Politika

Parlamentarna skupština Saveta Evrope o Kosovu: Završena debata o prijemu, izveštaj predstavila Bakojani, sledi glasanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

16/04/2024

-

14:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope danas je završena rasprava o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope, a izvestilac Dora Bakojani je pozvala PS SE da prihvati njen izveštaj o prijemu Prištine. Bakojani je rekla da uprkos zabrinjavajućem pogoršanju situacije sa ljudskim pravima na Kosovu, pogotovo kad je reč o pravima manjina, izražava uverenje da su vlasti u Prištini spremne da nastave sa suštinskim reformama kako bi se efikasno zaštitili svi građani Kosova.

Bakojani je naglasila da se u njenom izveštaju ne zauzima nikakav stav o statusu Kosova, i dodala da je to traženo od nje ona ne bi preuzela funkciju izvestioca i svoje mišljenje uskladila bi sa zvaničnim stavom Grčke.

Ona je istakla da postoje tri ključna problema koja se moraju rešiti - implementacija odluke ustavnog suda tzv. Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, problem nelegalne eksproprijacije imovine Srba sa KiM, kao i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Prema njenima rečima, sprovođenje odluke ustavnog suda Kosova, koje je čekalo sprovođenje od 2016. godine, a kojom je vraćena imovina manastiru Visoki Dečani predstavlja veliku pobedu vladavine prava. Ona je za govornicom PS SE rekla da PS SE obavezuje tzv. Kosovo da obezbedi da se eksproprijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona.

"Zbog toga smo obavezali Kosovo da obezbedi da se ekspropijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona", rekla je ona.

Bakojani je navela da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) ZSO najvažnije otvoreno pitanje o pravima manjina na Kosovu, ali da se ono nije moglo rešiti, jer je od 2013. godine osnivanje ZSO kamen temeljac dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Ona je rekla da je ZSO trenutno nedostižna, a da Komitet ministara to pitanje treba da uzme u obzir.

Bakojani je u izveštaju preporučila prijem Kosova, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koja je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija iz Strazbura, posle debate trebalo bi da bude i glasanje o izveštaju izvestiteljke Bakojani za koji je pozitivno mišljenje dao Komitet za politička pitanja i demokratiju, a u kome se ukratko preporučuje da se Kosovu odobri njegov zahtev za članstvo u Savetu Evrope. 

"Procedura je takva da u parlamentarnoj skupštini mora da bude prisutna jedna trećina svih poslanika,  nešto više od sto od svih prisutnih. Ukoliko bude kvoruma, dve trećine moraju da daju pozitivno mišljenje da bi se to uputilo u dalju proceduru. Ukoliko to prođe, ostao je još jedan korak, a to je odluka na Komitetu ministara Saveta Evrope. Komitet ministara je telo koje čine ministri spoljnih poslova zemalja članica Saveta Evrope ili stalni diplomatski predstavnici", navodi dopisnica Teodora Vasiljević.

"Srpska delegacija će učestvovati u diskusiji koliko nam to bude dozvoljeno, većina članova naše delegacije se prijavila da govori, ne znamo koliko će nas nažalost stići zato što poveliki je spisak govornika. Verujem da će rasprava da traje do 19 časova, kada će biti prekinuta zbog rasprave o amandmanima. Potom ide glasanje, pa ćemo videti, ali imajući u vidu kako je do sada teklo, nisam baš veliki optimista što je za očekivati imajući u vidu sastav PSSE trenutno", rekla je za Euronews Srbija šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja.

Šta se može očekivati na današnjoj debati i tokom glasanja teško je odgovoriti s obzirom na jake i brojne diplomatske aktivnosti uoči ove parlamentarne skupštine.

"Nije jednostavno predvideti kako će tačno izgledati rasprava, ali iz onoga što se desilo na političkom komitetu verovatno je napravljen neki dogovor. Većina političkih grupa, odnosno njihovi lideri kažu da će velika većina poslanika glasati za izveštaj, mi znamo najviše sa strane nepriznavača da će neki biti uzdržani i da će Španija i poslanici Ukrajine, poslanici Mađarske glasati protiv tog izveštaja", rekla je Elvira Kovač, članica delegacija Srbije u Savetu Evrope.

Inače, na izveštaj Dore Bakojani stiglo je 15 amandmana. Najveći broj, njih deset, stigao je od poslanika iz Srbije. 

U nekim od njih oni traže da se odluka na Komitetu ministara odloži, dok se u Ujedinjenim nacijama, parafraziraću, ne odluči o statusu, kako kažu Kosova i Metohije, takođe traže da Zajednica srpskih opština bude preduslov za dalje razmatranje te aplikacije za članstvo, a ne nešto što bi trebalo da dođe nakon prijema Kosova, jer se tako navodi u izveštaju, navodi dopisnica.

Međutim, šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila je da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PSSE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

"Kada se amandmani odbiju sa velikom razlikom, onda se o njima u plenumu ne raspravalja osim ukoliko ne podnesete prigovor i kad podnesete prigovor treba da ustane deset poslanika i onda se dozvoli da se o amandmanima priča i u plenumu što ćemo mi da uradimo da bi se ikad čulo to šta smo želeli da promenimo u tom mišljenju gospođe Bakojani", rekla je Pantić Pilja.

Italija i Mađarska imaju zahtev

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podneli su amandman na tekst preporuke za prijem Kosova u Savet Evrope, kojim se traži da članstvo Kosova bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Skupština smatra da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom neophodan korak ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, međunarodna obaveza preuzeta u okviru dijaloga uz podršku EU, a pre svega način da se unapredi demokratsko učešće i osnaživanje kosovskih Srba i obezbeđivanje zaštite njihovih prava. Skupština, stoga, očekuje da će vlada Kosova preduzeti značajne i opipljive korake u cilju što skorijeg osnivanja ZSO. Skupština smatra da bi osnivanje Zajednice trebalo da bude istaknuto u budućem razmatranju zahteva Kosova za pristupanje Savetu Evrope od strane Komiteta ministara", navodi se u amandmanu pod rednim brojem 13 u koji je Tanjug imao uvid.

Council of Europe/Alban Hefti

 

Taj amandman podržalo je sedam članova italijanske i jedan član mađarske delegacije.

U amandmanu pod rednim brojem 14, koji su podržali isti članovi italijanske i mađarske delegacije, navodi se da Kosovo treba dobije poziv za članstvo u Savetu Evrope tek nakon što "budu sprovedeni svi članovi Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom".

O Zajednici srpskih opština govorila je i članica srpske delegacije u SE Jelena Milošević.

"Izazvala sam oštru reakciju šefice delegacije tzv. Kosova koju je jako pogodila istina budući da sam ja govorila o suštinskim stvarima, a to je da tzv. Kosovo nije ispunilo sva tri uslova za prijem u članstvo u Savetu Evrope, da nedostaje ZSO i da smatramo da budući da su sad nagrađeni za neispunjavanje obaveza, pitala sam da li iko od prisutnih u sali koja je bila prepuna, veruje da će Kurti nakon prijema u Savet Evrope ikada ispuniti preostale uslove", navela je Jelena Milošević iz srpske delegacije u SE.

Odalović: Savet Evrope bi sa prijemom Kosova završio nečasnu misiju

Predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da bi Savet Evrope prijemom  Kosova završio jednu nečasnu misiju i istakao da amandman koji je Srbija podnela ima za cilj da zaustavi taj proces.

On je ukazao da Priština, kada bi se poštovalo međunarodno pravo i pravila upravo te Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) ne bi mogla da bude u Savetu Evrope. Ukazao je da je cilj amandmana koji je podnela Srbija, a kojim se traži odlaganje odluke o članstvu Prištine, pokušaj da se zaustavi ceo taj, kako je naveo, prljavi proces.

"Savet Evrope bi ovim završio jednu nečasnu misiju, prljavu misiju koju su sproveli i u ovom sazivu Evropskog parlamenta. Očigledno je da je ovo možda neka od poslednjih sednica pred nove izbore i oni bi da zaokruže ono što su do sada radili. Ali, ako se vratimo i podsetimo se šta je sve to njihova obaveza od potpisanog Briselskog sporazuma, koji jednostavno ne postoji i danas ne pominje niko 2013. godinu i Briselski sporazum i obaveze koje su potpisom garantovali upravo predstavnici ove institucije u koju danas žele da samoproglašenu državu uvedu, pa preko svega onoga što se poslednje dve godine dešavalo na prostoru Kosova i Metohije, prvenstveno na severu", rekao je Odalović.

Na pitanje čiju podršku očekuje danas na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Odalović kaže da kada bi se same zemlje pitale, mi ne bismo imali problem.

"Ovde je očigledno nešto mnogo veće. Očigledno je da je jedna ozbiljna kampanja koju vode ti iz zapadnih centara i vrše strahovite pritiske na zemlje koje su tradicionalno naši prijatelji. To su oni s kojima mi nismo imali otvorenih pitanja, niti bi u ovoj situaciji imali jedan razlog da glasaju drugačije nego da ne podrže tu inicijativu. Ali su ogromni pritisci tih centara i očigledno je da bi ova administracija htela da zabeleži, uslovno da nazovem, neki rezultat koji će biti rezultat koji nas ne vodi nigde", dodaje Odalović.

Komentari (0)

Srbija