Politika

Kurti: Tražio sam potpisivanje i implementaciju osnovnog sporazuma i da nam predaju Radoičića

Komentari

Autor: Kosovo Online

26/06/2024

-

22:33

Kurti: Tražio sam potpisivanje i implementaciju osnovnog sporazuma i da nam predaju Radoičića
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti, nakon sastanaka u Briselu, kazao je na konferenciji za novinare da do trilateralnog sastanka nije došlo jer je Vlada Kosova zahtevala sprovođenje sporazuma iz Ohrida od prošle godine, da Srbija povuče pismo u kojem je rekla da odustaje od tog sporazuma, kao i da se kosovskim pravosudnim organima isporuči Milan Radoičić.

"Smatramo da su osnovni sporazum i aneks implementacije istaknuto dostignuće u spoljnoj politici Republike Kosovo za dobrosusedske odnose sa našim severnim susedom, uz barem de fakto priznanje u centru, ali je takođe dostignuće Evropske unije, koja je posredovala u svim rundama ovog dijaloga", rekao je Kurti, piše RTK, a prenosi Kosovo online.

Govoreći o razlozima neuspeha sastanka, Kurti je rekao da se od 14. septembra, kada je bio poslednji sastanak na visokom nivou, mnogo toga dogodilo.

"Poslednji put smo imali trilateralni sastanak 14. septembra prošle godine, odnosno 10 dana pre terorističkog napada u Banjskoj. Mnogo toga se dogodilo od tada, dogodila se Banjska, ali i pismo odustajanja od osnovnog sporazuma. Kao što je rekao i sam visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, tražio sam garanciju dobre volje koja omogućava sprovođenje sporazuma. Bez dobre vere i dobre volje nije moguće sprovesti ovaj sporazum", naveo je kosovski premijer.

Dodao je da se dobra volja pokazuje kroz tri garancije koje je istakao.

"Prva je potpisivanje osnovnog sporazuma, druga garancija je povlačenje Brnabićkinog pisma jer u tom pismu ona kaže da nezavisnost Kosova, članstvo u UN i teritorijalni integritet Kosova nisu prihvaćeni, a treća garancija koju sam tražio je da predaju glavnog zločinca Milana Radoičića kosovskim vlastima. Ne možemo da vaskrsnemo ubijenog narednika Afrima Bunjaka, ali Srbija mora da nam preda Milana Radoičića", izjavio je Kurti.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Dodao je da se početkom jula očekuje sastanak dvojice glavnih pregovarača na kojem će se razgovarati o redosledu implementacije, ali da je osnovni sporazum, prema njegovom mišljenju, prvi na listi.

"Danas smo odbranili osnovni sporazum", rekao je Kurti.

On je naveo da ne zna kada odnosi sa Srbijom mogu da se normalizuju i rekao je da to ima smisla samo sa priznanjem Kosova.

Dodao je da Kosovo i Srbija imaju nenormalne odnose.

"Kosovo je normalno, Srbija nije normalna zemlja. Da bi se promenili odnosi ne treba da se menja Kosovo, već Srbija. A mi ovo ne možemo bez EU i SAD", naveo je Kurti.

"Radimo šta znamo i možemo, Kosovo je i danas bilo konstruktivno, zadržalo principijelan stav i strpljivo u objašnjenjima sa našim američkim i evropskim partnerima. Ne možemo da znamo kada ćemo da normalizujemo odnose, to ima smisla samo sa priznanjem Kosova", rekao je Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija