Politika

Srbija uputila notu BiH zbog Vulina: Potpredsednik Vlade Srbije sprečen da se pokloni senima ubijenih Prebilovčana

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2024

-

20:53

Srbija uputila notu BiH zbog Vulina: Potpredsednik Vlade Srbije sprečen da se pokloni senima ubijenih Prebilovčana
Aleksandar Vulin - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Republike Srbije danas je uputilo notu Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prisustvuje otvaranju izložbe u Prebilovcima, posvećene stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu i istaklo da ta odluka vlasti BiH nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse. 

Kako se navodi u saopštenju MSP,  potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin trebalo je da izložbi "Prebilovci 1941" prisustvuje na poziv organizatora, međutim vlasti Bosne i Hercegovine nisu izdale potrebnu dozvolu za sletanje vazduhoplova sa delegacijom Republike Srbije u Mostar, iako su blagovremeno obaveštene o njenom dolasku.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije razočarano je odlukom vlasti Bosne i Hercegovine da ne dozvole učešće naše delegacije na jednom komemorativnom skupu, jer takva odluka nije u duhu dobrosusedskih odnosa i civilizacijskih tekovina", navodi se u noti, saopštilo je MSP.

"Pozivamo vlasti u Sarajevu da prestanu da odnose u regionu i međunacionalne odnose u samoj Bosni i Hercegovini koriste kao platformu za štetno dnevnopolitičko delovanje, čime sopstvenu državu udaljavaju sa kursa napretka i evrointegracija", navelo je MSP i istaklo da "današnja odluka vlasti Bosne i Hercegovine nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse i doprinosi stvaranju atmosfere netrpeljivosti prema Republici Srbiji i srpskom narodu u celini".

Vulin: Danas je trebalo da budem tamo gde se obeležava tragedija Srba

Gostujući u Nacionalnom dnevniku televizije Pink povodom zabrane vlasti Bosne i Hercegovine da prisustvuje otvaranju izložbene postavke "Prebilovci 1941" u tom mestu, Vulin je objasnio da mu vlast BiH nije zabranila već mudro ćutala do pola sata, sat pred let "a onda su rekli da u ministarstvu izvesnog Edina Forta nema niko da potpiše dozvolu za prelet jer su svi na moru, svi su na godišnjem odmoru".

"Meni je danas zabranjeno da budem u Prebilovcima, pored jame gde su ustaše 1941. godine ubile više od 1.000 Srba, od toga 600 žena i dece, gde su pred njenim osmogodišnjim đacima silovali učiteljicu Stanu Arnautović sedam dana dok nije poludela, pa su morali da je zakolju i bace u jamu. Danas je trebalo da budem tamo gde se obeležava tragedija Srba, u Prebilovcima", rekao je Vulin i dodao da je njegov dolazak sprečila, prema njegovim saznanjima Vlada Bosne i Hercegovine, tačnije Edin Forto koji je, kako je čuo, "pod potpunom komandom gospodina Konakovića uz saglasnost stranaca".

"To nam poručuje da se, kad god mi Srbi podsećamo na ustaške i hrvatske zločine, uvek desi nešto da mi ne možemo da odemo. Kada Aleksandar Vučić treba da ode u Jasenovac - kažu nije po proceduri, kada sam ja hteo da odem u Jasenovac rekli su - a to ne može nikako da se desi zato što to izaziva probleme u regiji. Sada kada treba da odem u Prebilovce odjedanput nema nikoga u Vladi Bosne i Hercegovine da potpiše dozvolu za prelet", naveo je Vulin.

Potpredsednik srpske vlade je naglasio da kad god neko iz Srbije pokuša da podseća na ustaške zločine, na ono što se zaista dogodilo, "biće neko da nama Srbima stavi do znanja da mi to ne smemo da radimo".

On je podsetio da je jama u Prebilovcima bila zabetonirana posle rata, da je posle 50 godina 4.000 ljudi ekshumirano i da i dalje nije javno rečeno ko je to počinio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija