Politika

Još jedna runda bez konkretnog pomaka: ZSO ostaje kamen spoticanja, čeka se redosled koraka za ispunjavanje sporazuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2024

-

20:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine između glavnih pregovarača završena je kasno sinoć u Briselu. Višesatni razgovori nisu doneli veliki pomak, iako su na stolu bile brojne teme. Jedna od ključnih bila je i formiranje Zajednice srpskih opština, o čemu, prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, Priština ne želi da razgovara.

Jučerašnji razgovori bili su, moglo bi se reći, maratonski. Prvo su evropski posrednici održali bilateralne sastanke sa srpskom, onda i sa delegacijom iz Prištine, a na kraju je usledio i trojni sastanak. Zašto ni ovog puta nije došlo do pomaka - zavisi koju stranu pitate. 

Kada je reč o Beogradu, glavni pregovarač Petar Petković rekao je da Priština nije spremna za normalizaciju odnosa, da je Beograd insistirao na ZSO, da se govorilo o nacrtu statuta ZSO i da je Beograd spreman da prihvati evropski predlog iako postoji onaj koji je sastavio Upravljački tim, ali da Priština ne želi da razgovara o formiranju. Istakao je i da je na bilateralnom sastanku bilo reči o pitanju nestalih, o energetici, slobodi kretanja, a kaže i da je podsetio da srpska roba ne može na teritoriju KiM više od godinu dana.

"Tu smo insistirali ponovo na formiranju zajednice Srpskih opština, jer sve se oko toga vrti, jer je to najvažnije ključno pitanje za opstanak Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i za proces normalizacije. Razgovarali smo o primeni svih do sada dogovorenih sporazuma, takođe bilo je reči i o energetici, u tom formatu direktnih razgovora, kao i pitanju zvaničnih poseta. Što se tiče zvaničnih poseta, tu je gospodin Bislimi rekao da njega ne interesuje sporazum o zvaničnim posetama i on ne prihvata taj sporazum, iako smo jasno ukazali da je to što meni kao glavnom pregovaraču se 14 puta zabranjuje ulazak na prostor Kosova i Metohije direktno kršenje tog sporazuma", rekao je Petković. 

Kada je reč o Bisljimiju, on kaže da Beograd jedino interesuje ZSO, da su na neki način stavili do znanja da ne žele da ispune sve odredbe o putu ka normalizaciji. On kaže da je trebalo o tome da bude reči, ali da se insistiralo na ZSO.

"Jedina stavka na dnevnom redu u kojoj je trebalo da bude napretka je bila diskusija o finalizaciji plana redosleda koraka. Sa srpske strane je od početka bilo jasno da će oni implementirati samo delove osnovnog sporazuma, koje su u harmoniji sa njihovim crvenim linijama. Mi nikada nismo videli te crvene linije, ali ono što je za nas važno je da imamo sporazum i da on mora da bude ispunjen u celosti. Zbog te pozicije Srbije Petković nije bio zainteresovan da diskutuje o planu redosleda koraka. On je bio zainteresovan samo za jedan deo tog plana, a to je statut Zajednice srpskih opština", kaže Bisljimi.

Ono na čemu sada insistira evropska strana jeste redosled koraka, način na koji će se ispunjavati sporazumi iz Brisela i Ohrida. Kako je rečeno, obe strane bi trebalo da do 18. jula dostave svoje komentare na taj predlog redosleda koraka. Nakon tih komentara oni će izraditi novi plan redosleda koraka ispunjavanja obaveza. 

Inače, kako je rekao Bisljimi, tokom leta verovatno neće biti novih sastanaka.

Simonović: "Naviklo se na neko stanje bez napretka"

Komentarišući najnoviju rundu dijaloga na tehničkom nivou, Srđan Simonović iz NVO "Humani centar Mitrovica", rekao je da se naviklo na neko stanje bez napretka.

Euronews TV

"Bilo je bezbroj sastanaka, ako je verovati Lajčaku, sastanak je trajao sedam sati i da na njemu nije postignuto gotovo ništa. Iako Lajčak ima neki optimistički pogled na to, govoreći da je postignut izvestan napredak, mi tog napretka ne vidimo. Jednostavno nije nam jasno šta je na tom sastanku bila tema, jer imamo tri različita shvatanja", rekao je on.

Iako, kako je dodao, jeste kritičar srpske politike, smatra da u ovom momentu srpski pregovarači "ne bi trebalo da odstupe ni pedalj dok se ne reši pitanje ZSO" 

"Iako svi Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji znaju da je ta asocijacija jednostavno jedan smokvin listi da ona neće nešto preterano garantovati ni bezbednost, ni neki životni standard Srbima koji su preostali ovde, ipak je ta asocijacija nešto za šta se preostali Srbi na Kosovu i Metohiji mogu uhvatiti i možda organizovati život u okvirima te asocijacije", rekao je on.

Na pitanje da li će eventualno formiranje ZSO morati da sačeka izbore na Kosovu, Simonović kaže da da su ovi pregovori u funkciji predizborne kampanje.

"Jasno je da je albansko glasačko telo desno usmereno, desno orijentisano, a s druge strane jasno je da vlada Kurtija nije pomerila neki životni standard, jednostavno nije iskorenila korupciju što je bilo javno obećanje. Onda da bi se nadomestile te falinke, onda se ide na pritisak Srba, odnosno nepristajanje na nikakav kompromis kada su Srbi u pitanju. To donosi izvestan broj glasova, u stvari značajan broj glasova u albanskom glasačkom telu. Tako da smatram da je sve što je aktualna vlada radi, svi ovi pritisci kojima smo mi kao srpske zajednice izloženi, da je u funkciji predstojećih izbora. Tako i mislim da se ovo pitanje neće rešiti do novih izbora, a nisam baš siguran da je gospodin Kurti jedina adresa koja može da rešava ovo pitanje", rekao je Simonović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija