Politika

Vučić: Ponosan na ono što smo započeli, insistiraćemo da se zaštiti sredina, stiže najmanje 6 milijardi evra investicija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/07/2024

-

11:29

Vučić: Ponosan na ono što smo započeli, insistiraćemo da se zaštiti sredina, stiže najmanje 6 milijardi evra investicija
Vučić: Ponosan na ono što smo započeli, insistiraćemo da se zaštiti sredina, stiže najmanje 6 milijardi evra investicija - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je ponosan na ono što je danas započeto, da je projekat važan za Evropu, ali i da predstavlja prekretnicu i kvantni skok u budućnost za Srbiju i zahvalio se Vladi Srbije i svima koji su vredno i marljivo radili, kao i partnerima iz Nemačke i kancelaru Olafu Šolcu.

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom i evropskim komesarom za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošom Šefčovičem.

"Hvala kancelaru Šolcu što mu nije bilo teško da dođe i provede značajno vreme u našoj Srbiji, saradnicima, Franciski Bratner, bez obzira na političke razlike, bila je posvećena i beskrajno joj hvala, Kukizu, Šefčoviču koji je od početka sa nama", rekao je Vučić.

On je nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju o održivim sirovinama i pisma o namerama u Palti Srbija rekao da zna koje smo sve poteškoće imali i pre potpisivanja ugovora, a da je danas reč samo o memorandumu i pismu o namerama.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Ništa nismo krili, radimo transparentno i ponosan sam na to. Ponosim se projektom. Dug je put do otvaranja rudnika i ni u jednom delu postupka nećemo tajiti ništa od naših ljudi. Danas ste videli ljude koji su potpisivali memorandume, to je krem de la krem privredne industrije. Kada vidite najvažnije ljude u kompanijama jasno vam je da ste sve iz Evrope doveli u Srbiju", rekao je Vučić.

"Ovaj dan me ispunjava velikom nadom  za našu zemlju. Važno za Evropu, Nemačku, ali najvažnije za Srbiju. Predstavljaće prekretnicu, veliku promenu, kvantni skok u budućnost", rekao je Vučić. 

Druga važna stvar, kako je naveo, je da će Srbija insistirati i lično će se kao predsednik Republike, boriti se i za životnu sredinu i za život naroda u Jadru i Rađevini.

"Za to da im i vazduh i zemlja i vode ostanu čiste. To je od ključnog značaja i o tome smo razgovarali sa Šolcom i Šefčevičem. Sve eksperte iz EU i sveta ćemo imati na raspolaganju. Za nas je zaštita životne sredine od suštinskog značaja", dodao je Vučić.

Kako je dodao, veruje u ogroman ekonomski napredak naše zemlje.

"Ovo će nam doneti najmanje šest milijardi evra novih investicija, ubedljivo najveće koje smo imali u našoj zemlji. Šolc je rekao da će dati sve od sebe, baš kao što je u Čileu rekao, da se ovde formira taj lanac i da imamo fabrike ovde, a ne da sirovina ide odavde. Mi ćemo se sami izboriti za konačnog proizvođača električnog automobila - već imamo Stelantis a dovešćemo i druge", dodao je Vučić.

"To je druga zemlja, nije Srbija kakvu poznajemo - ogroman rast, veće plate, penzije, bolji život posebno za ljude u Podrinju i Mačvi. Zato sam beskrajno zahvalan našim partnerima iz Brisela i Berlina", dodao je on.

Kako je dodao, danas je potpisan memorandum oko mineralnih sirovina.

"Moramo da iskoristimo ono što Srbija ima - nema more, nema naftu, nemamo gasa, nemamo mnogo stvari, ali ono što imamo da iskoristimo na najbolji mogući način, da sačuvamo prirodu, zaposlimo ljude, obezbedimo veće plate i penzije, a ovo je mnogo važno i na našem evropskom putu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je poručio da će se boriti da svi ljudi koji su zabrinuti povodom projekta "Jadar" saznaju pravu istinu i dobiju prave informacije i rekao da je zahvalan svim prethodnim vlastima u Srbiji, jer je Rio Tinto ovde prisutan 23 godine i "zato smo mi najdalje otišli".

"Nažalost, Rio Tinto je bio mnogo arogantniji u tom periodu, trebalo je ranije da postave gospođu (glavna zastupnica Rio Tinta u Srbiji Marijanti) Babić, siguran sam da bi ti rezultati u razgovoru sa građanima bili neuporedivo bolji. U svakom slučaju, to je na kraju krajeva naša odluka. Mi smo ti koji ocenjujemo i procenjujemo. Mi smo ti koji u svakom trenutku možemo da vidimo jesmo li zadovoljni dostignutim nivoom zaštite životne sredine, naših reka, naših šuma, naših njiva i svega drugog", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da "najviše veruje svojim očima", te da nije ekspert, ali da ume da vidi da li se nešto ispunjava ili ne ispunjava.

"Moj posao je da štitim interese Srbije, to sam radio uvek i to ću da radim. Ako mislite da postoji bilo ko u svetu ko može nešto više ili bolje da nam garantuje, a ja ne mislim da postoji bilo ko u svetu ko je bolji od Evropske unije i Nemačke po tom pitanju. Posebno kada dobijete ovako čvrste garancije, čvrste reči. Tek je početak, mi o ugovorima nismo još razgovarali", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o garancijama da se iz Srbije neće izvoziti samo sirovina.

Vučić poručio je danas da će Srbija po pitanju mineralnih sirovina biti pouzdan partner EU i Nemačkoj i da je naša zemlja poštovala i da će uvek poštovati sve pravne procedure. Vučić je tako odgovorio na pitanje da li EU može zbog odnosa koje Srbija ima sa Kinom da se pouzda u ono što je dogovoreno po pitanju sirovina, kao i kada je reč o drugim metalima.

"Mi smo potpisali okvirni memorandum oko sirovina. Drugačija je priča o niklu i mnogo komplikovanija, pošto je to prljava tehnologija i tako dalje. Ali mi imamo nešto što će biti mnogo važnije od nikla i kobalta. Mi imamo molibden i kalcit, to su materijali budućnosti i spremni smo o tome da razgovaramo, sa kim drugim, nego sa EU. Nemamo mi problem u odnosima sa Narodnom Republikom Kinom. Naši odnosi su vrlo dobri i verujem da će takvi i ostati", rekao je Vučić.

Šolc: Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da mu je veliko zavodovoljstvo što je ovde, te da su EK i Srbija upravo potpisale važan sporazum koji će jačati saradnju u snadbevanju sirovinama.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Moramo otkriti nove izvore sirovina širom sveta, pre svega u našim zemljama gde je sreća omogućila da ih imaju. Drago mi je što je donesena odluka. Priznajem ona traži hrabrost ali je donesena u ispravnom trenutku, pravimo važan korak kopanjem litijuma u Srbiji, želimo mobilnost bez CO2", rekao je Šolc.

Prema njegovim rečima, pravi se važan korak kopanjem litijuma koji će, kako kaže, povećati rezilijentnost o kojoj je govorio.

"Potrebna nam je klimatski neutralno proizvedena električna energija, ali pre svega su nam potrebne baterije i dobar je napredak da je to sada omogućeno. Želim izričito da kažem da je projekat Jadar pre svega dobar za Srbiju. Nosi dobre ekonomske perspektive razvoja za ceo region", rekao je Šolc.

Šolc je istakao da će istovremeno projekat stvoriti nova radna mesta i prosperitet u lancima vrednosti. Istakao je da zemlje koje žele rezilijentnost moraju dozvoliti i rudarstvo kod sebe. Posebno je istakao da je važno što će se projekat Jadar razvijati u skladu sa ekološkim standardima.

"Želim da dodam da se radi o zaista evropskom projektu. Potreban nam je evropski duh i to je nešto što je od velikog značaja za budućnost. Stoga bih povezao svoju posetu ovde sa jasnim zalaganjem za evropsku integraciju država Zapadnog Balkana", rekao je on.

Tanjug/Rade Prelić

 

Šolc je izjavio da je Nemačka u svojim zakonima formulisala visoke zahteve kada je reč o zaštiti životne sredine i biodiverziteta, kao i da oni imaju veliko znanje u oblasti rudarstva. On je, na Samitu o kritičnim sirovinama u Palati Srbije, rekao da je njihov cilj da to znanje dele, tako da se rudarenju u drugim zemljama pristupa na isti način na koji se to radi i u Nemačkoj.

"Moramo koristiti i podržati svaki projekat koji je rentabilan", rekao je Šolc odgovarajući na pitanje Euronews Srbija na koji način Nemačka može da garantuje da neće doći do zagađenja životne sredine prilikom kopanja litijuma. Šolc je rekao da se negde ekološki standarni ne poštuju, kao što je to slučaj sa afričkim zemljama i pojedinim zemljama Azije i Južne Amerike.

"Negde se ne ispunjavaju ti standardi, ali ako mi to radimo, onda ćemo podići standarde širom sveta, što je onda dobro za zaštitu životne sredine i biodiverzitet u celom svetu", poručio je on.

Šolc je izjavio da je razgovarao sa predstavnicima Rio Tinta o projektu "Jadar" i da je lično od predsednika kompanije tražio zalaganje da kompanija ispoštuje sve ekološke standarde pri eksploataciji rude i naveo je da je od njih dobio garancije da će tako i biti.

Šefčovič: Istorijski dan za Srbiju, ali i Evropu

Šefčovič je rekao da veruje da smo su sreli na istorijski dan, istorijskom prilikom za Srbiju kao i EU i da se već dokazuje da već živimo u eri čiste tehnologije. 

"Dok štitimo našu planetu to mora da ide zajedno sa konkurentnošću i socijalnom pravdom, dragi predsedniče želeo bih da vam čestitam i vašoj zemlji na inicijativi da predvodite po pitanju sirovina, električnih baterija. Siguran sam da sporazumi koje smo postigli danas neće samo utrti put mobilnosti nego dodatno istaći partnerstvo između EU i Srbije. Prvo bih istakao da će ovo otvoriti vrata najvećim stranim direktnim investicijama u istoriji Srbije. Zato govorimo o istorijskom danu za Srbiju, ali i Evropu", rekao je on.

Šefčovič izjavio je danas da će tokom projekta Jadar biti poštovani najviši ekološki standardi, kao i da će Srbija biti prva zemlja u Evropi sa celokupnim lancem vrednosti. On je na pitanje novinara kako gleda na komentare kritičara projekta da će Evropska unija zarad svoje zelene agende žrtvovati jednu teritoriju istakao nekoliko važnih aspekata, a pre svih da niko na svetu nema snažniju evidenciju o održivosti od EU i da je EU ponosna na to.

"Postoji jasna intencija i EU će poštovati najviše ekološke standarde. To u praksi znači pre svega, ako je reč o kritičnim sirovinama, baterijama da postoje najsveobuhvatniji propisi o kritičnim materijama koji su stupili na snagu prošle godine, imamo najsveobuhvatniji regulatorni okvir. Svaka baterija imaće digitalni pasoš - QR kod gde će moći da se pristupi informacijama, kakav je karbonski otisak, kakva je garancija za recikliranje, da li su ljudi u lancu vrednosti bili tretirani regularno. To će biti pečat najviših standarda", rekao je Šefčovič.

Prema njegvoim rečima, postoje i jasno definisani penali i podsetio da i banke imaju veoma stroge zahteve za izdavanje kredita.

"Nude se višeslojne mogućnosti kako da se rudari na najbezbedniji način tretiraju. Koristimo obnovljive izvore energije. Učinićemo sve da izvori pijaće vode ne budu ugroženi, postoje jasna pravila za druge stvari. Ovo je dobro analiziran sistem, vrhunski projekat i svima je u interesu da pokažimo kako da se realizuju projekti", rekao je Šefčovič.

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija