Politika

Vučić posle sastanka sa Fon der Lajen: Dok sam ja predsednik glavne ciljeve spoljne i unutrašnje politike nećemo menjati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2024

-

15:09

Vučić posle sastanka sa Fon der Lajen: Dok sam ja predsednik glavne ciljeve spoljne i unutrašnje politike nećemo menjati
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, da su imali veoma dug i izuzetno otvoren i iskren razgovor.

"Naravno da postoje stvari koje EU zamera Srbiji, ali je predsednica EK uvek bila spremna da sasluša našu stranu i da nas čuje i govorili smo o opredeljenjima Srbije. Rekao sam isto što sam rekao i prethodnih dana - ma kako i ma koliko god neki drugačije razmišljali, predsednik sam Republike sa najvišim legitimitetom u zemlji, biran direktno od građana dva puta zaredom, dok sam predsednik republike mi glavne ciljeve naše spoljne i unutrašnnje politike nećemo menjati", rekao je Vučić. 

Kako je dodao, to znači da je evropski put i zalaganje za evropsku Srbiju od ključnog značaja za napredak Srbije, da će Srbija posvećeno da radi na tom putu i da se nada rezultatima.

"Mi smo danas posetili jednu haj tek kompaniju na koju sam posebno ponosan, na koju svi građani Srbije treba da budu ponosni. To su neki mladi ljudi iz Srbije koji su je osnovali, napravili gomilu akvizicija u međuvremenu, doveli najstručnije ljude i rade stvari koje nisam mogao da zamislim da će u Srbiji da se prave i rade. Ovo sam rekao jer su uvek imali podršku od EU i Evrpske banke za razvoj", naveo je Vučić. 

Prema njegovim rečima, to su stvari na kojima mora još više da se radi.

"Sa predsednicom Fon der Lajen sam razgovarao o geopolitičkoj situaciji. Obavestio sam je o onome kakva je politika Srbije, od poštovanja Povelje UN, poštovanja međunarodno-javnog-pravnog poretka, do toga da sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su ukrajinske vlasti dale agreman našem ambasadoru za otvaranje ambasade u Kijevu i verujem da će i Đurić prisustvovati tom otvaranju uskoro", naveo je Aleksandar Vučić. 

"Detaljno i temeljno sam izneo poziciju Srbije po pitanju KiM"

Istakao je da su razgovarali i o Kosovu i Metohiji i da on, za razliku od nekih drugih, ne želi da prebacuje krivicu na bilo koga drugog, niti da zamara predsednicu Fon der Lajen onim što je govorio.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"A detaljno i temeljno sam izneo poziciju Srbije i govorio o neophodnosti kompromisa, razgovora", istakao je predsednik Srbije.

"Takođe, mi smo imali u trgovini robama i uslugama preko 50 milijardi evra razmenu sa EU 2023. godine i verujemo da će 2024. biti veća. Samo trgovinska razmena je bila 31 milijardu evra", naveo je.

Kako je dodao, gotovo četvrtina razmene odlazi na Nemačku, a zatim su tu Italija, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Poljska, Češka, Francuska...

"Ono što je veoma važno, to je da smo govorili o reformskoj agendi. Znamo kakav je naš posao i šta je to što je potrebno da uradimo po pitanju vladavine prava, posebno pravosuđa, suđenja u odgovaraćujem roku i završavanja postupka. Zahvaljujem Kopmanu jer bez njegovog pozitivnog pritiska mi ne bismo bili u stanju da završimo, rekao bih, na uspešan način našu agendu rasta i reformsku agendu", rekao je Vučić. 

"Srbija čini sve što može da Ekspo bude manifestacija snage i moći srpske ekonomije"

Poručio je da su za Srbiju od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti koje radi sa EU.

"Želim da podsetim ljude da je verovatno najznačajniji projekat pruga Beograd-Niš. A radimo i Niš-Dimitrovgrad, pa sve do Preševa ćemo raditi. Verujem da ćemo u narednih nekoliko godina taj projekat završiti", istakao je. 

Dodao je i da je upoznao Ursulu fon der Lajen sa naporima za izložbu Ekspo, odnosno da Srbija čini sve što može kako bi to bila manifestacija snage i moći srpske ekonomije ali i prijateljstva u Evropi i svetu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Nije za nas to sasvim jednostavno jer su rokovi kratki, ali borimo se i trudimo da sve obaveze završimo na vreme uz podršku EU", rekao je. 

Zahvalio je za sve grantove od EU i novac koji ćemo dobiti u okviru Agende rasta.

"Ovog puta mogu da kažem da se nadam da ćemo da otvorimo Klaster 3 do kraja godine, što bi bilo važno i što bio značajan signal napretka na evropskom putu", poručio je. 

Vučić je naveo da je Ursula fon der Lajen ljubazna i izuzetno pristojna žena koja razume poziciju Srbije.

"Naravno da je tražila od Srbije mnogo veću usaglašenost sa spoljnopolitičkim deklaracijama i po nekim drugim pitanjima sa EU. Ne krijemo ništa kada razgovaramo između sebe. Znam da bi ona to verovatno preskočila, ali ja ne želim da bilo koga obmanjujem, samo hoću da znate da mi jasno znamo i šta su zahtevi i šta su očekivanja. Pokušao sam sa svim pitanjima da upoznam predsednicu Fon der Lajen", rekao je.

Dodao je da nije bilo reči o litijumu, mineralima i kritičnim sirovinama, ali da se nada da će večeras imati vremena da o tome razgovaraju.

"Ursula, ovde misle da samo o tome pričamo, tako da ću da iskroistim večeru da zamaram Ursulu i tim pitanjima za koje inače mislim da Srbiji mogu da donesu mnogo toga dobrog u budućnosti i strahovit ekonomski napredak ukoliko bismo bili u mogućnosti da uz EU garantujemo zdravu, čistu životnu sredinu i mogućnosti za naše ljude koji u tom regionu žive", rekao je predsednik Srbije.

"Daćemo sve od sebe da ubrzamo evropski put"

Vučić je naveo i da će Srbija dati sve od sebe da ubrza svoj evropski put i da uradi sve što može u sladu sa neophodnim reformama koje mora da izvrši.

"Ja sam rekao, Ursuli, verovatno sam i sam kriv. Možda lično nisam bio toliko posvećen zbog drugih stvari, zbog toga što nije lako biti u našim cipalama, i zbog Kosova i Metohije i zbog svega drugog, ali ćemo dati sve od sebe da ubrzamo svoj evropski put", naveo je. 

Naglasio je da će i EU morati da donese i neke strateške odluke o tome koliko ko zaslužuje da bude njen deo.

Vučić je dodao i da je njegovo mišljenje da koliko je dobro i važno za nas da budemo deo EU, toliko je jednako, odnosno tek samo malo manje, važno i za njih da ovaj deo Evrope bude u okviru EU.

Predsednik Srbije se još jednom zahvalio Fon der Lajen na poseti i na izuzetno otvorenom razgovoru, dodavši da kada se zemlja vodi, onda mora da se vodi računa o svim detaljima i da se računa kako će i koliko penzije, plate da se isplaćuju, koliko će da raste privatni sektor, ali i kako da se poveća izvoz.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Politika vam dođe kao rezultat svega toga, a ne obrnuto. Ne mogu naše želje da usmeravaju ono što su objektivni faktori i u skladu sa tim moramo da se ponašamo. Na žalost mnogih, ja ne mogu da ispunjavam želje koje proizlaze iz nečijih emocija uvek, već je moj posao da donesem korist našim građanima i to ću nastaviti da radim", istakao je Vučić.

On je istakao da je stalno ponavljao stav da je Srbija na evropskom putu, a da će čuvati tradicionalno dobre odnose sa prijateljima na istoku i da je sa tim stavom dva puta ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima. 

Na pitanje novinara upućeno predsednici Evropske komije Ursuli fon der Lajen da li je sa Vučićem razgovala o odnosu Srbije i Rusije i kako komentariše prisustvo delegacije Srbije na samitu BRISK-a u Kazanju, posle Fon der Lajen je odgovorio i Vučić, koji je rekao da ona može da posvedoči da se često sam borio protiv nekada i 20 ili 25 šefova država i vlada kada su govorili o srpskoj neusklađenosti sa spoljnom politikom EU.

"Trudio sam se da objasnim našu poziciju. Siguran sam da će vam i Ursula reći, šta god mislila o meni, da to zahteva određenu hrabrost. Ali sam isto tako bio u stanju da kažem lice u lice, gde hoću i gde mislim da je Srbiji mesto. I ponoviću vam, pobedio sam na izborima dva puta govoreći ljudima da se nalazimo na evropskom putu i da ćemo čuvati tradicionalno dobre veze sa drugim prijateljima", rekao je Vučić. 

Dodao je da on nema dve priče.  

"To je značilo da sam ja juče otišao u Vršac na godišnjicu ili na rođendan Srpske napredne stranke i rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu  i da će da bude na evropskom putu.  Imam istu priču i juče i prekjuče i danas", rekao je Vučić. 

"Moja politika se neće rukovoditi istraživanjima javnog mnjenja"

Rekao da je bi oni koji su navodno zabrinuti za evropsku budućnost Srbije svaki njegov odgovor koji bi išao protiv Rusa, Kineza ili bilo koga drugog na istoku odmah iskoristili i jednako bi bili protiv njegove izjave koja ne bi išla u prilog našim prijateljima na istoku. 

"Ovde se postavlja samo pitanje kako i na koji način treba da se napadne vlast u Srbiji. Tako su izmislili danas tekst u londonskom Tajmsu, potpuno izmislili, apsolutno falsifikovali moje reči", rekao je Vučić.  

Dodao je da je o tome razgovarao sa Fon der Lajen i da ima prave rezultate istraživanja javnog mnjenja u Srbiji, prema kojima je 43 odsto građana za EU, a 42 odsto za BRIKS.

Kako je rekao, njegova politika se nije i neće rukovoditi istraživanjima javnog mnenja, ma koliko neko verovao da je suprotno. 

"Poznajete li ikoga u ovoj zemlji ko je voleo ili ko je podržavao smanjenje plata i penzija? Ja ne poznajem nikoga. Ja sam to uradio. I zato je Srbija danas ovako snažna i ovako ekonomski jaka", istakao je Vučić. 

Fon der Lajen: Mora da se napreduje u svakom sektoru

Fon der Lajen je rekla da prati Srbiju već pet godina i da je videla da je naša zemlja ostvarila značajan napredak, ističući da se nada da će Srbija i dalje uspešno ići ka pristupanju u EU.

"Na zemljama kandidatima je odluka koja definiše brzinu EU integracije i pristupanja", rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara kada očekuje Srbiju u EU.

Fon der Lajen jedodala da joj to pitanje svaka zemlja kandidat za članstvo u EU postavlja.

"Važno je da otvoreno razgovaramo o tome. Proces pristupanja se zasniva na zaslugama i na zemlji kandidatu je da li će da ide sporije ili brže, odnosno da izabere brzinu i naravno kvalitet puta ka pristupanju EU", rekla je predsednica EK.

Prema njenim rečima, u procesu pristupanja ka EU mora da se napreduje u svakom sektoru i kategoriji, a to zahteva i mnogo interakcija i razgovora.

"Sa planom rasta, već smo delimično otvorili vrata za ekonomsku integraciju, ali svi razgovori o vladavini prava, pravosuđu, spoljnoj politici su proces usklađivanja sa EU i kada se postigne cilj, to je korak napred ka pristupanju EU", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija