Politika

REZULTATI LOKALNIH IZBORA U SRBIJI: Ubedljive pobede lista oko SNS-a u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

02/06/2024

-

07:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su održani lokalni izbori u 89 gradova i opština na kojima je pravo glasa imalo više od 4,2 miliona građana. Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvorena se u 20 sati.

Lokalni izbori održani su u onim opštinama u kojima se nije glasalo u decembru 2023. godine. Podsetimo, do glasanja je došlo nakon što su usvojene izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, ali i Zakona o jedinstvenom biračkom spisku prema kojima građani koji su promenili mesto prebivališta u periodu od 3. jula 2023. do 2. juna 2024. nisu mogli da glasaju na biračkom mestu novog prebivališta, već na onom pre promene.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Dešavanja tokom izbornog dana pratite uživo u našem LIVE blogu:

23.41 Raspodela mandata u Nišu prema podacima IPSOS/CESID

23.30 Raspodela mandata u Novom Sadu prema podacima IPSOS/CESID

23.15 Kako izgleda raspodela mandata u Beogradu prema podacima IPSOS/CESID

23.16 Veselinović: Opozicija može da formira vlast u Starom gradu 

Kandidat za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović izjavio je večeras da ta lista nije zadovoljna izlaznošču i rezultatima izbora u Beogradu, čestitajući listi Save Manojlovića na boljem rezultatu nego što je imala lista "Biramo borbu".

Veselinović je, na konferenciji za novinare, rekao da će SNS sama u Beogradu morati da formira vlast, ali se pokazalo i da “u tom mraku postoje bastioni slobode”.

"Prema našim rezultatima, u Starom gradu opozicija će moći da formira vlast i pozvaćemo listu oko Marka Bastaća i razgovarati s njim oko formiranja vlasti", najavio je on. Opširnije u posebnoj vesti.

Euronews/Stefan Goranović

 

23.14 Nedeljkov: Nepravilnosti nisu značajno uticale na rezultate izbora

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov izjavio je da je još uvek u toku proces analize nepravilnosti koje je ta organizacija zabeležila na biračkim mestima, ali da je njihova trenutna procena da te nepravilnosti nisu značajno uticale na distribuciju procenata glasova.

Nedeljkov je na konferenciji za medije rekao da je lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila 52,4 odsto glasova, odnosno 64 mandata. "Savo Manojlović, ja sam Beograd" 17,2 odsto, odnosno 21 mandat. "Biramo Beograd, Dobrica Veselinović, Miloš Pavlović" osvojila je 12,8 odsto, odnosno 15 mandata. "Mi snaga naroda, profesor doktor Branimir Nestorović" 8,1 odsto, odnosno 9 mandata. "Ruska stranka, Srbi i Rusi braća zauvek" 1,2 odsto, odnosno jedan mandat.

Sve druge liste, manjinske ili većinske nisu prešle cenzus", naveo je Nedeljkov. On je ponovio da je za CRTU najvažnije da li ti glasovi, ovi brojevi reflektuju slobodnu volju birača ili ne.

"U ovom trenutku, naš pravni tim i dalje analizira incidente nepravilnosti. Sutra u jedan sat (popodne) ćemo imati ukupnu preliminarnu ocenu samog izbornog dana, uključujući i našu ocenu u odnosu na kvalitet izbornog dana i u kojoj meri su te nepravilnosti uticale na ove rezultate", zaključio je Nedeljkov.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

22.48 Kako se glasalo u ostalim gradovima u Srbiji?

Javni servis je objavio rezultate glasanja u nekim od gradova i opština Srbije. 

Preliminarni rezultati u Vrnjačkoj Banji - lista "Vrnjačka banja sutra" 72,2 odsto, lista i ja sam Vrnjačka Banja - Biram borbu Radosav Pejović 17 odsto, a lista "Ujedinjena opozicija Ljubiša Karamarković" 7,95 odsto glasova. Izlaznost je bila 56,2 odsto.

Izvor SNS-a saopštio je da je na osnovu 86 odsto obrađenih mesta u Jagodini koalicija Jedinstvena Srbija - SPS osvojila je 57 odsto glasova, SNS 28 odsto, "Mi snaga naroda" 3,79 odsto, a koalicija opozicionih stranaka 6 odsto.

Izvor SNS-a u Subotici pokazuje da je "Aleksandar Vučić Subotica sutra" osvojila 51,28 odsto glasova - 35 mandata, "Savez vojvođanskih Mađara dr Balint Pastor" 27,30 odsto - 19 mandata. Na trećem mestu "Za pravednu Suboticu Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Stranka pravde i pommirenja, Tomislav Žigmanov" 4,32 odsto - 3 mandata, zatim "Subotica protiv nasilja" 15,29 odsto - 10 mandata i na petom mestu "Za kulturnu Suboticu" 1,81 odsto - bez mandata.

Nezvanični rezultati pokazuju da je u Zrenjaninu "Zrenjanin sutra" osvojio 57,96 odsto, "Voda i sloboda" 17 odsto i "Zrenjanin protiv nasilja" 13,91 odsto, MI snaga naroda 5,24 odsto, a SVM 3,52 odsto.

Preliminarni rezultati izvora iz SNS-a u Sremskoj Mitrovici, na osnovu 90 odsto obrađenih glasova "Aleksandar Vučić Sremska Mitrovica sutra" osvojila je 60 odsto, "Grad za sve nas" 21 odsto, "Sremska Mitrovica protiv nasilja" 7,5 odsto, "Kreni promeni" 6 odsto, "Nada za Mitrovicu" 2 odsto i "Evropska Mitrovica" 0,65 odsto glasova.

Preliminarni rezultati pokazuju da je u Vršcu "Aleksandar Vučić Vršac sutra" osvojio 68,8 odsto - 32 mandata, "Vršac zaslužuje bolje" 27,3 odsto - 12 manadata i "Biram Vršac" 3,3 odsto - 1 mandat

22.41 Šapić: Verovatno da će lista okupljena oko SNS pobediti u svih 17 beohradskih opština

Potpredsednik SNS i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je velika verovatnoća da će lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" u svih 17 opština i dalje biti u prilici da nosi odgovornost.

"Ispred nas je veliki posao i mislim da nema prostora za euforiju. Za veliko zadovoljstvo da, ali za euforiju - ne, i to ćemo vam pokazati u danima ispred nas", rekao je Šapić. On se zahvalio svim Beograđanima, njihovim koalicionim partnerima i saborcima.

22.30 Novi rezultati CESID-a i IPSOS-a za tri najveća grada

Cesid i Ipsos objavili su nove projekcije rezultata izbora u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. 

Na osnovu 51,4 odsto obrađenog uzorka lista oko SNS-a je u Beogradu osvojila 53 odsto glasova, Kreni promeni – 17 odsto, Biramo Beograd –12,5 odsto, Mi – snaga naroda 8,1 odsto, Ruska stranka 1,3 odsto. 

Na osnovu 71,6 odsto obrađenog uzroka u Novom Sadu, lista oko SNS je osvojila 52,8 odsto glasova, Udruženi za slobodan Novi Sad –24,2 odsto, Kreni promeni 9,8 odsto, Heroji - Miša Bačulov - 3,9 odsto i SVM 1,2 odsto. 

Za Niš je objavljena projekcija na osnovu 84,1 odsto uzorka prema kojoj je lista oko SNS osvoila 45 odsto glasova, Grupa građana dr Dragan Milić 24,4 odsto, Biramo Niš 15,4 odsto, Ujedinjeni – NADA za Niš - 4 odsto  Kreni Promeni 3,9 odsto.  

22.05 Milić: Niš od večeras slobodan grad

Doktor Dragan Milić čija je grupa građana osvojila, prema preliminarnim rezultatima, 24,2 odsto glasova na lokalnim izborima u Nišu rekao je da je taj grad "od večeras slobodan".

"Jako dugo smo čekali, bitka je bila potpuno neravnopravna. Od večeras nikada više nevidljiva beogradska ruka neće upravljati našim gradom, Nišlije će se pitati šta, gde, kako i ko", rekao je on.

Euronews TV

21.53 Rezultati SNS za Čačak

Prema nezvaničnim podacima iz izbornog štaba Srpske napredne stranke u Čačku sa obrađenih 77,88 biračkih mesta, lista koju predvodi Srpska napredna stranka osvojila je 53,20 odsto glasova, odnosno 41 mandat.

Izborna lista Ivan V. Ćalović – Istina i čast osvojila je 14,52 odsto, što je 11 mandata.

Lista Grupa građana "Probudimo Čačak" osvojila je 13 odsto glasova i u skupštinu grada Čačka ulazi sa 10 odbornika.

Koalicija "Svi za Čačak" osvojila je 6,46 odsto glasova i u gradskom parlamentu imaće četiri odbornika.

Po četiri mandata imaće i lista Prim. dr Milan Roganivić – Srpski pokret Dveri, koja je osvojila 5,72 odsto glasova, kao i koalicija "Čačak protiv nasilja" i Novi DSS sa 5,98 odsto glasova.

Manjinska Ruska stranka osvojila je 1,12 odsto glasova i imaće jednog odbornika.

21.48 Vučić: U Beogradu ćemo imati 63 odbornička mandata

Predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da će SNS u Beogradu imati 63 odbornička mandata.

"Naša lista imaće 52 odsto glasova od onih koji su izašli, to je neverovatna pobeda, ubedljiva pobeda i u Novom Sadu", rekao je on.

On je rekao da će u Novom Sadu lista oko SNS imati 45 mandata, u Nišu 32 mandata. Opširnije u posebnoj vesti. 

Euronews Srbija

 

21.39 Lazović: Ima razloga da se nadamo

Kako je rekao jedan od lidera koalicije "Biram borbu" Radomir Lazović, brojke polako stižu sa različitih mesta i čini se da "nije baš tako kako kaže premijer".

"Opozicija zajedno ima bolju poziciju od one koje govori Vučević, sačekaćemo pa ćemo znati da vam kažemo", rekao je Lazović za Euronews Srbija. 

Euronews TV

21.30 IPSOS i CESID objavili i prve projekcije rezultata za Grad Beograd: 

SNS: 52,9 odsto (64 mandata)

Kreni promeni: 17 odsto (20 mandata)

Biramo Beograd: 12,5 odsto (15 mandata)

Mi - Snaga naroda: 8,1 odsto (devet mandata)

Ruska stranka: 1,3 odsto (dva mandata)

Opširnije pročitajte ovde.

21.25 IPSOS i Cesid su objavili i prve preliminarne rezultate izbora u Novom Sadu:

SNS: 53,1 

Udruženi za slobodu Novog Sada 23,9 

Kreni promeni  - 10 odsto 

Heroj Miša Bačalov 4,1  

SVM 1,1 

Opširnije pročitajte ovde.

21.20 Prva projekcija rezultata lokalnih izbora u Nišu IPSOS-a i Cesida (60 odsto uzorka):

SNS: 46,6 odsto  

Grupa građana Dragan Milić 24,2 

Biramo Niš: 14,5 

Ujedninjeni - Nada za Niš 3,7 

Kreni promeni 3,7  

Ruska stranka - Niš u srcu 1,3

Izlaznost u Nišu je procenjena na 47,6 odsto, objavio je Srđan Bogosavljević iz IPSOS-a. Opširnije pročitajte ovde.

21.11 Vučević: Pobeda u svim, osim u četiri opštine

Lider Srpske napredne stranke i premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da su liste SNS-a, osim u opštinama Bačka Topola, Senta, Kanjiža i Tutin, u svim ostalim odnela pobedu i to veliku.

Vučević je na konferenciji za novinare rekao da izlaznost na lokalnim izborima varira od opštine do opštine, i da je najmanja u opštini Tutin – 33 odsto, a najveća u Pećincima - nešto više od 70 odsto.  

Vučević je rekao da u demokratskim društvima nisu mogući napadi na kol centre, a da počinioci ne budu sankcionisani. 

Istakao je da su one koji su činili takve napade građani kaznili na izborima. 

"Vrlo brzo ćemo se obratiti sa prezicnijim podacima po gradovima i opštinama,a li ponavljam, osim četiri opštine, čista pobede liste Aleksandar Vučić - Srbija sutra", zaključio je Vučević. 

21.09 Manojlović: Što nije moglo iskustvo, nadoknađivalo je srce 

Savo Manojlović iz pokreta Kreni promeni je rekao da prvi rezultati ukazuju da su oni ostvarili najveći procentualni rezultat opozicije u poslednje vreme. Kako je dodao, ono što nije moglo iskustvo, srce je nadoknađivalo na terenu. 

"Uprkos ovom rezultatu, mi nemamo šta da slavimo u zemlji sa ovakvim izbornim uslovima", naveo je Manojlović. 

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

21.07 Pogledajte Kocku Euronews Srbija o nepravilnostima u izbornom danu

Euronews TV

21.05 Nestorović: Mi dosta dobro stojimo

Lider pokreta "Mi snaga naroda" Branimir Nestorović rekao je da dosta dobro stoje, da je taj pokret "negde na 9-10 odsto, zavisno od izborne jedinice".

"Što bi na nivou odbornika verovatno bilo oko 10 odbornika, što mislim da je realno. Videćemo kakav će biti odnos snaga pa ćemo na osnovu toga razmotriti šta ćemo raditi", rekao je Nestorović.

20.58 Kakva je atmosfera u izbornim štabovima?

Euronews TV

20.55 Lukić: Preliminarni rezultati posle ponoći

Zoran Lukić, predsednik GIK-a Beograda rekao je da su sva biračka mesta zatvorena u 20 sati i da nije bilo nikakvih problema. Konačna izlaznost, biće saopštena sa preliminarnim rezultatima, koji se očekuju posle ponoći.

20.40 Lazović: Bojkot nije naišao na veliku podršku, ali jasno je da jeste uticao na izborni rezultat

Radom Lazović iz koalicije "Biram borbu" rekao je da je procena da je izlaznost u Beogradu bila negde oko 46 odsto.

"Ukoliko poredimo izlaznost sa prethodnim lokalnim izborima koji su održani samostalno bez parlamentarnih i prededničkih kao što je to bila 2018. kada je bila 51 odsto možemo reći da bojkot nije naišao na veliku podršku naroda, ali jasno je da jeste značajno uticao na sam izborni rezultat jer da bismo pobedili svi smo se nadali da će ona biti kao što je bila u decembru. Ovo bi sigurno značilo pobedu. Kampanja bojkota izazvala je ogromnu konfuziju kod birača što će se verovatno videti i na broju glasova i za lažne liste i one koji će ostati ispod cenzusa", rekao je Lazović.

On je dodao da se nadaju pobedama i u Nišu i u Novom Sadu i u beogradskim opštinama.

Euronews/Stefan Goranović

 

20.12 Vučić: Imamo sjajne rezultate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član SNS Aleksandar Vučić rekao je večeras da ima sjajne rezultate. 

"Ne brinite, imamo sjajne rezultate",rekao je Vučić. On je u štab SNS stigao nešto pre 20h sa Anom Brnabić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

20.00 Zatvorena birališta

U 20 sati zatvorena su birališta u 89 gradova i opština u kojima su održani izbori. Građanima koji se zateknu na biračkim mestima u vreme zatvaranja biće omogućeno da glasaju.

Euronews TV

19.04 CESID/IPSOS: Procena izlaznosti do 19 časova – Beograd 42,2 , Novi Sad 46,3, Niš 44,4 odsto

Prema procenama Cesida i Ipsosa, do 19 časova na izbore u Beogradu izašlo je 42,2 odsto birača. Poređenja radi, na beogradske izbore u decembru do 19 časova izašlo je 54,1 odsto.

U Novom Sadu je, prema procenama, do 19 časova glasalo 46,3 odsto birača, dok je u decembru glasalo 54,7 odsto.

Kada je reč o Nišu, prema procenama, na birališta je izašlo 44,4 odsto birača. U decembru je do 19 časova glasalo 54,2 procenata upisanih birača.

18.51 GIK Novi Sad: Izlaznost u Novom Sadu do 18 sati 40,96 odsto

Izlaznost u Novom Sadu do 18 sati je 40,96 upisanih birača, izjavio je danas zamenik predsednika Gradske izborne komisije Novog Sada Milovan Šijakov i naglasio da je to podatak dobijen posle 18 sati.

Šijakov je naglasio da u GIK Novi Sad nisu stizali podaci o bilo kakvoj neregularnosti, u smislu da su birački odbori imali problema. Sve su bili tehnički problelmi, poput toga da nisu radili baterije, rekao je on i naglasio da nije bilo nikakvih narušavanja suprtono zakonu i pravilima.

"Ne mogu da komentarišem informacije koje nismo oficijalno primili od strane biračkih odbora", rekao je Šijakov.

18.21 GIK Niš: U Nišu izlaznost do 18.00 sati 41,57 odsto upisanih birača

Izlaznost na izborima za gradski parlament u Nišu do 18.00 sati je bila 41,57 odsto upisanih birača, saopštila je sekretarka Gradske izborne komisije (GIK) Marina Janković. Najveća izlaznost je u niškoj opštini Niška Banja 43,61 odsto, zatim u Medijani 41,96 odsto, a slede Pantelej sa 41,29 odsto, Crveni Krst sa 40,95 i Palilula sa 40,47.

18.20 U Sremu do 17 sati glasalo manje od polovine birača

U sremskim gradovima i opštinama do 17 časova na izbore je izašlo manje od polovine građana sa pravom glasa, a izuzetak su Pećinci, gde je izlaznost iznosila 62,4 odsto. U Sremskoj Mitrovici je do 17 časova glasalo 38,6 odsto od 68.599 birača, prijavljenih na 60 biračkih mesta, prenose lokalni mediji.

U Inđiji je na izbore izašlo 41,33 odsto od 40.429 birača na 37 biračkih mesta, a u Rumi 38,6 odsto od ukupnog broja birača kojih je 45.556, a glasa se na 43 biračka mesta.

17.36 CESID: Izlaznost u Beogradu do 17 sati 34,8 odsto

Do 17 časova izlaznost u Beogradu bila je 34,8 odsto, u Novom Sadu 38,5, u Nišu 36,9 odsto, saopštili su danas Cesid i Ipsos. Kako se navodi, na beogradske izbore u decembru do 17 časova izašlo je 45,1 odsto. U Novom Sadu je, prema procenama, do 17 časova glasalo 38,5 odsto birača, dok je u decembru glasalo 45,3 odsto, prenosi RTS. Kada je reč o Nišu, prema procenama, na birališta je izašlo 36,9 odsto birača. U decembru je do 17 časova glasalo 45,1 procenata upisanih birača.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

17.25 Oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu

Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i Ministarstvom unutrašniih poslova prati današnji izborni proces, stoji u saopštenju VJT-a. Tužilaštvo je obavestilo javnost da za sada nema dokaza da je u Sportskom centru Banjica izvršeno bilo koje krivično delo, kako to tvrde pojedini učesnici izbornog procesa.

Na osnovu dve prijave, prve koju je dostavila aktivistkinja SNS-a M.P. da ima problem sa novinarima u SC "Banjica" i druge koju je dostavila osoba sa inicijalima Lj.R. da postoji nelegalni kol centar SNS-a na istoj adresi, policija je izašla na lice mesta.

"Obavljeni su razgovori sa osobama koje je policija tu zatekla i utvrdila da nije bilo vršenja krivičnih dela u vezi sa izbornim procesom, te su svi upozoreni da poštuju javni red i mir i upućeni su da svoja zapažanja prijave nadležnoj izbornoj komisiji. Sačinjen je izveštaj koji će biti dostavljen Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, u skladu sa obavljenim konslutacijama sa dežurnim javnim tužiocem. Tužilaštvo nastavlja da prati izborni proces u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa drugim državnim organima", navodi se u saopštenju.

17.23 Oglasilo se Više javno tužilaštvo u Novom Sadu

Povodom održavanja lokalnih izbora dana 2. juna 2024. godine Više javno tužilaštvo u Novom Sadu obaveštava javnost da će, u skladu sa svojim zakonom utvrđenim nadležnostima, preduzeti sve radnje i izvršiti potrebne provere u vezi sa svim podnetim krivičnim prijavama u vezi sa izborima.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu će u saradnji sa Policijskom upravom u Novom Sadu, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, hitno reagovati na svaki oblik nasilja i narušavanje javnog reda i mira, te će preduzeti sve mere radi identifikacije i procesuiranja.

17.15 GIK: Izlaznost u Beogradu do 16 časova 31,09 odsto

Na teritoriji Grada Beograda do 16 časova glasalo je 31,09 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Rezultate izlaznosti saopštila je Gradska izborna komisija na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku. 

16.47 U opštini Bujanovac do 16 časova glasalo oko 13.000 birača

Do 16 časova na lokalnim izborima u Bujanovcu glasalo je 12.745 glasača od ukupno 43.079 sa pravom glasa. U Opštinskoj izbornoj komisiji navode da je izlaznost do 16 časova 25 odsto, međutim, prenosi portal Bujanovačke. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima u decembru prošle godine odziv birača do 16 časova bio je 27,5 odsto.

16.38 Šijakov: U Novom Sadu do 16.00 sati izašlo 34,35 odsto upisanih birača

Potpredsednik Gradske izborne komisije Novog Sada Milovan Šijakov izjavio je da je do 16.00 sati na izbore u tom gradu izašlo 34,35 odsto upisanih birača. On je izjavio da izbori teku bez zastoja i da nije zabeležena nijedna veća neregularnost koja bi uticala na tok izbora.

"GIK raspolaže podacima samo od biračkih odbora. Ako je i bilo nekih problema, bilo je samo tehničkih problema, koji ne utiču na birački proces", rekao je Šiljakov.

16.37 U Zlatiborskom okrugu i dalje najveća izlaznost u Čajetini, najmanja u Sjenici

Prema podacima Opštinske izborne komisije u Čajetini do 16 časova na lokalnim izborima glasalo je 40,08 odsto od ukupnog broja registrovanih birača. U Novoj Varoši je do 16 časova na birališta izašlo 38,4 odsto upisanih, a u Užicu 31,41 odsto od ukupnog broja upisanih glasača. I dalje je namanja izlaznost u Sjenici gde se bira jedna od čak 10 izbornih lista - 29 odsto.

16.23 GIK Niš: U Nišu izlaznost do 16.00 sati 34,21 odsto upisanih birača

Sekretarka Gradske izborne komisije (GIK) Niša Marina Janković izjavila je da je izlaznost u tom gradu na izborima za gradski parlament do 16.00 sati bila 34,91 odsto upisanih birača. Najveća izlaznost je u niškoj opštini Niška Banja 35,49 odsto, zatim u Medijani 34,91 a slede Pantelej sa 34,04 odsto, Crveni Krst sa 33,36 i Palilula sa 33,28. U Nišu je u birački spisak upisano ukupno 226.268 birača koji će glasati za izbor 61 odbornika Skupštine Grada Niša.

Pored prvobitno planiranih 127 biračkih mesta, po preporuci ODIHR-a otvoreno je još 21 biračko mesto.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

15.50 MUP:Do sada bez ozbiljnijih incidenata tokom izbora, sem napada na policiju u Novom Sadu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da u dosadašnjem toku izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu. Kako se navodi, MUP će sprečiti, i u saradnji sa tužilaštvom sankcionisati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti građana i institucija, uključujući i napad na policiju. Podseća se da je ustavna i zakonska obaveza MUP-a osiguranje javnog reda i mira, i bezbednosti građana i institucija, i da u tom smislu, MUP reaguje na svaku podnetu prijavu.

15.43 U Novom Sadu do 14.00 časova glasalo 28,58 birača

U Novom Sadu je, prema podacima Gradske izborne komisije, do 14.00 časova glasalo 28,58 birača, a prema podacima CESID-a, izlaznost je daleko veća u onosu na decembarske izbore.

Pravo glasa ima 339.233 građana Novog Sada na 222 izborna mesta koja su otvorena u sedam časova i nije bilo nekih nepravilnosti. Potpredsednik Gradske izborne komisije Novog Sada Milovan Šiljakov izjavio je da Gradska izborna komisija konstantno dobija informacije sa biračkih odbora.

15.07 U Sremu do 14 časova glasalo oko 30 odsto birača, najveća izlaznost u Pećincima

U sremskim gradovima i opštinama do 14 časova izlaznost građana na lokalne izbore iznosila je oko 30 odsto. U Sremskoj Mitrovici do 14 časova glasalo je 30,10 odsto građana od 68.599 birača koji imaju pravo, a glasa se na 60 biračkih mesta, prenose lokalni mediji. Do 14 časova u Inđiji izlaznost na lokalnim izborima je 31,81 odsto od 40.429 birača na 37 biračkih mesta. U Rumi je do 14 časova glasalo 29,7 odsto od ukupnog broja birača koji je 45.556, a glasa se na 43 biračka mesta.

Najveća izlaznost zabeležena je u Pećincima gde je do 14 časova na 30 biračkih mesta glasalo 48,6 odsto građana od ukupno15. 572 birača koliko ih ima pravo glasa. Znatno manja izlaznost bila je u Irigu i Staroj Pazovi pa je tako u Irigu do 14 časova glasalo 27,2 odsto ljudi sa pravom glasa kojih je 8.976, dok je u Staroj Pazovi glasalo 25,03 odsto.

U Irigu se glasa na 14 biračkih mesta, a u Staroj Pazovi gde pravo glasa ima 56.115 birača glasa se na 53 biračka mesta. Izlaznost u Šidu do 14 časova iznosila je 30,11 odsto birača koji su glasali na 39 biračkih mesta, a pravo glasa u Šidu ima 29.360 građana.

15.03 GIK: Izlaznost u Beogradu do 14 časova 25,02 odsto

Na teritoriji Grada Beograda do 14 časova glasalo je 25,02 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija. GIK je dodala da je izlaznost do 14 sati u Beogradu saopštena na osnovu podataka dobijenih od Republičkog zavoda za statistiku.

15.00 Vučić glasao na Novom Beogradu

Predsednik Srbije i član predsedništva SNS Aleksandar Vučić glasao je danas oko 15.00 časova na Novom Beogradu. Vučić je glasao na biračkom mestu 140 u zgradi dečijeg vrtića "Tesla -Nauka za život". Vučić je na glasanje došao sa suprugom Tamarom Vučić.

14.53 Do 14 časova u Čačku glasalo 25,47 odsto upisanih birača

Na lokalnim izborima u Čačku, do 12 časova svoje biračko pravo iskoristilo je 25,47 odsto upisanih u birački spisak. Na današnjim izborima u Čačku bira se 75 odbornika od ukupno 377 kandidata sa sedam izbornih listi. Pravo glasa ima 94.167 građana i to svoje pravo mogu iskoristiti na 104 biračkih mesta.

14.49 CRTA: Do 13 sati glasalo 22,5 odsto građana

Do 13 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 22,5 odsto građana s pravom glasa. Poređenja radi, odziv birača na decembarskim izborima u Beogradu u istom periodu bio je 26,1 odsto, saopštila je posmatračka misija CRTA. Kako dodaju, kako dmiče izborni dan, raste broj biračkih mesta gde je primećeno neovlašćeno prisustvo trećih lica, na koje birački odbori nisu reagovali - sada ih ima dva odsto.

FoNet/Zoran Mrđa

 

"Porastao je procenat biračkih mesta, sa dva na četiri odsto, unutar kojih članovi biračkog odbora vode evidenciju o izašlim biračima i mimo službene evidencije. I u okolini više biračkih mesta primećene su  osobe koje vode paralelnu evidenciju birača", navode.

14.37 SNS: Napadnut kol centar stranke na Novosadskom sajmu

Srpska napredna stranka saopštila je da obaveštava sve medije i nadležne institucije Republike Srbije, pogotovo Misiju ODIHR, da je danas oko 13 časova grupa lica izvršila brutalan i rušilački napad na javnu imovinu Novosadskog sajma i to na prostorije koje je legalno i legitimno zakupila SNS, i ukojima se nalazi kol-centar stranke. Ovaj kol-centar radi i funkcioniše tradicionalno na pomenutoj lokaciji, što je opšte poznata stvar više godina i posluje potpuno u skladu sa svim Zakonskim propisima Republike Srbije, navode iz Gradskog odbora SNS Novi Sad.

Kako dodaju, ''vandali i kriminalci, njih oko 100, pokušali su da provale u prostorije u kojima je kol-centar i tada su razvaljivali vrata i uništavali sve pred sobom''.

14.25 O izlaznosti u Beogradu pogledajte u video prilogu

Euronews TV

14.20 Kako protiče izbori dan u Nišu pogledajte u prilogu video prilogu

Euronews TV

14.18 CeSID/Ipsos: Procena izlaznosti do 14 u Beogradu 26,7, u Novom Sadu 30,3 i Nišu 27,4

Do 14 časova u Beogradu je glasalo 26,7 odsto birača, u Novom Sadu 30,3, a u Nišu 27,4 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti. U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima manja.

14.15 Dodik glasao na lokalnim izborima u Beogradu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na lokalnim izborima u Beogradu. Dodik je fotografiju sa glasačkog mesta objavio na Instagramu.

 

 

14.13 Dejan Ristić glasao u OŠ "Starina Novak" na Paliluli

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić glasao je danas na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda. Ristić je u 13.33 glasao na biračkom mestu broj osam, u Osnovnoj školi "Starina Novak" u Opštini Palilula.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

14.10 U Nišu izlaznost do 14 sati 26,96 upisanih birača

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK) iz Niša izlaznost u ovom gradu do 14 sati iznosi 26,96 odsto. Ovakva je situacija u opštinama: Medijana 27,66, Palilula 26,63, Pantelej 26,28, Crveni Krst 26,34 i Niška Banja 27,95 odsto.

13.33 U Vojvodini do 12 sati u većini mesta izlaznost oko 20 odsto birača

U većini Vojvođanskih gradova i opština do 12 sati izlaznost se kretala oko 20 odsto od ukupnog broja birača. Opština Ruma objavila je na svom sajtu da je do 12 sati u toj opštini glasalo 23,1 odsto od ukupnog broja birača koji iznosi 45.556. Kako prenose lokalni mediji, u opštini Vrbas do podne je glasalo 20,33 odsto birača od 33.723 građana koliko ima pravo glasa u tom gradu. Do 12 sati u Kikindi je na birališta izašlo 21 odsto birača od 46.881 upisanih u birački spisak.

U Zrenjaninu je do 13 časova glasalo 26,2 odsto od ukupnog broja birača koji iznosi 99.463. Do podne je u Subotici glasalo 18,1 odsto od 125.457 upisanih birača, dok je u Somboru glasalo 19,7 odsto, a pravo glasa ima 70.910 birača. U Apatinu je do 12 časova na izbore izašlo 16,26 odsto od 23.916 birača. U Odžacima je glasalo 25 odsto birača od 23.846, dok je u Bačkoj Palanci do podne glasalo 21 odsto birača, a pravo glasa u ovoj opštini ima 45.037 građana.

13.02 Aleksandar Antić glasao na biračkom mestu broj 10 na Zvezdari

Potpredsednik SPS i kandidat na listi "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" Aleksandar Antić glasao je danas na biračkom mestu broj 10 na Zvezdari. 

13.00 GIK: Izlaznost u Beogradu do 12 časova – 17,54 odsto

Na teritoriji Grada Beograda do 12 časova glasalo je 17,54 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija, a na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku. Biračka mesta u Beogradu otvorena su do 20 časova.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

12.57 U Užicu do 12 časova glasalo 16,8 odsto birača

U Užicu je do 12 časova na birališta izašlo 16,8 odsto birača upisanih u birački spisak, rečeno je u GIK Užice za Tanjug.  Prema podacima opštinskih izbornih komisija, izlaznost u Arilju je 13,74 odsto, a u Čajetini 20 odsto.  U Novoj Varoši izlaznost do 12 časova je 22,3 odsto, a u Sjenici 9 odsto. 

12.55 GiK Novi Sad: Izlaznost do 12 časova 21,94 odsto

Zamenik predsednika Gradske izborne komisije u Novom Sadu Milovan Šijakov izjavio je da je do 12 časova izlaznost bila 21,94 odsto kao i da nije bilo nepravilnosti.

"Nismo imali bilo kakvih zastoja, prekida, imali smo tehničke stvari u smislu lampe, ali to smo rešili. Nekih nepravilnosti nismo imali, prema tome glasanje se obavlja uobičajeno, kakva će biti izlaznost, ja trenutno ne mogu da procenim", kazao je Šijakov.

12.34 Izlaznost u Nišu do 12 sati - 17,76 odsto

Gradska izborna komisija Niša saopštila je da je izlaznost do 12 sati u tom gradu 17,76 odsto.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

12.27 Kako protiče izbori dan pogledajte u prilogu video prilogu

Euronews TV

12.19 GIK: Ni na jednom od 1.265 biračkih mesta u Beogradu nije zabeležen nijedan problem

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je danas da ni na jednom od 1.265 biračkih mesta u Beogradu nije zabeležen nijedan incident, problem, ni nesporazum.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Nadam se da će tako ostati do večeras, da izbori prođu u najboljem mogućem redu", rekao je Lukić na drugoj konferenciji za novinare GIK-a.

12.10 Zanijer: Izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji sutra u 15 sati

Šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na lokalnim izborima u Srbiji Lamberto Zanijer obišao je biračko mesto 120 u vrtiću "Vrabac" i izjavio da će detaljan izveštaj o izborima u Srbiji biti predstavljen sutra u 15 sati. On je rekao da na 89 biračkih mesta u Srbiji monitoring vrši 120 posmatrača ODIHR-a.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Ovde smo po pozivu srpskih zvaničnika, Srbija je preuzela nekoliko obaveza, naš posao je posmatranje kako su implementirani međunarodni standardi. Sa 120 posmatrača, pratićemo glasanje tokom celog dana širom Srbije", rekao je Zanijer. 

Više pročitajte u posebnoj vesti.

12.06 Vladimir Gajić glasao u opštini Zvezdara

Predsednik Narodne stranke i kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije "Narodna lista - ključ za pobedu" Vladimir Gajić glasao je danas na lokalnim izborima u opštini Zvezdara.
Gajić je glasao na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Marija Bursać".

FoNet/Narodna stranka

 

11.40 CRTA saopštila podatke o izlaznosti u 10 sati

Posmatračka misija CRTA saopštila je da je do 10 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo 9,9 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,2%). Poređenja radi, izlaznost na beogradskim izborima u decembru do 10 časova iznosila je 9,6 odsto, dodaju u saopštenju. Navode da su sva biračka mesta u Beogradu otvorena i da je na četiri odsto biračkih mesta bilo kašnjenja. 

Euronews TV

11.34 GIK Niš: Sva biračka mesta otvorena na vreme, glasanje protiče bez problema

Predsednica Gradske izborne komisije (GIK) u Nišu Danijela Milićević rekla je danas da su u tom gradu sva biračka mesta otvorena na vreme i da izbori protiču bez problema. Milićević je rekla  da je u tom gradu u birački spisak upisano ukupno 226.268 birača koji će glasati za izbor odbornika Skupštine Grada Niša. Navela je da je, pored 127 biračkih mesta, a po preporuci ODIHR-a, dodato još 21 biračko mesto.

"Kako ne bi nijedno biračko mesto imalo više od 1.800 birača, ali i da ne bi došlo do stvaranja gužvi", kaže Milićević.

Dodala je da je najviše biračkih mesta na teritoriji opštine Palilula 53, na Medijani 52, u opštini Pantelej 40, na Crvenom krstu 36, dok je u Niškoj banji 16 biračkih mesta.

11.28 U Subotici do 11 sati glasalo 14,5 odsto birača

U Subotici je na lokalnim izborima do 11 sati glasalo 14,5 odsto od 125.457 upisanih birača.Nema prijavljenih nepravilnosti, prenosi RTS navode Gradske izborne komisije. U Subotici građani mogu glasati na 102 biračka mesta za jednu od pet izbornih lista.

11.24 CeSID/Ipsos: U Beogradu do 11 sati glasalo 14,3 odsto, u NS 18,2, u Nišu 12,9 odsto

U Beogradu je do 11 sati glasalo 14,3 odsto birača, u Novom Sadu 18,2, a u Nišu 12,9 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima veća, prenosi RTS. 

CeSID je prethodno saopštio i da je na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, zaključno sa 9h, uočio više od 20 različitih nepravilnosti, u Beogradu, Nišu i Novom Sadu među kojima su između ostalog, učestalo nepoštovanje procedura od članova biračkog odbora na većem broju biračkih mesta, propust i nepravilnosti sa kontrolnim listićem i kašnjenje sa otvaranjem biračkih mesta. Na više biračkih mesta su, kako je navedeno, uočene situacije porodičnog glasanja.

11.10 Glasala Maja Gojković 

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković glasala je danas, nešto pre 10 časova, na lokalnim izborima u Novom Sadu. Predsednica Gojković je svoje glasačko pravo iskoristila na biračkom mestu 180, AD "Železnice Srbije", u Ulici Vase Stajića, zajedno sa bratom.

vojvodina.gov.rs/ANDREJ PAP

 

11.06 GIK: Izlaznost u Beogradu do 10.00 sati 9,32 procenata

U Beogradu je do 10.00 časova glasalo 9,32 odsto građana upisanih u jedinstveni birački spisak, saopštila je Gradska izborna komisija. U glavnim gradu Srbije, građani su počeli da glasaju od 7.00 časova na 1.265 biračkih mesta koja se zatvaraju u 20.00. To je uvećanje od 85 izbornih mesta, odnosno sedam odsto u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine. Ukupan broj upisanih birača za današnje izbore za odbornike Skupštine grada Beograda iznosi 1.602.150.

11.05 Dejan Žujović glasao na Voždovcu

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste "Za zeleni Beograd" Dejan Žujović glasao je danas posle 10.30 na Voždovcu. Žujović je u pratnji porodice glasao na biračkom mestu u Visokoj školi elektrotehnike i računarstva. 

10.57 Zlatiborski okrug: Do 10 časova izlaznost najveća u Čajetini i Arilju

U Zlatiborskom okrugu je na današnjim lokalnim izborima do 10 časova najviše birača glasalo u Čajetini i Arilju - 8 odsto.Izlaznost u Užicu je 7,41, u Novoj Varoši 7,30 odsto, a u Sjenici 6 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.U Užicu pravo glasa ima 63.393 birača, glasa se na 89 biračkih mesta, a na izborima učestvuje osam izbornih lista.

U Arilju pravo glasa ima 14.900 garađana koji mogu da glasaju na 28 biračkih mesta, a na izborima učestvuju tri izborne liste.U Čajetini ima 13.525 upisanih birača koji mogu da glasaju na 32 biračka mesta, a na izborima učestvuju od četiri liste.

U Novoj Varoši pravo glasa ima 12.488 birača koji mogu da glasaju na 39 biračkih mesta za jednu od šest izbornih lista.U Sjenici pravo glasa ima 27.402 birača, glasa se na 68 biračkih mesta, a na izborima učestvuje 10 izbornih lista.

10.55 U Nišu izlaznost do 10 sati 7,95 odsto

Predsednica GIK-a Danjela Milićević  rekla je da je u Nišu do 10 sati u tom gradu glasalo 7,95 odsto upisanih birača.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

10.51 U Novom Sadu do 10.00 časova glasalo 12,6 odsto upisanih birača

Zamenik predsednika Gradske izborne komisije Novog Sada Milovan Šijaković saopštio je danas na konferenciji da je do 10 časova u tom gradu glasalo  12,6 odsto upisanih birača. 
Šijaković je naveo da nije bilo problema na biračkim mestima, dodajući da sva biračka mesta rade i da građani pristižu, kao i nema velike razlike kada je reč o izlaznosti u odnosu na izbore prošle godine.

"Izlaznost koja je manje više uobičajena, tako je bilo i na prethodnim izborima. Što se tiče izbornog procesa, sva mesta su otvorena u 7.00 časova. Većih problema nije bilo, birači postepeno dolaze. Zastoja takođe nije bilo", rekao je Šijakov novinarima.

10.45 U Čačku do 10 časova glasalo 7,86 odsto upisanih birača

Na lokalnim izborima u gradu Čačku do 10 časova svoje biračko pravo iskoristilo je 7,86 odsto upisanih u birački spisak.  U Gradu Čačku na današnjim izborima bira se 75 odbornika od ukupno 377 kandidata sa sedam izbornih listi.  Pravo glasa ima 94.167 građana, a glasa se na 104 biračka mesta.

10.43 Do 10 sati u Sjenici glasalo šest odsto

Izlaznost birača u Sjenici do 10 sati iznosila je šet odsto, prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije  Read Hamidović.

Osim toga, na jednom biračkom mestu došlo je do incidenta, ali taj incident nije doveo do prekida glasanja na tom biračkom mestu. Prema nezvaničnim informacijama iz policije, lice koje je izazvalo incident zadržano je na 48 sati zbog nasilničkog ponašanja. Kako reporter Euronews Srbija javlja sa terena, izborni proces se nastavlja bez većih problema.

Izlaznost birača u Tutinu do 10 časova iznosila je 4,74 odsto, rekla je predsednica Opštinske izborne komisije u tom gradu, Edita Dizdarević.

10.35 U Nišu glasali kandidati Stanković i Milić

Kandidat za gradonačelnika Niša i nosilac liste "Biramo Niš" Đorđe Stanković glasao je jutros na biračkom mestu 16 u Osnovnoj školi "Kole Rašić".

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Dr Dragan Milić  iz je glasao grupe građana "Dr Dragan Milić" glasao je jutros u Gimnazji 9. maj. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

 

Kako reporterka Euronews Srbija javlja iz Niša, glasačka mesta su otvorena na vreme, u biračkim odborima 3.877 osoba, ima više od 100 stranih i domaćih posmatrača. Ukupno je 197 biračkih mesta, 226.266 birača.

10.28 GIK:Izbori u Beogradu protiču bez problema, prva izlazanost će biti do 10.00 sati

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je da su jutros u 7.00 sati otvorena sva biračka mesta u Beogradu u skladu sa zakonom i da protiču bez bilo kakvih konflikata i problema na samim biračkim mestima. Otvoreno je svih 1.265 biračkih mesta koja se zatvaraju u 20.00, rekao je Lukić na prvoj konfenrenciji za novinare u 10.00 sati.

Prinskrin/Tanjug video

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić

On je najavio da ć prvi podaci o izlaznosti biti saopšteni za 10.00 časova i naglasio da će izlazanost biti objavljivana na svaka dva sata. Konferenije za novinare su zakazane i za 12.00 i 20.30 časova. On je podsetio da je više od 1.900 domaćih i stranih posmatrača akreditovano i može da prati rad birčačkih odbora. Više od 400 članova opštinskh izbornih komisija koje učestvuju u radu na sprovođenju izbora, 60 članova GIK i opštinske i gradske uprave angažovano je na spovođenju izbora kako bi obezbedili uslove da izbori prođu u potpunosti sa zakonom.

Lukić je naglasio da je plan da posle zatvaranja biračkih mesta održe konferenciju za štampu, a i toku noći, kada budu imali prve relevantne podatke.

"Rezultate objavljujemo tek nakon duple provere u statistici, podaci koji budemo objavili biće zvanični i potpuni, kasnije u odnosu na one koje objavljuju sranke, a to je zato što čekamo originalne zapisnike i duplu proveru", rekao je Lukić.

Ukupan broj upisanih birača za današnje izbore za odbornike Skupštine grada Beograda iznosi 1.602.150.

10.10 CeSID/IPSOS: Do 9 sati u Beogradu glasalo 5,8 odsto, u Novom Sadu 7,8 i Nišu 4,6 odsto

Do 9 sati u Beogradu je glasalo 5,8 odsto birača, u Novom Sadu 7,8, a u Nišu 4,6 odsto, saopštili su CeSID/IPSOS prve procene izlaznosti. U Nišu je izlaznost u prva dva sata izbora iznosila 4,6 odsto, a u Novom Sadu 7,8 odsto, objavljeno je na Iks nalogu Cesid/Ipsos.

10.06 Dačić sa porodicom glasao na Dedinju

Predsednik SPS i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić glasao je nešto posle 9 sati na Dedinju. Ministar i članovi njegove porodice, supruga, sin i ćerka glasali su na biračkom mestu u mesnoj zajednici "Dedinje". 

Tanjug/Sava Radovanović

 

10.02 Miloš Vučević glasao u Novom Sadu

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević glasao je danas na biračkom mestu 188 u Novom Sadu. Vučević je glasao u 8.58 časova, a na biračko mesto je došao sa suprugom i sinovima.

Euronews Srbija/Stefan Koprivica

10.00 U Čačku se glasa na 104 biračka mesta, glasanje protiče bez nepravilnosti

Predsednica Izborne komisije Grada Čačak Ljiljana Stanišić rekla je da je danas u tom gradu na vreme otvoreno svih 104 biračkih mesta i da se glasanje odvija bez nepravilnosti.

"Otvoreno je svih 104 biračkih mesta na vreme i počeli su sa radom. Danas ima pravo da glasa 94. 167 birača. Nije bilo nepravilnosti. Prijavljeni su strani posmatrači, njih dvadesetak, dobili su naše akreditacije i mogu posetiti biračka mesta koje oni izaberu", navela je Stanišićeva za Tanjug.

09.51 Nikola Selaković glasao na Vračaru

Ministar kulture i član Predsedništva Srpske napredne stranke Nikola Selaković glasao je jutros na Vračaru. Selaković je sa suprugom glasao u Osnovnoj školi Jovan Miodragović na Vračaru u 8.30 časova, saopšteno je iz resornog ministarstva.

09.40 U Subotici do devet sati glasalo 6,4 odsto birača

Na birališta na teritoriji Subotice do 9.00 sati izašlo je 6,4 odsto od ukupnog broja od 125.457 upisanih birača.U Subotici građani mogu glasati na 102 biračka mesta, za jednu od pet izbornih lista, objavljeno je na sajtu Subotica.com.

09.35 Siniša Mali glasao u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu

Prvi potpredsednik vlade, ministar finansija i potpredsednik Glavnog odbora SNS Siniša Mali glasao je danas na biračkom mestu broj 1 u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

09.31 Krkobabić glasao u Domu zdravlja na Novom Beogradu

Predsednik PUPS - Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić glasao je danas na glasačkom mestu 81, u Domu zdravlja Novi Beograd. Krkobabić je glasao u 8.00 časova u društvu svojih komšija, saopšteno je iz PUPS-a.

09.21 Dobrica Veselinović glasalo na Novom Beogradu

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred liste "Biram Beograd" Dobrica Veselinović glasao je danas nešto posle 9.00 u Novom Beogradu. Veselinović je sa porodicom glasao na biračkom mestu 8, u vrtiću "Zeka".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

09.07 Momirović glasao u Zavodu za transfuziju krvi Srbije

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine i član Predsedništva Srpske napredne stranke Tomislav Momirovic glasao je oko 8.50 na biračkom mestu broj 24.u Zavodu za transfuziju krvi Srbije.

Tanjug/Rade Prelić

 

09.00 Irena Vujović glasala u Školi za dizajn na Savskom vencu

Ministarka za zaštitu životne sredine i potpredsednica Glavnog odbora SNS Irena Vujović glasala je jutros oko 08.50  na Savskom vencu. Vujovićeva je glasala u Školi za dizajn na biračkom mestu broj 33.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

08.55 Marko Đurić glasao na Vračaru

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić glasao je jutros na Vračaru. Đurić je glasao u vrtiću "Biser" na biračkom mestu broj 11.

Tanjug/Marko Đoković

 

08.51 Stefan Krkobabić glasao u Novom Beogradu

Potpredsednik PUPS - Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije i kandidat za odbornika Stefan Krkobabić glasao je danas u 7.15 časova. Krkobabić je glasao u Novom Beogradu na glasačkom mestu 27, saopšteno je iz PUPS-a.

08.50 Darija Kisić glasala na Zvezdari

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i prva na listi "Aleksandar Vučić- Zvezdara sutra" Darija Kisić glasala je na Zvezdari.Ona je glasala na izbornom mestu broj 36 u Osnovnoj školi "Ćirilo i Metodije" na toj opštini, navodi se u saopštenju.

Tanjug/STR

 

08.48 Šapić glasao na Bežanijskoj kosi

Kandidat liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" za gradonačelnika Beograda, Aleksandar Šapić glasao je jutros oko 8.30 časova na Novom Beogradu. 

On je svoju građansku dužnost obavio  u Osnovnoj školi "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi na biračkom mestu 119 i tom prilikom pozvao gradjane da izadju na lokalne izbore.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

08.46 U Nišu 197 biračkih mesta otvoreno na vreme, izbori protiču u redu

Predsednica gradske izborne komisije Niša Danijela Milićević rekla je da je svih 197 biračkih mesta u tom gradu otvoreno na vreme, u 7.00 sati.

"Danas sve protiče u najboljem redu. Konačan broj birača u Nišu je 226.268, a imamo 21 novo biračko mesto i po preporuci ODIHR-a, podelili smo biračka mesta na adekvatan način", izjavila je ona za RTS. U trci za 61 odborničko mesto u gradskom parlamentu takmiči se 11 lista, a glasa se i u pet gradskih opština.

08.42 Ana Brnabić glasala u Školi za dizajn na Savskom vencu

Predsednica Narodne skupštine i  potpredsednica Glavnog odbora SNS-a i Ana Brnabić glasala je jutros u 08.35 na Savskom vencu. Brnabić je glasala u Školi za dizajn na biračkom mestu broj 34.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

08.41 U Subotici otvorena 102 biračka mesta, glasanje protiče bez problema

U Subotici su jutros otvorena 102 biračka mesta, a glasanje za sada protiče bez problema, rekla je predsednica Gradske izborne komisije Tatjana Božić.

Božićeva je za RTS rekla da je u biračkom spisku 125.458 građana sa pravom glasa koji će se izjasniti o pet proglašenih lista. Izbore u Subotici će pratiti 13 ovlašćenih stranih posmatrača. 

08.40 U Novom Sadu sva biračka mesta otvorena na vreme

U Novom Sadu jutros u 7.00 sati otvoreno je svih 222 biračka mesta na kojima će moći da glasa 339 225 birača. GIK Novog Sada prvu konfereniju za novine imaće u 10.30 sati. Za odbornike novosadske skupštine boriće se 14 listi. 

Na glasačkom listiću prva je lista koalicije oko Srpske napredne stranke pod imenom "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra", a pod brojem dva Savez vojvođanskih Mađara.Sledi lista Ruske stranke, zatim Lista vlaške manjine pod nazivom  "Istina". Peta je grupa građana "Sasvim druga priča", a zatim grupa građana – sa listom "Gari".

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Na izbornom listiću je i lista pokreta Autonomija, zatim lista "Ja sam Novi Sad – kreni promeni".  Deveta je lista "Volim Novi Sad" koju čine  Dveri,  Narodna stranka i pokret "Živim za Srbiju".  Listu ima i "Slovačka demokratska liga". Slede lista "Udruženi za slobodan Novi Sad", grupe građana "Budi Heroj", lista "Ćale ovo je za tebe" i "Dosta je bilo".

08.30 Đurđević Stamenkovski glasala u OŠ Janko Veselinović na Voždovcu

Ministarka za brigu o porodici i demografiju i predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski glasala je jutros na biračkom mestu broj 34 u Osnovnoj školi Janko Veselinović na Voždovcu.  Đurđević Stamenkovski je glasala oko osam sati.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

08.25 Balint Pastor glasao u Subotici

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i nosilac izborne liste te stranke na lokalnim izborima u Subotici Balint Pastor glasao je jutros u 7.30 časova na biračkom mestu broj 13 u subotičkoj mesnoj zajednici "Dudova šuma".

08.15 Petar Petković glasao na Savskom vencu

Direktor Kancelarije za KiM i član Predsedništva SNS Petar Petković glasao je jutros oko 8.10 sati na Savskom vencu. Petković je glasao na biračkom mestu broj 33 u Školi za dizajn.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

08.10 Nikola Nikodijević glasao na Senjaku

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević glasao je danas na biračkom mestu broj 25. na Senjaku. Nikodijević je glasao u 8.00 časova u ambulanti Doma zdravlja Savski venac.

08.00 Lukić:Sva biračka mesta u Beogradu otvorena na vreme, izbori protiču u redu

Predsednik Gradske izborne komisije Beograda Zoran Lukić rekao je danas da je svih 1.265 biračkih mesta u glavnom gradu otvoreno na vreme i da izbori protiču u najboljem redu. Lukić je rekao da su prvi birači počeli da glasaju od 7.00 sati, kada su otvorena biračka mesta. Na pitanje da li je od jutros bilo nekih prigovora ili prijavljenih nepravilnosti, Lukić je za RTS rekao da nije i dodao da je 25.000 članova biračkih odbora na teritoriji grada koji rade svoj posao, kao i 1.900 domaćih i stranih posmatrača koji prate rad biračkih odbora.

Tanjug/Jadranka Ilić

Zoran Lukić 

"Preko 1.500.000 upisanih birača u gradu Beogradu ima pravo glasa. Znači, to je konačan broj birača. Očekujemo, da sve protekne u najboljem redu i da se omogući glasanje svim onima koji su upisani u biračke spiskove", rekao je Lukić.

Naveo je da je otvoreno 1.265 glasačkih mesta, što je, kako je rekao, više u odnosu na prošlu godinu.

"Po preporukama smanjen je broj birača upisanih na svakom biračkom mestu na ispod 1.800, tako da očekujemo da će to imati posledice tako što će biti manje gužve i lakši način glasanja biračima", rekao je Lukić.

On je podsetio da su oni birači koji su promenili prebivalište, odnosno promenili biračko pravo na teritoriji grada Beograda, posle 3. jula 2023. godine, po izmenama zakona vraćeni da glasaju na ona biračka mesta gde su glasali pre 3. jula, osim kandidata za odbornike na izbornim listama koje su podnete do 10. maja 2024. godine.

07.40 Čolović: Cesid posmatra izbore u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, na 550 biračkih mesta

Ivo Čolović iz Cesida najavio je da će Cesid danas posmatrati izbore u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, na 550 biračkih mesta, na osnovu koje će napraviti projekciju rezultata, sat do sat i po vremena od momenta zatvaranja biračkih mesta. Čolović je rekao za RTS da kao i svake godine Cesid radi pi-pi-vi-ti tzv. tehniku posmatranja izbora, odnosno posmatranje izbora na uzorku, na reprezentativnom uzorku biračkih mesta, na osnovu kojih se pravi projekcija rezultata.

Euronews

Ivo Čolović/Arhivska fotografija

"Tako da i ove godine nastavljamo sa tom praksom, samo što je malo izmenjenjeno, jer smo do sada uglavnom to radili na parlamentarnim izborima i beogradskim, a sada to radimo i u tri najveće grada u Srbiji. Izbori će biti interesantni svakako u celoj zemlji, ali resursi nisu dovoljno veliki da bi se pokrila svih devedesetak opština u kojim se izbori rade. To je skoro nemoguće za jednu organizaciju kao što je naša, tako da smo se odlučili za tri najveće grada" naveo je Čolović.

On je rekao i da kolege koje se bave posmatranjem izbora zajedno sa Cesidom, imaju tim od 1.500 posmatrača, koji će danas obilaziti biračka mesta, pratiti regularnost glasanja, dodajući da će i kolege iz inostranstva kojima su, kako navodi, ovi izbori svakako zanimljivi. Govoreći o terminima kada će se saopštavati izlaznost, Čolović kaže da će u pet termina praviti presek izlaznosti, počevši od devet sati ujutro kada će praviti prvi presek.

"Sa nekim preliminarnim nalazima izlaznosti ćemo se pojaviti oko 9.30, pa ćemo zatim to ponoviti u 11 časova, 14, 17 i 19 časova. Sve do zatvaranja biračkih mesta pratimo izlaznost, da bismo posle 20 časova izašli sa procenom izlaznosti i procenom rezultata, zavisno od toga koliko se brzo budu brojali glasovi. Mislim da ćemo posle 21 čas da izađemo sa nekim prvim rezultatima izbora u jednom od ova tri grada, ne znam tačno u kom, ali možda u Nišu", zaključio je Čoloivić.

07.30 Savo Manojlović glasao na Ceraku

Nosilac liste "I ja sam Beograd-Kreni-Promeni" i kandidat za gradonačelnika Beograda Savo Manojlović glasao je oko 7.15 casova. On je glasao na biračkom mestu 44. u Dečjem vrtiću "Cerak".

Tanjug/Rade Prelić

 

07.00 Počeli lokalni izbori u Srbiji

Lokalni izbori u Srbiji počeli su jutros u 7.00 sati otvaranjem biračkih mesta. Izbori se održavaju u Beogradu i u još 14 gradova, 51 opštini i 23 gradske opštine. Građani biračko pravo mogu da ostvare do 20.00 časova, kada se biračka mesta zatvaraju, a do kada je na snazi i izborna tišina.

06.50 GIK: Konačan broj birača za izbore u gradu Beogradu iznosi 1.602.150

Gradska izborna komisija(GIK), na današnjoj sednici, utvrdila je da konačni broj birača u gradu Beogradu za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisane za 2. jun 2024. godine, iznosi 1.602.150 birača.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić izjavio je da je to za 38 birača više u odnosu na prethodno utvrđeni ukupan broj birača.

06.54 Ko je na listi za beogradske izbore?

Na izborima za Skupštinu grada Beograda bira se između 14 lista.

1. "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" 
2. "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek" 
3. "Ćale ovo je za tebe - Petar Đurić" 
4. "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović" 
5. "1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada - Dušan Teodosijević gradonačelnik" 
6. "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" 
7. "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović" 
8. "Narodna lista - Ključ za pobedu" 
9. "Beograd - Naš grad" 
10. "Unija Roma Srbije - Za Beograd" 
11. "Beograd je svet(a) - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić" 
12. "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni Promeni"
13. "Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu"
14. "Mi - Glas iz naroda"

06.40 Šta su donele izmene i dopune dva zakona?

Kao rezultat razgovora parlamentarnih grupa o poboljšanju izbornih uslova, poslanici Skupštine Srbije usvojili su u prethodnom periodu izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima i Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Izmene prvog omogućeno je pomeranje rokova za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima, čime je praktično omogućeno da svi ovi izbori i budu održani u istom danu, 2. juna.

Nakon raspisivanja izbora došlo je i do izmena Zakona o biračkom spisku prema kojima građani koji su promenili mesto prebivlišta u periodu od 3. jula 2023. do 2. juna 2024. neće moći da glasaju na biračkom mestu novog prebivališta, već na onom pre promene.

Tanjug/Sava Radovanović

 

06.23 Ko sve učestvuje na izborima?

Na ovim izborima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) izlazi u svim mestima. Tu širu koaliciju u većini mesta sasa šini i Socijalistička partija Srbije (SPS). 

Nekoliko stranaka nekadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja" izaći će na izbore 2. juna, međutim, najveća stranka nekadašnjeg bloka Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa neće izaći na gradske izbore u Beogradu i Nišu. Ipak, u nekim od 89 mesta hoće.

Beogradske izbore bojkotuje i koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS). 

06.00 Gde se sve glasa 2. juna?

Lokalni izbori odravaju se u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

Na birališta izlaze i birači iz opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica i Preševo.

Biraju se se i odbornici u beogradskim opštinama Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Glasaće se i na redovnim izborima za odbornike u skupštinama svih pet gradskih opština u Nišu – Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej i Niška Banja.

 

Komentari (0)

Srbija