Politika

Hil: SAD su zadovoljne odnosom Srbije prema dijalogu sa Kosovom i Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

11:30

Hil: SAD su zadovoljne odnosom Srbije prema dijalogu sa Kosovom i Ukrajini
Hil: SAD su zadovoljne odnosom Srbije prema dijalogu sa Kosovom i Ukrajini - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da su Sjedinjene Države zadovoljne politikom srpske vlasti prema dijalogu sa Prištinom i saradnji sa Ukrajinom. Hil je, u intervjuu za Glas Amerike tokom boravka u SAD, rekao da su SAD ohrabrivale Srbiju da ostane angažovana u Briselskom procesu, što je i uradila, kao i da su zadovoljni što to i dalje čini i iznosi ideje za rešavanje problema, bilo da je reč o upotrebi dinara na KiM ili drugim pitanjima.

"Mi imamo dobar dijalog sa srpskim vlastima, iako su teška pitanja oko kojih se razilazimo - SAD priznaju nezavisnost Kosova, a Srbija ne. Ali, unutar tog neslaganja, mislim da imamo prilično dobru saradnju i nadam se da će se tako i nastaviti", rekao je Hil.

Na pitanje da li je saglasan sa ocenom ministra spoljnih poslova Srbije da normalizacija nije moguća dok je u Prištini na vlasti Aljbin Kurti, Hil je rekao da smatra da treba da se nastavi rad na Briselskom dijalogu i da SAD treba da ostanu bliske sa Srbijom u tom procesu, i da blisko sarađuju sa partnerima iz EU.

"Do određene granice, stvari su se fokusirale na to kako Srbija može da se približi jedinstvenom evropskom tržištu, to je od kritične važnosti za budućnost Srbije i to podržavamo. I možda, kroz tu tešnju saradnju sa EU, možemo da stvorimo momentum za rešavanje drugih pitanja", rekao je Hil.

"Srbija može da bude pouzdan partner"

Odgovarajući na pitanje da li SAD smatraju Srbiju pouzdanim partnerom, uzimajući u obzir, kako je navedeno u pitanju, bliske veze sa Rusijom, Hil je rekao da su, kada je reč o sastavu Vlade Srbije, SAD već rekle šta imaju.

"Takođe smo rekli da ne formiramo tuđe vlade. Drugo, kada je reč o tome sa kim Srbija ima odnose, nije na nama da im kažemo sa kim mogu, a sa kim ne mogu da razgovaraju. Ali, kada govorimo o tome da li Srbija može da bude pouzdan partner – da, može. I na tome radimo svaki dan", naglasio je Hil.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Hil je takođe rekao da su SAD veoma zadovoljne "rastućim oblicima saradnje između Srbije i Ukrajine" i kao veoma važnu ocenio nedavnu posetu prve dame Ukrajine i ministra spoljnih poslova te zemlje Srbiji, ali i to što je supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića Tamara bila prošle godine u Ukrajini.

"Deluje da su se odnosi značajno popravili i jako mi je drago da to vidim. Naše viđenje, a verujem da ga dele i Srbi, jeste da agresija Rusije na Ukrajinu ne sme da se dozvoli. To je veliki problem za celu Evropu, uključujući i Srbiju. Mislim da je Srbija pokazala svoj stav, glasala je za rezolucije UN i smatram da iza kulisa naporno radi na tome da se uspostave mir i sigurnost u Evropi", rekao je Hil.

Govoreći o lokalnim izborima održanim 2. juna u Srbiji, Hil je rekao da je to bio, kako je naveo, "mnogo bolji pokušaj nego u decembru".

"Brojne su reforme i promene koje treba sprovesti, ne samo sada nego u narednim godinama, pre narednih izbora - posebno treba rešiti problem pristupa medijima. Ali, čini mi se da je problem migracije birača rešen i mislim da ima pomaka", smatra Hil.

Dodao je da je činjenica je da se razgovaralo o problemima i da je zdravo i da je pomoglo što su održavani sastanci opozicije i vladajuće stranke.

"Mislim da treba dati deo zasluga predsednici parlamenta Ani Brnabić koja je okupila ljude, to nije bilo lako", rekao je Hil.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija