Politika

Brnabić u poseti Berlinu: Srbija treba da uči od Nemačke, nacionalni interes je uvek na prvom mestu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2024

-

18:21

Brnabić u poseti Berlinu: Srbija treba da uči od Nemačke, nacionalni interes je uvek na prvom mestu
Brnabić u poseti Berlinu: Srbija treba da uči od Nemačke, nacionalni interes je uvek na prvom mestu - Copyright Tanjug/Video/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić čestitala je nemačkoj privredi na tome što će biti prva evropska zemlja koja će koristiti svoj litijum. Brnabić je tokom posete Berlinu rekla da smo mi krenuli pre Nemačke, ali nas je ona u međuvremenu sustigla i prestigla.

Kako kaže, ova zemlja će 2026. početi da kopa litijum i napominje da Nemci imaju dva velika projekta Vulkan i Zinvald i podseća da su 10. juna grad Karlsrue i gradsko veće Landaua odobrili dodatni prostorni plan za njihov rudnik litijuma.

"Imaju dva velika projekta, Vulkan i Zinvald, za one koji nisu videli, 10. juna je Karlsrue i gradsko veće Landaua odobrilo dodatni prostorni plan za njihov rudnik litijuma, tako da vidite da to može i da to postoji u Nemačkoj, tako da sam im čestitala na tome. To je važno za Nemačku, to je važno i za Evropu, ali na prvom mestu je važno za Nemačku. To znači za Nemačku veću energetsku nezavisnost, veću energetsku samostalnost, to znači još jaču Nemačku privredu i industriju", rekla je Brnabić novinarima u Berlinu. 

Dodala je da je projekat Vulkan duplo manji nego što je projekat Jadar u Srbiji. Poručila je opoziciji, koja je, kako kaže dovela Rio Tinto u Srbiju, da prestane da laže da Nemačka ne koristi svoj litijum. 

"Vidite, svakako postoje ljudi koji se možda ne slažu, ali to u Nemačkoj izgleda drugačije. Kada vi mislite da može da bude negativnih konsekvenci tog projekta, onda vi sednete i oni koji se zaista bave zaštitom životne sredine, eksperti u tom polju, sede, pročitaju sve i kažu kako ćete uraditi ovo, kako ćete poboljšati ovo. A kod nas dođu pisci i poete, i pričaju o litijumu, i vi imate medije koji ih puštaju. Zbog čega? Pa valjda nama taj litijum nije dovoljno važan", rekla je Brnabić. 

Istakla je da Srbija treba da uči od Nemačke i da politički interes uvek mora biti sekundarni i ispod nacionalnog interesa.

"Valjda je kod nas litijum bio dobar dok ga je gurala Demokratska stranka. I bio je dobar kad ga je gurala Demokratska stranka Srbije, bio je super kada ga je gurao G17+, ali kada dođemo do eksploatacija, tu je na vlasti Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka, onda je užas. I onda isti ti iz Demokratske stranke Srbije i G17+, su protiv litijuma. Odjednom i taj Rio Tinto je užasan, a oni su ga doveli u Srbiju. I litijum je katastrofa, ali su im oni dali istražna prava", poručila je Brnabić.

"Dobri razgovori sa nemačkim parlamentarcim"

Brnabić izjavila je danas da je tokom posete Nemačkoj održala veliki broj sastanaka i da su u Nemačkoj zainteresovani za srpsku privredu.

Kako je kazala novinarima u Berlinu, njeni sagovornici u Nemačkoj su pohvalili Srbiju, njen ekonomski rast, razvoj i da su ocenili da je "impresivno" ono što mogu da vide u našoj zemlji.

Ona je rekla da je robna razmena 2023. godine bila rekordni nivo od preko 9 milijardi evra.

Brnabić je dodala da je očekuje da će ove godine robna razmena biti veća. Prema njenim rečima, važno je da u aktuelnom sazivu parlamenta postoji bolju komunikaciju sa svim parlamentarcima u Bundestagu.

"Imamo mnogo otvorenih tema i mnogo neslaganja, ali važno je da razgovaramo", rekla je Brnabić.

"Drago mi je što je u delegaciji parlamenta prvi put poslanik opozicije"

"Ja sam uputila poziv svim parlamentarnim grupama da, ukoliko žele da budu članovi moje delegacije kao predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, daju svoje kandidate, predlože nekoga", izjavila je Brnabić i zahvalila je poslaniku Vladimiru Đorđeviću što je deo delegacije.

Ocenila je da je dobro što parlamentarci mogu da pokažu da ipak mogu da imaju, kako je navela, "neki minimalni nivo poštovanja" prema svim građanima Srbije, podsećajući da parlament predstavlja sve građane Srbije, a ne samo vlast i vladajuću koaliciju i zaključuje da je dobro kada mogu da predstavljaju čitavu Srbiju.

Brnabić je ukazala da ranije za zvanične posete predsednika Narodne Skupštine nije bilo poziva poslanika opozicije da učestvuju u zvaničnim parlamentarnim delegacijama, što, prema njenim rečima, ona želi da promeni i napominje da joj je besmisleno da neke parlamentarne grupe iz Srbije idu u posete drugim parlamentima, a da ne žele da budu deo zvanične srpske parlamentarne delegacije.

"Zarad transparentnosti, ja mislim da je to pošteno, fer i u najboljem interesu svih naših građana. Mi smo tu u parlamentu da predstavljamo Srbiju", zaključila je Brnabić.

Brnabić se ranije danas sastala sa predsedavajućim fondacije Konrad Adenauer, Norbertom Lamertom. Brnabić se prethodno sastala sa nemačkim privrednicima koje je pozvala da učestvuju na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027 u Beogradu, a osvrnula se i na dva velika projekta eksploatacije litijuma u Nemačkoj, odnosno navela je da će tražiti informaciju o tome na koji način se oni realizuju u skladu sa standardima zaštite životne sredine.

Tokom drugog dana boravka u Berlinu, predsednicu parlamenta pored sastanka sa predsednicom Bundestaga Berbelom Bas, očekuje i radni doručak sa poslanicima.

Potpredsednica Skupštine Srbije i predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš će se u Berlinu sastati sa poslanikom SDP-a i predsednikom Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaelom Rotom, dok će se Snežana Paunović, kako je planirano, sastati sa državnim sekretarom u Ministarstvu za ekonosku saradnju i razvoj Nilsom Anenom.

Komentari (0)

Srbija