Politika

Novi protest koalicije "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade RIK-a, Aleksić: Nije sramota izgubiti na fer izborima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2023

-

18:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) završile su večeras protestni skup koji je ponovo održan ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu

Saobraćaj u Ulici kralja Milana bio je nekoliko sato blokiran, a organizaotori protesta su na metalnoj ogradi koja je postavljena ispred Skupštine Srbije razvili su transparent na kome piše "Protiv izborne krađe".

Protest je organizovan zbog, kako su ranije naveli, krađe volje građana na izborima u Beogradu.

Nosioci liste Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, koji od ponedeljka štrajkuju glađu, najavili su danas da će upotrebiti sva zakonska sredstva za poništenje parlmentarnih i lokalnih izbora u Beogradu, jer imaju dokaze o izbornoj krađi, koje su dostavili Republičkoj i Gradskoj izbornoj komisiji, a obratiće se i Ustavnom sudu. 

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Tepić je, u obraćanju novinarima ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK), rekla da se na izborima u nedelju desila "krađa epskih razmera, uvođenjem birača iz drugih država".

Aleksić: Nije sramota izgubiti na fer i slobodnim izborima

Aleksić je rekao da "Srbija protiv nasilja" ima video-snimke dovoženja ljudi iz Republike Srpske u Beograd, i to sa više mesta.

"Nije sramota da izgubimo, priznaćemo poraz ako smo izgubili na slobodnim i fer izborima, ali krađa na ovim izborima je nedvosmislena. I ta Evropa, ako zaista želi Srbiju, neka se sad pokaže ili neka zaćute", rekao je Aleksić.

Aleksić je odbacio navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da se o beogradskoj vlasti pita Branimir Nestorović", ukazujući da se pita zakon.

Podržavamo građane na ulici, a mi smo unutra i blokiramo rad RIK, dodao je on.

Aleksić je rekao da je zahtev za Gradsku izbornu komisiju da poništi beogradske izbore, odnosno da to učini RIK kao najviše telo za sporovođenje izbora.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Jedan od predstavnika koalicije Radomir Lazović rekao je da su se okupili da bi podržali kolege Tepić i Aleksića u štrajku glađu i istakao da je potrebno da se poštuje izborna volja građana i da se ponove izbori, najmanje, kako je naveo, u Beogradu.

Skupu ispred zgrade RIK-a prisustvovali su, između ostalih, predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" Borko Stefanović, Pavle Grbović, Janko Veselinović, Đorđe Miketić, kao i predstavnici organizacije "Proglas", među kojima su bili Dragan Bjelogrlić, Svetlana Bojković, Miodrag Majić i Ivanka Popović.

Tokom jučerašnjeg protesta na protestima ispred RIK-a napadnut je direktor RZZS Miladin Kovačević, a zbog incidenata danas su uhapšene dve osobe. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija