Politika

Vujović o litijumu: Studija nije prosleđena ministarstvu, sačekajte činjenice

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2024

-

14:54

Vujović o litijumu: Studija nije prosleđena ministarstvu, sačekajte činjenice
Irena Vujović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Skupštini Srbije, govoreći o eksploataciji litijuma i projektu kompanije Rio Tinto, da nijedna studija o kojoj može da se razgovara nije prosleđena tom ministarstvu i ponovila da se neće dozvoliti realizacija nijednog projekta ukoliko ugrožava životnu sredinu, ali ako se pokaže suprotno, kako je rekla, iskoristiće se šansa za razvoj Srbije.

I ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović primetila je da se na sednici parlamenta moglo čuti da je nešto odlučeno vezano za taj projekat, što nije istina.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o amandmanima na zakonski predlog koji se tiče povećanja pretplate za javni servis, ali se vreme koristi za diksusiju o eksploataciji litijuma, a Vujović je rekla da su građani unapred uplašeni bez razloga.

"Moram da istaknem još jednom da studija nije poslata ministarstvu. Dakle niko zvanično nije poslao studiju o kojoj možemo da razgovaramo na osnovu koje možemo da raspravljamo", rekla je Vujović odgovarajući na kritike opozicije vezane za eksploataciju jadarita i ocenila da se trenutno u javnosti raspravlja bez činjenica i bez dokumentacije.

"Još jednom da istaknem vezano za Rio Tinto i za litijum - bez pune zaštite zdravlja ljudi i životne sredine mi nećemo ništa dozvoliti, nijedan projekat bilo kojoj kompaniji, ali ukoliko se dokaže suprotno, da nema negativnog uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, tu šansu ne želimo da propustimo i nećemo, zarad dobrobiti građana Republike Srbije", poručila je ministarka.

Ona je zamolila sve da do tada sačekaju da se zvanično preda studija, pa da se čuju i kritike i pohvale, a da će ministarstvo odgovoriti na svaku primedbu.

Vujović se osvrnula na pominjanje životne sredine u parlamentu i rudarenju litijuma i bora i rekla da inspekcija Ministarstva životne sredine redovno ide u kontrole.

"Naravno da uvek fali inspektora i ti pozivi su stalno otvoreni kako bi mogli u još većoj meri i češće da to obilazimo, ali kada govorimo o rudniku bora, moram da kažem da smo sedam puta ove godine bili u kontroli", navela je Vujović.

Prema njenim rečima, bilo je više od 1.465 nadzora, preko 190 izdatih rešenja, 1.693 dopisa, 42 prekršaja, sedam privrednih prestupa, 77 zabrana.

Đedović Handanović: Na sednici Skupštine se čulo mnogo neistina

Ministarka Đedović Handanovic izjavila je da se na sednici čulo više neistina o tome kako je nešto odlučeno, kako su neki ugovori potpisani i kako se nešto počinje.

"Potpisano je pismo o namerama. To znači da postoji određena namera, ukoliko se svi preduslovi ispune i ukoliko se svi uslovi ispune, da bi se ta namera sprovela u delo. A namera je da imamo čitav zaokružen lanac vrednosti u našoj zemlji. Znači od sirovine do proizvodnje baterija koristeći najveću i najbolju tehnologiju do proizvodnje električnih vozila koje, evo, bili smo svedoci da već počinje u Srbiji, u Kragujevcu", rekla je ministarka.

Ona je navela da to nemaju zemlje u okruženju, ni zemlje u okruženju koje su članice Evropske unije.

"Srbija je to postigla i želi da nastavi, da se razvija kada je u pitanju proizvodnja električnih automobila, autobusa, jer to upravo ide u prilog smanjenju zagađenja i čistijem vazduhu, smanjenju emisija štetnih gasova i pre svega doprinosu da se borimo protiv klimatskih promena. I to je namera da zapravo sarađujemo sa najrazvijenijim zemljama u Evropi", rekla je Đedović Handanović.

Ona je istakla da je memorandum o razumevanju pravno neobavezujući dokument.

"Pričamo o tome da ćemo sarađivati u razvoju ljudskih resursa, razmeni tehnologija, razmeni i primeni pre svega saradnje u nauci, znači da dolazimo do najboljih i naučnih rešenja za upravo razvoj novih tehnologija", objasnila je ministarka.

Ona je istakla da je povećan broj rudarskih inspektora i da nije tačno da oni ne mogu da uđu u pojedine strane rudarske kompanije.

"Imali smo 153 nadzora u prvih šest meseci ove godine", rekla je ministarka energetike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija