Politika

Vučić se sastao sa Šefčovičem: Ogroman korak napred na evropskom putu

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2024

-

13:30

Vučić se sastao sa Šefčovičem: Ogroman korak napred na evropskom putu
Vučić se sastao sa Šefčovičem: Ogroman korak napred na evropskom putu - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se nakon Samita o kritičnim sirovinama sa izvršnim potpredsednik Evropske komisije i evropskim komesararom za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošem Šefčovičem.

"Još jednom sam izrazio veliku zahvalnost Sevčeviču i Evropskoj komisiji na ogromnom trudu koji je uložio u projekat od najvećeg značaja za našu zemlju", naveo je Vučić na Instagram profilu @budućnostsrbijeav.

Vučić je istakao da je ovo ogroman korak napred na evropskom putu Srbije i težnje da dostignemo EU standarde u najvažnijim oblastima poput rudarstva, energetike, upravljanja sirovinama i razvoja inovativnih tehnologija.

"Sve će to našoj zemlji doprineti ne samo energetsku bezbednost i ekonomski napredak, već i održivu strategiju za očuvanje životne sredine, nove investicije i ubrzan rast. Razgovarali smo i o brojnim neiskoričhenim potencijalima Srbije, uz dogovor da neke od planova konkretizujemo pri sledećem susretu", naveo je Vučić.

Nakon toga Vučić Vučić se sastao sa predsednikom Upravnog odbora Mercedes-Benc Grupe Olom Kalenijusom i istakao da je ovo tek početak saradnje sa tom kompanijom koja će u Srbiji imati odgovornog partnera.

"Ogromna čast za našu Srbiju da ugosti glavnog čoveka Mercedes-Benc Grupe, globalnog giganta i lidera u inovativnim tehnologijama u automobilskoj industriji. Sa Olom Kalenijusom razgovaram o svim prednostima i izazovima u proizvodnji električnih automobila, kao i o najvišim svetskim standardima na kojima njegova kompanija beskompromisno insistira i koje ćemo mi svakako ispuniti", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Vučić je istakao da Srbija, osim resursa i odličnog poslovnog okruženja, ima i najbolje inženjere i mlade stručnjake, željne rada, znanja i usavršavanja, a koji "sanjaju o tome da jednog dana rade u kompaniji poput Mercedes Benc".

"Govorili smo i o dodatnim mogućnostima za saradnju, jer Srbija snažno i nezaustavljivo raste, otvarajući svoje potencijale za najveće igrače u svetskom biznisu. Izrazio sam uverenje da je ovo tek početak saradnje sa čuvenim Mercedes-Bencom, koji će u našoj zemlji imati odgovornog i ozbiljnog partnera i domaćina, kao i sve uslove za dodatni razvoj i širenje poslovanja. Ponosan na Srbiju!", naveo je Vučić.

U Beogradu je danas održan Samit o kritičnim sirovinama na kojem su učestvovali Aleksandar Vučić, nemački kancelar Olaf Šolc, potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič, ali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, KFW-a, Italijanske razvojne banke, Mercedes-Benca, Stelantisa, Rio Tinta i članovi Vlade Srbije.

Šolc je rekao ranije danas će Mercedes-Benz biti deo lanca proizvodnje u Srbji. On je rekao, komentarišući danas potpisano Pismo o namerama o razvoju lanca vrednosti e-mobilnosti između Srbije i Mercedes-Benza da je ta kompanija samo deo lanca koji predviđa Memorandum o razumevanja EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

"Cilj je da se obezbedi da se realizuje rudarstvo, da se obezbedi lanac proizvodnje. To će biti kompanije koje se bave preradom dobijenog materijala, koje se bave proizvodnjom baterija", rekao je Šolc u Palati Srbija u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija