Politika

Vučević sa predsednicom EBRD o prioritetnim projektima i saradnji

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2024

-

14:41

Vučević sa predsednicom EBRD o prioritetnim projektima i saradnji
Vučević sa predsednicom EBRD o prioritetnim projektima i saradnji - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastao se danas sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso sa kojom je razgovarao o prioritetnim projektima u saradnji.

Vučević je zahvalio predsednici EBRD na dosadašnjoj podršci i saradnji i istakao da je Vlada Srbije spremna da nastavi rad na započetim, ali i novim projektima u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije, životne sredine, infrastrukture, kao i u sektoru informacionih tehnologija.

Premijer je naglasio da regionalno povezivanje kroz pripremljene planove ima za cilj poboljšanje povezanosti, infrastrukture, ljudskih resursa, konkurentnosti, kao i rad na zelenoj agendi i digitalnoj tranziciji. 

Vučević podvukao je važnost dalje podrške Evropske banke za obnovu i razvoj ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji za dodatno jačanje i još brži rast srpske ekonomije i privlačenje stranih investicija što će, kako je ocenio, značajno doprineti održivom razvoju gradova i boljem kvalitetu života građana.

Vučević je istakao važnost procesa transformacije energetskog sektora i većeg učešća obnovljivih izvora energije, ubrzanje tranzicije u oblasti zelene energije i povećanje konkurentnosti privatnog sektora.

Sagovornici su razgovarali i o podršci malim i srednjim preduzećima kroz dodatno finansiranje i posebnu savetodavnu pomoć. 

Predsednica EBRD Odil Reno-Baso izrazila je zadovoljstvo zbog posete Srbiji, gde je ova finansijska institucija, prema njenoj oceni, postigla zapažene rezultate. Ona je istakla da je Srbija važna investiciona destinacija i da je prošle godine naša zemlja bila peti najveći primalac sredstava EBRD i dodala da se nada da će se ova dobra praksa nastaviti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija