Politika

Vučić nastavlja sastanke u Njujorku, glavna tema rezolucija o Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2024

-

16:35

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u sedištu UN sa predstavnicima država članica UN iz afričke grupe, kako bi im objasnio poziciju Srbije povodom najavljene rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Tokom dana sastaće se i sa predstavnicima država članica UN iz latino - američke i karipske grupe, kao i sa podsekretarom UN i specijalnim savetnikom za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu.

Današnjim sastancima predsednik Vučić nastavlja niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi im objasnio poziciju Srbije povodom najavljene rezolucije o Srebrenici, koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN početkom maja.

Vučić je prethodno, na prijemu delegacije Srbije pri UN, govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici, istakao da Srbija traži da ona bude povučena, jer ne vodi pomirenju, već destabilizaciji u regionu.

Prinskrin/Tanjug video

 

Predsednik Vučić rekao je sinoć da podnošenje rezolucije o Srebrenici bez konsultovanja predstavnika srpskog naroda u BiH predstavlja potpuno ignorisanje institucija Bosne i Hercegovine, njenog ustava i njenih zakona. O tome više možete pročitati OVDE.

Razgovor sa članicama UN iz Afričke grupe o nacrtu rezolucije o genocidu

Predsednik Srbije sastao se danas sa predstavnicima država članica Ujedinjenih nacija (UN) iz Afričke grupe i razgovarao sa njima o nacrtu rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici", opisujući im poziciju Srbije u vezi sa nacrtom tom dokumenta.
 
Vučić je na svom nalogu na mreži Instagram naveo da je sagovrnicima istakao da Srbija kontinuirano i dosledno osuđuje zločin u Srebrenici i podsetio ih je da je 2010. godine u Narodnoj skupštini Srbije usvojena deklaracija kojom se zločin osuđuje.

"Usvajanje ovakvog nacrta rezolucije dovelo bi do destabilizacije regiona, nepoverenja u UN, produbilo jaz među narodima i stvorilo nove tenzije na Zapadnom Balkanu", naglasio je Vučić.
Vučić je zahvalio predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe na tradicionalnom prijateljstvu i poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i naglasio da se naša zemlja, kao naslednik Jugoslavije i osnivača Pokreta nesvrstanih, ponosi nasleđem, ali i jačanjem veza sa slobodarskim državama afričkog kontinenta, koje, kao i Srbija, u UN vide garanta mira i pravnog poretka u svetu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija