Društvo

U skupštinskoj proceduri izmene zakona o naplati takse za javne servise: Predloženo povećanje za 50 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2024

-

13:45

U skupštinskoj proceduri izmene zakona o naplati takse za javne servise: Predloženo povećanje za 50 dinara
U skupštinskoj proceduri izmene zakona o naplati takse za javne servise: Predloženo povećanje za 50 dinara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U skupštinsku proceduru stigle su izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koje predviđaju povećanje mesečne takse sa 299 dinara na 349 dinara.

Izmenama zakona predloženo je i da se delimično finansiranje Radio-televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Srbije produži za godinu dana, odnosno do 31. decembra 2025. godine.

U obrazloženju predloženih izmena zakona navodi se da se privremeno produžava uređivanje načina finansiranja osnovne delatnosti javnog medijskog servisa, s ciljem otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa. 

Kako se dodaje, imajući u vidu porast svih troškova poslovanja javnih medijskih servisa izazvanih makroekonomskim kretanjima i globalnoj ekonomskoj situaciji, činjenici da postojeća taksa koju građani plaćaju 299 dinara, kao i da je visina takse na nivou od 2020. godine, predlaže se da se visina poveća na 349 dinara mesečno, što je nominalno uvećanje od 50 dinara mesečno.

"Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utrvđuju se u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika", navdeno je u obrazloženju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija