Politika

Mali igrači prevagnuli klackalicu: Kako je opozicija ostala bez vlasti i na Vračaru i u Starom gradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2024

-

17:40

Mali igrači prevagnuli klackalicu: Kako je opozicija ostala bez vlasti i na Vračaru i u Starom gradu
Euronews/Slaven Dimitrić - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Opozicija će moći da formira vlast u opštini Stari grad, rekao je u izbornoj noći 2. juna, odmah po zatvaranju birališta, kandidat koalicije "Biram borbu" za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović, dodavši da šanse postoje i na Novom Beogradu, Vračaru i Savskom vencu. Nešto više od mesec dana kasnije, formiranje vlasti u beogradskim opštinama dovelo je do novih političkih tenzija, a opozicija, ona koja za sebe tvrdi da je "prava", ostala je bez vlasti čak i u onim opštinama koje su joj bile skoro pa sigurne.

U utorak je razrešena jedna od najvećih nepoznanica lokalnih izbora i to upravo u opštini Stari grad. Ova opština dobila je juče novu/staru vlast, a mesto predsednika opštine pripalo je čoveku koji je i držao ključ u svojim rukama Marku Bastaću, nosiocu liste "Čuvari Starog grada". 

U savez sa Bastaćem, podsetimo, hteli su i Srpska napredna stranka i opozicija, a činjenica da opoziciji nije davao potvrdan odgovor sve je više budila sumnje u mogućnost da opoziciona koalicija "Biram Stari grad", koja je i osvojila najviše mandata na lokalnim izborima (23), može na kraju zaista i da formira većinu. 

Bastać je, inače, svim odbornicima prošle nedelje uputio 11 tačaka programskih načela svoje liste i dao rok da se o njima izjasne do 7. jula. Iako nije saopštio da li je i kakav odgovor na kraju dobio, ishod konstitutivne sednice mogao bi da pruži makar delimičan odgovor.

Nekadašnji predsednik te opštine i opozicionar Marko Bastać bio je na sednici jedini kandidat za poziciju predsednika opštine. Podržali su ga, pored odbornika njegove liste, odbornici koalicije oko SNS, kao i po jedan odbornik Narodne stranke i liste "Za zeleni Stari grad" do Dejana Žujovića. Glasanju nisu prisustvovali predstavnici liste "Biramo Stari grad".

Kopredsednik Zeleno-levog fronta i opozicioni odbornik u opštini Stari grad Radomir Lazović izjavio je da je izborom Marka Bastaća izneverena volja birača.

"Odlučno smo se suprotstavili ideji ovakvog prekrajanja volje građana Starog grada. Iako ne sporimo da Marko Bastać može da pregovara sa kim želi, mislimo da to nije ono što hoće građani koji su glasali za njega misleći da je opozicija", rekao je Lazović.

Inače, lista "Za zeleni Beograd - Dr Dejan Žujović" saopštila je da je jedini odbornik liste Za zeleni Beograd u Skupštini opštine Stari grad "samovoljno i suprotno utvrđenoj opozicionoj politici grupe građana glasao za Marka Bastaća" i da će sa njim zato biti prekinuta svaka dalja saradnja.

Šta se događalo na Vračaru?

Prethodno je razrešena situacija u još jednoj beogradskoj opštini u kojoj su rezultati lokalnih izbora doneli neizvesnost. I u toj opštini je Srpska napredna stranka, uz koalicione partnere, ponovo formirala vlast, ali se i dalje vodi polemika oko toga ko je "podigao ruku" za izbor Jovana Hadži Đokića za predsednika Skupštine opštine.

Koalicija "Biramo Vračar" i ovde je osvojila najviše mandata - 27, dok je koalicija oko SNS imala dva manje. Srpska napredna stranka sopštila je, međutim, da je ta stranka zajedno sa koalicionim partnerima ponovo formirala vlast.

Tanjug/Marko Đoković

 

Odbornici skupštine gradske opštine Vračar sa 34 glasa "za" izabrali su člana SNS, akademika Jovana Hadži Đokića, za predsednika Skupštine opštine Vračar. Kandidat opozicije za predsednika skupštine gradske opštine Vračar Bogdan Tatić dobio je 20 glasova odbornika.

Upravo je Tatić rekao da je Hadži Nikolića tajnim glasanjem podržalo svih 25 odbornika SNS, zatim sedam odbornika sa četiri lokalne izborne liste, kao i dvojica odbornika Narodne stranke.

Sa druge strane, Narodna stranka saopštila je da nije u bilo kakvoj koaliciji sa SNS na Vračaru niti bilo gde u Srbiji kao i da neće učestvovati na bilo koji način u formiranju nove vlasti na Vračaru niti će u opštinskoj vlasti uzeti učešće.

"Izbor za predsednika Skupštine GO Vračar obavljen je tajnim glasanjem što dovodi u pitanje tako 'siguran' zaključak o tome ko je od odbornika kako glasao", navedeno je u saopštenju Narodne stranke.

Kako su dodali, odbornici Narodne stranke nisu članovi komunističke partije, što znači da su slobodni da glasaju prema svom opredeljenju i da im stranka nije dala bilo kakve partijske naloge u tom pogledu.

"Poraz opozicije na centralnim beogradskim opštinama obezbedile su pre svega stranke koje su bojkotovale izbore, kao i one stranke i grupe građana koje su propustile priliku da učestvuju na izborima u centralnim beogradskim opštinama na Starom gradu, Vračaru i Savskom vencu. To nije i ne može biti krivica Narodne stranke", zaključuje se u saopštenju.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Varnice i prema pokretu "Kreni promeni"

Varnice između različitih opozicionih grupacija izbile su i u opštini Zemun u kojoj se nisu očekivali problemi jer SNS u toj opštini ima većinu od 35 mandata. 

Za predsednicu skupštine, naime, izabrana je Andijana Kukolj, a Zeleno-levi front saopštio je da je iznaneđen podrškom koju su SNS kandidatkinji dali i odborici pokreta "Kreni promeni".

Ubrzo je stigla i reakcija iz Kreni-promeni u kojoj se navodi da je prostom matematičkom računicom lako proverljivo da odbornici Kreni-Promeni nisu mogli dati podršku kandidatkinji za predsednicu opštine.

"Jer ako je od 57 odbornika opštine Zemun 42 glasalo za izbor predsednice skupštine opštine, tome se nisu mogli protiviti samo odbornici Biram borbu kojih ima samo 5, dok odbornika Kreni-Promeni ima 14. Pogotovo začuđuje da se pre obavljenog tajnog glasanja za izbor predsednice Skupštine opštine Zemun, na jednom portalu pojavio izveštaj ko je kako glasao identičan saopštenju ZLF", navode iz ovog pokreta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija