Politika

Odnosi Kosova i EU - korak napred, nazad dva: Poruke oštre, ali Brisel zasad "zaobilazi" pooštravanje mera

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Teodora Vasiljević

14/08/2024

-

12:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je pre više od godinu dana uvela mere Prištini koje su zvanično i dalje na snazi. U poslednjim mesecima bilo je nekoliko naznaka da bi mogle da budu ukinute, ali zemlje članice još nisu donele konačnu odluku o tome. U međuvremenu nekoliko novih kriza i tenzija izazvalo je oštrije poruke iz Brisela i Vašingtona prema vladi u Prištini. 

Korak napred, nazad dva. Tako izgleda put mera koje je Evropska unija uvela Prištini. Šef Evropske diplomatije Žozef Borelj preporučio je državama članicama ukidanje mera pre dva meseca, ali one još nisu postigle konsenzus po tom pitanju. 

"Mere su i dalje na snazi, jer zemlje članice nisu još odlučile da deluju po pitanju izveštaja kojim je predao visoki predstavnik pre nekoliko nedelja. To ne čudi, jer ako se sećate, mere su uvedene u junu prošle godine administraciji u Prištini, jer se dešavalo mnogo toga što je dovodilo do eskalacije. Umesto koraka ka deeskalaciji, sve više jednostranih poteza koji su vodili ka eskalacijama je preduzimano. Zato mere su i dalje na snazi i rekli smo da su one progresivne. Mogu biti uvećane, mogu biti umanjene", rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano. 

Nova dešavanja, zatvaranje kancelarija Pošte Srbije i najava otvaranja mosta na Ibru za Brisel su "kontraproduktivna, negativna, jednostrana i nekoordinisana". Evropska unija i partneri, dodaje Stano, pozivaju Prištinu da se od takvih koraka uzdrže i samim tim ne dovedu Uniju do razmatranja odgovora na njih. 

"Prvobitno, Evropska unija je trebalo da primeni mere koje su već na snazi, da pokaže da one deluju u praksi, pre nego što počne da razmatra uvođenje nekih oštrijih mera zato što je ovo na neki način samo ohrabrilo ponašanje predstavnika vlasti u Prištini, zato što su se oni uverili da Evropska unija ne stoji iza svojih reči", rekao je politički analitičar Ognjen Gogić.

Potencijalno uvećanje mera za zvaničnu Prištinu bi bilo produbljivanje nepravde. 

Prinskrin/Tanjug video

 

Oko otvaranja mosta na Ibru se nepotrebno diže prašina, kažu analitičari, jer će, tvrde, biti od koristi Srbima iz severnog dela Mitrovice. 

"Moguće je, moguće je da one budu zaoštrene, ali verujem da nakon toga što će se smiriti situacija i videti da otvaranje mosta ne predstavlja nešto što bi zgrozilo međuetničke odnose na Kosovo, nego naprotiv, da će one vremenom biti i ukinute", rekao je profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiu. 

Postojeće mere podrazumevaju obustavu svih susreta evropskih zvaničnika sa zvaničnicima iz Prištine, kao i onih u okviru procesa stabilizacije i priključivanja, te suspenziju pretpristupnih fondova. 

Tenzije oko Pošte Srbije i mosta na Ibru

Podsetimo, upad pripadnika kosovske policije u devet filijala Pošte Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije izazvao je novi red kritika na račun kosovske vlade i njenog premijera Aljbina Kurtija. Pozivi da Priština preispita svoju odluku stigli su, kako od Brisela, tako i od pojedinačnih ambasada, uključujući i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Prištini. 

Kosovska policija upala je u objekte Pošte Srbije prošle nedelje, a zatvaranje ovih filijala, prema rečima zamenika direktora policije za region Mitrovica Sever Vetona Eljšanija, izvršeno je po nalogu Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije zbog navodnog neposedovanja licence za rad.

Prve promene na terenu bile su primetne već prošlog utorka, kada je Pošta Srbije saopštila da je kosovska policija zaustavila kombi vozilo Pošte Srbije sa pismima, koji saobraća na redovnoj liniji reda prevoza Raška - Gračanica, na administrativnom prelazu Jarinje.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Evropska unija saopštila je da je zatvaranje devet filijala Pošte Srbije na severu KiM od prištinskih vlasti jednostrani i nekoordinisani korak koji krši dogovore postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

I američka ambasada u Prištini saopštila je da je "duboko razočarana" jednostranim, nekoordinisanim akcijama koje je preduzela vlada u Prištini protiv filijala "Pošta Srbije" na severu.

Inače, nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da SAD imaju potrebne "alate" koje mogu da upotrebe pre nego što dođe do eskalacije na KiM. Grenel je, reagujući na saopštenje amabasade SAD u Prištini napisao na mreži X da "oštro formulisana pisma ne funkcionišu".

Sa druge strane, nove tenzije na Kosovu i Metohiji rastu nakon najava Prištine da će otvoriti glavni most na Ibru između severne i južne Kosovske Mitrovice. Upravo zbog toga, Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice okupili su se na protestu kako bi zbog ovakve najave Prištine izrazili nezadovoljstvo. Zbog toga je i kosovska vlast organizovala javnu raspravu o mostu na Ibru kojoj je prisustvovalo samo troje predsatvnika civilnog sektora. Tokom rasprave kamioni su testirali most, a kosovska policija privela je dvojicu Srba.

Pre dve nedelje, ambasadori zemalja Kvinte u Prištini sastali su se sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a nakon sastanka američki ambasador Džefri Hovenijer rekao je da su obavestili Kurtija da vlade zemalja Kvinte, u konsultaciji sa NATO-om ne mogu da podrže bilo kakvu promenu sadašnjeg statusa mosta na Ibru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija