Politika

Đurić o 100 rada Vlade Srbije: Nastavljamo sa ogromnom energijom da menjamo zemlju, beležimo dobre rezulate

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2024

-

13:19

Đurić o 100 rada Vlade Srbije: Nastavljamo sa ogromnom energijom da menjamo zemlju, beležimo dobre rezulate
Đurić o 100 rada Vlade Srbije: Nastavljamo sa ogromnom energijom da menjamo zemlju, beležimo dobre rezulate - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je danas povodom 100 dana Vlade, da ovaj saziv sa ogromnom energijom nastavlja da menja zemlju u ekonomskom smislu, u pogledu snage njene odbrane, institucija, ekonomije i naglasio da beleži dobre rezultate.

"Samo pogledajte ekonomiju, pogledajte infrastrukturu, bezbednost, spoljnopolitički položaj. Kad je reč o Ministarstvu spoljnih poslova, u prvih sto dana smo započeli aktivnost bez presedana, rekao bih po intenzitetu, u smislu činjenice da sam učestvovao na čak šest velikih međunarodnih samita sa preko stotinu različitih bilateralnih susreta. Da smo u prvom mesecu, predvođeni predsednikom (Aleksandrom) Vučićem, imali epsku borbu za Srbiju i Ujedinjenim nacijama po pitanju Srebrenice i pokušaja da se našem narodu udari jedan negativan žig i da smo u tome uspeli. Da smo imali epsku borbu vezanu za Savet Evrope i pokušaje Prištine da tu uđe", rekao je Đurić za Tanjug.

On je naveo da su realizovane posete Srbiji od strane niza najviših svetskih zvaničnika.

"Predsednik Vučić je ugostio, predsednika Kine Si Đinping, ali i na ministarskom nivou ugostio sam niz svojih kolega ovde u Beogradu i obavio i bilateralne posete Mađarskoj, Italiji, Kipru, Letoniji. Nastavljamo punom parom, nastavljamo da dajemo novu snagu načinu na kojem se Srbija predstavlja u svetu i potrudićemo se da građane Srbije, pre svega njih i sve ljude u Srbiji što bolje predstavimo i da ih ne razočaramo, jer su nam dali poverenje", rekao je on.

Podsetio je da je zahvaljujući tome što je bio ambasador Srbije u SAD, upoznat sa izazovima sa kojima se Srbija susreće, i dodao da ima punu podršku predsedsenika Vučića što se tiče daljeg unapređenja Ministarstva spoljnih poslova.

"Mi moramo da nastavimo da popravljamo sliku o našoj zemlji u svetu koja je nekada neopravdano i ako hoćete na predrasudama pogrešno prikazana još od 90. godina. Srbija danas ima fenomenalnu priču da ispriča celom svetu o zemlji koja je za manje od jedne decenije više nego udvostručila svoj BDP, koja danas ima stopu rasta od preko 4,7 odsto i koja je potpuno fokusirana na budućnost, rast i napredak", rekao je ministar. Đurić je za Tanjug dodao da Srbija želi da napravi mrežu prijatelja u regionu i svetu i probleme koji su nasleđeni, poput nekih od odnosa, čak i unutar zemlje, poput odnosa sa južnom pokrajinom, rešava na odgovoran način, boreći se za srpske interese i ukazujući i na sve ono kroz šta naš narod prolazi, naročito na Kosovo i Metohiji.

"Pratimo situaciju na Bliskom istoku, građani da izbegavaju ratna područja"

Đurić rekao je danas da to Ministarstvo prati bezbednosnu situaciju na Bliskom istoku i pozvao sve državljane Srbije da se u slučaju potrebe obrate ambasadama Srbije koje rade neprekinuto i normalno.

"Pozvali smo građane da izbegavaju u ovom trenutku putovanja u ratom zahvaćena područja i da razmotre ukoliko je moguće, ukoliko imaju uslova da napuste u ovom trenutku i Liban i druga ratom zahvaćena područja", rekao je Đurić.

Šef srpske diplomatije ocenjuje da je situacija na Bliskom istoku je veoma ozbiljna i da može izazvati ozbiljne globalne bezbednosne posledice.

Kada su u pitanju američki predsednički izbori Đurić navodi da povlačenje aktuelnog predsednika SAD Džozef Bajden iz izborne trke nije iznenađenje i dodao da američki izbori imaju uvek mnogo obrta i političkih iznenađenja.

"To je jedna uvek do kraja neizvesna trka, tako će biti bez sumnje i ovaj put, možda i više nego ranije. Ovo su izbori koje imaju globalne političke implikacije i za mene je veoma značajno što sam video da su se Srbi u SAD više nego ranije, više nego u prethodnim izbornim ciklusima angažovani politički i počeli su da komuniciraju sa svojim članovima Kongresa, senatorima, da pokažu da su tu", rekao je Đurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija