Politika

Vesić za Euronews Centar: Nadam se da rezolucija o Srebrenici neće uticati na infrastrukturne radove i odnose sa BiH

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2024

-

22:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić očekuje da političke tenzije i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN neće uticati na infrastrukturne radove i odnose Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vesić je u emisiji Euronews Centar rekao da se deo auto-puta Beograd-Sarajevo gradi uglavnom u Srbiji, i to od od Sremske Rače prema Bijeljini, iako je kamen tameljac postavljen pre pet godina i u interesu je obe zemlje.

"Bosanska strana nije do sada uradila puno na svom delu puta, mi ćemo naravno raditi ono što je do nas, povezaćemo se sa Bosnom i Hercegovine jer smatramo da je to za nas neophodno. Trenutno radimo dve brze sobraćajnice, jedan auto-put i planiramo da gradimo još jedan auto-put. Ovo što ste pomenuli, Sremska rača-Kuzmin, a radimo, kao što znate, Šabac-Loznica, koja se završava na graničnom prelazu Šepak i radimo odvojak jedan Slepčević-Badovinci, znači veza takođe prema Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Bićemo na 30 kilometara od Bosne i Hercegovine, što znači da nikada se više i bolje nisu povezivale Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je Vesić. 

On je dodao da je donošenjen rezolucije u UN naneta velika šteta srebreničkim žrtvama.

"Srbeničke žrtve, kao i sve druge žrtve u Bosni i Hercegovini, i srpske, i hrvatske, i bošnjačke, nisu zaslužile da se njih sećemo bez dužnog pijeteta svih naroda, a na ovaj način su ova dvojica, Bećirović i Lagumdžija zloupotrebili srbreničke žrtve zbog svojih unutrašnjo-političkih razloga. Naša dva predsednika su otišla u Srebrenicu, 30. godinčica je zaslužila da se obeležava pijetetom sva tri naroda i dogovorom sva tri naroda, na svim drugim stratištima u BiH, ali su očigladno njih dvojica to zloupotrebili. To vam je tako kad kao komunisti pod stare dane postanete nacionalisti", rekao je Vesić. 

Što se Srbije tiče, mi ćemo praktično sarađivati sa svim našim susedima, posebno sa BiH i Republikom Srpskom, koje su važan partner zato što tu živi veliki broj pripadnika našeg naroda, dodao je Vesić.

"Mi ćemo se truditi da sarađujemo, da nastavimo saradnju, ali za tenzije nije kriva Srbija, jer nismo ti koji smo ušli u ovu avanturu, koja se na kraju loše završila. Kad pogledate ta rezolucija je usvojena formalno, ona suštinski nema nikakvu težinu, s obzirom na to koliko je zemalja glasalo za nju. Pogledate šta je ona donela. Da li je donela drugačiji odnos prema žrtvama Bosne i Hercegovine? Nije. Da li je donela veći pijetet prema žrtvama BiH, bilo kojeg da su naroda? Nije. Da li je donela veće tenzije? Jeste. Da li je donela više problema? Jeste. Pa čemu onda takva rezolucija?", zapitao se ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema njegovim rečima, posle 30 godina potrebno je da se sva tri naoroda dogovore kako će obeležavati on sto se dešavalo u Srebenici i Potočarima i na drugim mestima, i da ceo svet stane iza toga, a ne da se iz unutrašno-političkih razloga pravo rezolucija koja nikome nije donela mir.

"Granični prelazi na pruzi Beograd-Budimpešta biće na stanicama"

Govoreći o brzoj pruzi Beograd-Budimpšeta, Vesić je rekao da će mađarski partneri do kraja sledeće godine završiti deonicu od 166 kilometara, posle čega će iz prestonice Srbije do glavnog grada Mađarske putovati za dva sata i 45 minuta.

"Ono što želim da vam kažem ekskluzivno, to je da smo mi sa našim mađarskim prijateljima, sa vladom iz Mađarske, dogovorili da granični prelazi na toj pruzi budu na stanicama, tako da će granični prelazi biti u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Budimpešti i kad ulazite u voz u Beogradu, idete do Budimpešte, tu će vas čekati mađarska carina i policija, kao što će srpska biti u Budimpešti i neće biti apsolutno nikakvog stajanja na granicama. Taj brzi voz nema nikakvog smisla ako on bude stajao na granicama i bude se vršio pregled kao u nekim drugim vozovima", otkrio je Vesić.

Euronews Centar

 

Prema planu koju Srbija ima sa Evropskom unijom, do početka sledeće godine treba da počnu radovi na drugoj i trećoj deonici brze pruge između Beograda i Niša dužine 230 kilometara. 

"Nadam se da ćemo moći pre kraja ove godine da počnemo te radove, ali u svakom slučaju ili krajem ove, ili početkom sledeće. Na prvoj deonici počinjemo početkom 2026. godine i mi ćemo za dve i po godine završiti tu brzu prugu. Ona će imati drugu dinamiku, s obzirom da za razliku od ove pruge između Beograda, Novog Sada i Subotice, gde je bio potpuno zatvoren saobraćaj, mi sebi ne možemo da dozvolimo da zatvorimo železnički saobraćaj između Beograda i Niša, tako da će se ona raditi u prozorima. Postaviće se i drugi kolosek. Malo je drugačija dinamika nego ovde kada nemate ništa. U svakom slučaju, tada kada se bude završila, putovaće se tačno 100 minuta između Beograda i Niša".

"Nadam se da neće biti gužvi na aerodromu u Beogradu"

Vesić se nada da ovog leta neće biti gužvi na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu kao što je bio slučaj prošle godine. Prema njegovim rečima, francuska kompanija Vinci neće upravljati prtljagom, već će tu ulogu obavljati britanska kompanija Menezis.

"Britanska kompanija Menzis je dobila da radi taj posao, tako da sam ja siguran da će oni to mnogo bolje organizovati. Ja sam stalno sa njima u kontaktu, međutim, ono što treba da razumete, to je da organizacija posla na aerodromu ne pripada ministarstvu, već pripada koncesionaru, ali naravno, da ja kao nadležni ministar ne mogu da dozvolim da se stvaraju gužve i zato intervenišem i prisutan sam tamo", rekao je Vesić.

Tvrdi da je francuski Vinici morao da se primpremi za povećan broj putnika i nada se da su izvukli pouke iz onoga što se desilo prošle godine.  

"Gužve ne mogu da se izbegnu na aerodromu, ali moraju da budu svedene na minimum u smislu da ljudi zaista na najbrži mogući način završe kontrole i sve ono što je potrebno. I u tom smislu ja sam u stalnom kontaktu sa njima i verujem da su lekcije naučili prošle godine", rekao je Vesić.

Šta je Vesić govorio o ostalim infrastrukturnim projektima, revitalizaciji zgrade Saveznog sekretarijata za nacionalnu odbranu u Nemanjinoj, ali ostalim temama, pogledajte u video snimku sa početka teksta.

Komentari (0)

Srbija