Politika

Si Đinping svečano dočekan ispred Palate Srbija: "Duboko sam dirnut i impresioniran dobrodošlicom"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2024

-

09:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je danas za predsednika Kine Sija Đinpinga svečani doček ispred Palate "Srbija", uz 10 počasnih plotuna iz 10 artiljerijskih oruđa, intoniranje himne i smotru počasne garde.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Predsednika NR Kine na crvenom tepihu dočekali su predsednik Vučić sa suprugom Tamarom Vučić, kao i premijer Miloš Vučević sa članovima i potpredsednicima vlade i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Kineskog državnika tokom posete Beogradu, nakon osam godina, prati i supruga predsednika Peng Lijuen i delegacija koja broji oko 400 članova.

Predsednik Vučić zahvalio se predsedniku Siju što je uvek ukazivao veliko poštovanje našoj zemlji, te istakao značaj "čeličnog prijateljstva" i ekonomske saradnje Narodne Republike Kine i Srbije.

"Oni su naši iskreni prijatelji i kao što mi imamo jasne i jednostavne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta, tako i oni uvek podržavaju teritorijalni integritet Srbije. Ne zaboravite da su naši kineski prijatelji bili sa nama i pre 25 godina kada je ova zemlja bila rušena, da su zajedno sa nama platili visoku cenu, izgubili ljude nekoliko stotina metara odavde", rekao je Vučić okupljenima ispred Palate "Srbija" i poručio "veliko hvala" kineskom lideru.

Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik Srbije je još jednom tokom "tet-a-tet" sastanka istakao zahvalnost predsedniku Kine, dok je Si, s druge strane, rekao da je "impresioniran i duboko dirnut" načinom na koji je dočekan u Beogradu.

"Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo. Postoji snažan osećaj prijateljstva između naših dveju zemalja i ja to zaista pozdravljam. Na mene je sve ovo ostavilo izuzetno dubok utisak. Na aerodromu ste takođe priredili izuzetnu ceremoniju dobrodošlice i performans KUD-a koji je bio impresivan. Supruga i ja smo bili duboko dirnuti ljubaznošću i prijateljstvom vašeg naroda", rekao je Si i poručio Vučiću da je svestan i njegovih ličnih ulaganja u takvu dobrodošlicu.

Kineski lider se prisetio i prve posete pre osam godina kada je, kako kaže, takođe bio "toplo dočekan", te da je u to vreme bilo naznaka "čeličnog prijateljstva".

"Nadam se da će ova poseta ispuniti vaša očekivanja i pokazati doprinos koji Kina može dati Srbiji. Tokom naših vođenja dveju zemalja i u ovim bilateralnim razgovorima, mogli smo da ostvarimo istorijski napredak, dosta razvoja je postignuto od kada smo napravili sveobuhvatno strateško partnerstvo 2016. godine, naši odnosi su se obogatili i proširili su se po obimu", istakao je Si i nastavio tokom razgovora:

"Spremni smo da nastavimo da radimo sa Srbijom i produbimo naše čelično prijateljstvo, drago nam je što je Srbija održala stabilnost i ostvarila brz ekonomski razvoj, Srbija se pridržava međunarodnog prava i zaslužuje poštovanje međunarodne zajednice"

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Nakon sastanka usledio je plenarni susret kompletnih delegacija gde će biti potpisana Zajednička izjava i doći do razmene potpisanih bilateralnih dokumenata.

Visoke mere bezbednosti primećuju se na ulicama Beograda, a čak 6.694 pripadnika organa reda zaduženo je za praćenje posete kineskog predsednika. Tako su jutro u Beogradu obeležile velike gužve u saobraćaju i povremene blokade na Novom Beogradu.

Podsetimo, predsednik Kine stigao je sinoć u Beograd iz Pariza. Beograd je njegova druga od ukupno tri stanice na prvoj evropskoj turneji od početka pandemije kovida 19. Nakon boravka u Beogradu predsednik Kine putuje u Mađarsku, a po onome što se sada nezvanično zna, to bi sve trebalo da se realizuje do popodnevnih sati kada kineska delegacija putuje iz Beograda za Mađarsku.

Uz predsednika Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Sija Đinpinga na crvenom tepihu dočekala je sinoć delegacija Srbije u kojoj su bili premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugim, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Sija su prethodno dočekali srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion u našem vazdušnom prostoru, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast bila postrojena garda Vojske Srbije.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Komentari (0)

Srbija