Politika

Poskupljuje pretplata za Javni servis? Odbor predlaže Skupštini Srbije korekciju cene

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2024

-

12:57

Poskupljuje pretplata za Javni servis? Odbor predlaže Skupštini Srbije korekciju cene
Poskupljuje pretplata za Javni servis? Odbor predlaže Skupštini Srbije korekciju cene - Copyright Fonet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Skupštinski odbor za kulturu i informisanje odlučio je danas da predloži skupštini da usvoji izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, odnosno da se poveća cena pretplate za javni servis sa 299 na 349 dinara.

Predloženim izmenama zakona, pre svega, privremeno se produžava uređivanje načina finansiranja osnovne delatnosti javnog medijskog servisa.

Kako je rečeno na sednici, postojeća taksa koju građani plaćaju u visini od 299 dinara mesečno nije se menjala od 2020. godine, pa je predloženo da se taksa poveća na 349 dinara, što je nominalno uvećanje od 50 dinara mesečno, odnosno 16,72 odsto u odnosu na poslednju promenu koja je bila 2020. godine.

Fonet/Zoran Mrđa

 

Opozicija je sednici Odbora za kulturu kritikovala rad javnog servisa, povećanje pretplate, a predlagali su i da se razgovara o napadu na novinara Vuka Cvijića.

Poslanik Stranke slobode i pravde Branko Miljuš tražio je da se govori o bezbednosti novinara, o napadu na Cvijića, te ocenio da RTS ne informiše građane na pravi način, pozivajući se na istraživanja Demostata.

"RTS krši pravo građana da budu informisani, a to pravo je utrvrđeno Ustavom, zakonima i statutom RTS-a", rekao je Miljuš i predlagao da se organizuje javno slušanje o situaciji u medijima u Srbiji.

Fonet/Zoran Mrđa

 

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je tvrdio da se protiv onih koji su kritički nastrojeni prema vlasti vodi hajka, pomenuvši Gorana Markovića kome je, kaže, uskraćenja nacionalna penzija.

"Što se tiče hajke na nerežimske medije apsolutno je nedopustivo da ovaj odbor na to ne reaguje, da ne zakaže sednicu na tu temu", rekao je Lutovac.

Tvrdio je i da "osnovna delatnost RTS-a u informativnom programu nije da informiše građane, nego da ih dezinformiše".

Fonet/Zoran Mrđa

 

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Nevena Đurić podsetila je poslanike opozicije da se zna na koji način se zakazuju sednice odbora, te da je neophodan akt da bi se o nečemu razgovaralo.

"Ne možemo da pričamo o temi o kojoj se bilo kome od nas ovde raspravlja. Tako bih ja možda htela da govorim o tome šta se sve u medijima, za koje sam malo čast čula da ih nazivaju nerežimski. Ja bih rekla tajkunski. Možda bismo mi pojedini narodni poslanici svakako ovde želeli da diskutujemo o tome šta se sve na takvim medijima direktno upućuje predsedniku države, od psovki, raznoraznih pretnji...", rekla je Đurić.

Poslanik "Mi - glas iz naroda" Jovan Janjić smatra da javni servis ima diskriminatorski odnos prema nekim građanima.

"Želim da naglasim da RTS, naglašavam to na osnovu ličnog iskustva, iskustva političke opcije kojoj pripadam ima diskriminatorski odnos. Mi glas iz naroda ne može uopšte da se pojavi na RTS-u iako je parlamentarna stranka. Zbog svega toga smatram da je nemoralno tražiti povećanje pretplate s obzirom na to kako se RTS odnosi prema onima prema kojima bi trebalo da pripada i u čijoj službi bi trebalo da funkcioniše", tvrdio je Janjić.

Povećanje pretplate za javni servis biće jedna od 60 tačaka koja će se naći na dnvnom redu sutrašnje vanredne sednice parlamenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija