezertifikacije Atike ogroman jer se procenjuje da je poslednjih godina izgubljeno 40 odsto šume, a vatrena stihija se nastavlja.

Stanovnici mnogih oblasti Atike doživeli su dramatične trenutke u poslednjih par dana. Jedni su se borili sa vatrom kako bi spasili svoje domove, drugi su se vratili zabrinuti nakon odmora ili nakon evakuacije da vide šta se desilo sa njihovom imovinom. 

Euronews Grčka prenosi da je šteta ogromna, a zabrinutost i dalje prisutna jer su temperature veoma visoke a vetar je i dalje jak. Vatra je, prolazeći kroz ogromnu šumsku površinu od oko 20 kilometara, stigla do naseljenih mesta. 

Gradonačelnik Vrilisije Janis Pisimis navodi da je u predgrađu tog mesta plamen pretio iz tri različita pravca.

"Šuma je očišćena od niskog rastinja i urađena je seča u gornjem delu borova, radi se o seči stabala na 2 do 2,5 metra, kako bi se vatra teže širila jer su suvi četinari lako zapaljivi", saopštio je Pisimis.

Mnoge kuće su zapaljene i uništene i u Nea Penteli. Gradska fiskulturna sala i škola pored nje pretrpeli su ozbiljna oštećenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija